انوشفر و هنر سفالگری
محمد مهدی انوشفر سفالگر معاصر ایران است . او در دانشكده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و مجتمع دانشگاهی هنرتدریس می كرد. وی نمایشگاههای متعددی درداخل و خارج كشور برپاكرده است . انوشفر دركلاسهای سفال میراث فرهنگی نیز به آموزش سفالگری پرداخته است .
انوشفر پس از فراغت ازتحصیل دررشته مجسمه سازی دانشكده هنرهای زیبای دانشگاه تهران ، برای تكمیل دروس و مطالعه درباره سفال میراث ، سرامیك و چینی ،به پاكستان ، هند ، یونان و ایتالیا سفركرد و دوره هایی را در آنجا فرا گرفت. وی دركارگاههای سفالگری جنوب انگلیس نیز به مدت دوسال ، به ساخت سفالهایی پرداخته است.
مهمترین وقایع در دوران کار حرفه ای محمد مهدی انوشفر عبارتند از : لعابهای زرین فام ، ساختن خرمهره (مهره سازی ) ، ساختن بدنه های سرامیكی كتبیه های نیشابور ولعابهای آن دوره ، ساختن بدنه های سرامیكی سفالها و كاشیها قاجار و ساختن ظروف سیاه و خاكستری پیش از اسلام .
محمد مهدی انوشفر دراوایل انقلاب اسلامی ازانگلستان به ایران مراجعت كرد و مدت سه سال در دانشكده هنرهای زیبا دانشگاه تهران و دو سال در مجتمع دانشگاهی هنر به تدریس سفال پرداخت . او همچنین آموزش سفالگری را دركلاسهای سفال میراث فرهنگی از سال 1363 ،1371 ادامه داده و اكنون درسازمان میراث فرهنگی مشغول به فعالیت می باشد .
مهمترین فعالیت آموزشی محمد مهدی انوشفر ، آموزش سفال است، او از سال 1363 تا 1372 آموزش سفالگری را دركلاس های سفال میراث فرهنگی تدریس كرده است.
محمد مهدی انوشفر علاوه بر سازمان میراث فرهنگی ، در كارگاه خصوصی خود نیز مشغول به فعالیت شد و از این طریق اوقات خودرا سپری می كند.
وی معتقد است كه در هر گوشه سفالگری، فرهنگ قومی ، مذهبی و ملی آن منطقه نهفته است كه حتی منظور خاصی و كاربرد خاصی با فرهنگی بسیارغنی و پر بار مد نظر قرار گرفته است.
محمد مهدی انوشفر نمایشگاهی از سفالهای« استون ور » و «پورسوان » درلندن برگزار كرد. علاوه بر آن او در چهارده نمایشگاه انفرادی داخلی و خارجی و هفت نمایشگاه گروهی درداخل و خارج از كشور به تماشاگذاشته است .
سفالگری یک تجربه 30 ساله میخواهد و اگر بخواهی حرفی برای گفتن داشته باشی باید تجربه و کار مداوم و غنی داشته باشی. با این همه سفالگر در نهایت حاصل زحمات خود را به آتش میسپرد
به آینده سفال امیدوارم
محمد مهدی انوشفر در آخرین اظهار نظر خود در مورد هنر سفالگری گفت: این روزها تمام تمرکزم را بر روی خلق اثر و کلاسهای دانشگاه گذاشتهام و آثار تازهام در زمینه لعاب فیروزهای است که هم از نظر تکنیک لعاب و هم از لحاظ فرم کاملا مدرن هستند.
محمدمهدی انوشفر اظهار کرد: آثار تازهام در زمینه لعاب فیروزهای است که هم از نظر تکنیک لعاب و هم از لحاظ فرم کاملا مدرن هستند و این مجموعه در عین حال که میتوانند کاربردی باشد، بسیار دکوراتیو هم هست. این مجموعه را پاییز در گالری هور به نمایش خواهم گذاشت.
او افزود: اساسا سفال 2 بخش اصلی دارد، یکی ایده و دیگری اجرای آن ایده. در واقع اجرا شاید از ایده بسیار مهمتر باشد زیرا بسیاری ایدهها وجود دارد که هر کسی نمیتواند آنها را به درستی اجرا کند. هدف من در این مجموعه اجرای ایدههایی است که کمتر هنرمندی در زمینه سفال توانایی اجرای آن را دارد.
سفالگر پیشکسوت کشورمان ادامه داد: آثاری که دراین نمایشگاه به نمایش درخواهد آمد حاصل یک سال کار من روی این مجموعه خاص است که از شکل سنتی خود به لعابهایی مدرن تبدیل شدهاند ، بخش عمده ای از 50 اثری که در این نمایشگاه وجود دارد از نظر تکنیکی بسیار پیچیده هستند.
انوشفر با بیان این مطلب که برپایی نمایشگاه بسیار دشواراست گفت: به دلیل تورم اقتصادی، برپایی نمایشگاه بسیار دشوار است، بسیاری از هنرمندان انگیزه خود را برای کار کردن از دست داده اند و همین امر موجب شده است که تعداد نمایشگاه در این حوزه بسیار کم باشد.
این هنرمند همچنین درباره تفاوت برگزاری نمایشگاه سفال با سایر نمایشگاههای حوزه تجسمی نیز بیان کرد: سفالگری یک تجربه 30 ساله میخواهد و اگر بخواهی حرفی برای گفتن داشته باشی باید تجربه و کار مداوم و غنی داشته باشی. با این همه سفالگر در نهایت حاصل زحمات خود را به آتش میسپرد؛ مثلا لعاب جدیدی که حاصل ماهها تلاش اوست باید از دل آتش درآید و کوچکترین اشتباهی میتواند حاصل این همه زحمت را نابود کند. همه اینها باعث میشود برگزاری نمایشگاه سفال دشوارتر باشد و البته این درحالی است که مخاطبان سفال نیز از سایر رشتهها بسیار کمتر هستند.
او با اشاره به مشکلات موجود میان بسیاری از سفالگران با انجمن سفال و سرامیک گفت: در این سال ها هیچ تعاملی میان ما صورت نگرفته است و بسیاری از سفال گران از جمله خود من رابطه خود را با انجمن قطع کرده اند.
فراوری: سمیه رمضان ماهی
بخش هنری تبیان
منابع:
هنر آنلاین
ایران مجسمه
راسخون
مطالب مرتبط