بفرمابید هندوانه...
هندوانه از میوههای مورد علاقه مردم شبهقاره هند و پاکستان در فصل تابستان است و مردم پاکستان در فصل گرما شیوه جالبی برای استفاده از این میوه تابستانی دارند.
چنان که از ریشه این کلمه برمیآید اصل این میوه از هندوستان بوده است. گونه کاملتر نام آن «خربزه هندوانه» بودهاست.
ریشه کلمه هندوانه از کلمه «وانا» که معنی هندوانه در زبان هندی است گرفته شده است و در قدیم به آن «هندووانا» گفته میشد اما بعدها در زبان فارسی تغییر کرده و تبدیل به هندوانه شد.
در زبان اردو و هندی به این میوه «تربوز» گفته میشود که هم اکنون در برخی نقاط افغانستان و همچنین تاجیکستان نیز به هندوانه تربوز گفته میشود.
کاشت هندوانه از هند به ایران، عربستان و آندلس و سایر نقاط دنیا به ویژه کشورهای اروپایی راه یافت.
هندوانههایی که در هند و پاکستان به عمل میآید بیشتر گرد و به رنگ سبز تیره میباشد. پزشکان برای جبران کمبود آب بدن و رهایی از گرمازدگی خوردن این میوه را توصیه میکنند.
برخی از آنان معتقدند استفاده از این میوه حتی میتواند مرگ و میر در فصل گرما را کاهش دهد .
از طرفی طبق فرهنگ مردم، زیادهروی در خوردن یک میوه پرخوری به حساب میآید بنابراین بیشتر میوهها مانند هندوانه به صورت قاچی خرید و فروش میشود که این شیوه هم به نفع مردم است و هم به نفع فروشنده.
چون هندوانه با نمک و فلفل سیاه میل میشود امکان ندارد هندوانهای به خاطر اینکه طعم خوبی ندارد خورده نشود.
از طرفی خریدن قاچ هندوانه ارزانتر تمام میشود و در عوض فروشنده نیز میتواند یک هندوانه را بدون در نظر گرفتن وزن آن به چند نفر بفروشد.
فروشندگان هندوانه در پاکستان به شیوههای مختلفی هندوانه را قاچ میکنند تا بتوانند مشتری بیشتری به دست آورند.
هندوانه از لحاظ ویتامین های گروه B نیز كه برای تولید انرژی لازم هستند، غنی است و منبع خوبی از ویتامین هایB1، B6،B5 ، و منیزیوم، پتاسیم و فیبر غذایی است. هندوانه منبعی غنی از ویتامین ث و آ است. پس می توان گفت كه دارای ارزش غذایی بالایی است.
هندوانه دارای آب فراوان و انرژی كمی است در نتیجه نسبت به سایر میوه ها ، مواد مغذی بیشتری در هر كالری دارد كه نشان دهنده اثرات مفید آن در بهبود سلامتی بدن است.
بیش از پنجاه نوع هندوانه وجود دارد که "هندوانه ی زرد" یکی از آن ها است. این هندوانه در ایران بیشتر به نام "هندوانه آناناسی" معروف است.
هندوانه زرد در تمام فصول سال یافت می شود، اما در تابستان به نقطه ی اوج خود می رسد.
در هندوانه های معمولی رنگدانه ای به نام "لیکوپن" وجود دارد که باعث ایجاد رنگ قرمز در آنها می شود و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، ولی هندوانه ی آناناسی، فاقد این رنگدانه است و به همین دلیل زرد رنگ می باشد. لیکوپن مسئول ایجاد رنگ قرمز در گوجه فرنگی و گریپ فروت نیز می باشد.
نکته ای که باید بدانید این است که برای احساس بهتر طعم هندوانه ی زرد بهتر است آن را به صورت خنک و سرد سرو نمایید.
روزهای گرم تابستان را با خوردن هندوانه خنک کنید.
فراوری: فرآورده
منبع: جوانه های ایرانی- پارس- سیمرغ