تبیان، دستیار زندگی
سیب و سایر میوه ها مانند هلو و موز، به محض پوست کندن و در برابر هوا قرار گرفتن، دچار تغییر رنگ می شوند. عامل این تغییر رنگ مواد شیمیایی به نام آنزیم است....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سیب قهوه ای رنگ

مقدمه:

می دانیم شیمی، علم مطالعه ی راه های ترکیب مواد و رفتار آن ها در شرایط مختلف است، این علم همانند سایر علوم با حواس انسان سروکار دارد. دیدن، شنیدن، چشیدن، حس کردن و بوییدن.

شیمی جزیی از زندگی روزانه ی ماست. در این آزمایش و سایر مطالب مرتبط با آن سعی شده است مفاهیم شیمی به طور ساده، و با سرگرمی و هیجان مطرح گردد.

با این حال، افرادی که با آزمایش های علمی سر و کار دارند، قبل از شروع هر آزمایش، می بایست نکاتی را مورد توجه قرار دهند. در ادامه دستورالعمل هایی را که برای انجام این سری آزمایش ها لازم به نظر می رسد ذکر می کنیم:

قبل از شروع هر آزمایش، به طور کامل آن را مطالعه کنید.

اگر مواد و وسایل مورد نیاز آزمایش را از قبل آماده کنید، در طول انجام آن خستگی کمتر و سرگرمی بیشتری خواهید داشت. جستجو برای یافتن مواد در حین آزمایش، رشته ی کار را از دست شما خارج می سازد.

مواد و وسایلی که در این آزمایش ها مورد نیاز است، به راحتی قابل تهیه هستند وغالبا در گوشه و کنار خانه یافت می شوند.

در انجام آزمایش ها عجله نداشته باشید. هر مرحله را با دقت پیگری کنید، و هرگز مرحله ای را نادیده نگیرید و یا چیزی از خودتان به آن اضافه نکنید.

ایمنی از هر چیز مهم تر است. سعی کنید با مطالعه ی دقیق هر آزمایش، قبل از شروع و انجام آن، از نتایج غیر منتظره جلوگیری کنید.

چنان چه جواب آزمایش مطابق آنچه گفته شده نبود، مجددا با دقت دستورالعمل را بخوانید و از قدم اول شروع کنید.

هدف

  • بررسی اثر اکسیژن بر سیاه شدن رنگ میوه
سیب قهوه ای

روش

سیب را از وسط به دو قسمت تقسیم کنید.

قرص ویتامین را پودر کنید و روی یک نیمه از سیب بپاشید.

هر دو نیمه ی سیب را برای یک ساعت در محیط باز قرار دهید.

رنگ هر نیمه را مشاهده کنید.

نتیجه

نیمه ی سیب دست نخورده به رنگ قهوه ای در می آید، ولی نیمه ای که با ویتامین  پوشانده شده است، بدون تغییر می ماند.

اما چرا

سیب و سایر میوه ها مانند هلو و موز، به محض پوست کندن و در برابر هوا قرار گرفتن، دچار تغییر رنگ می شوند. عامل این تغییر رنگ مواد شیمیایی به نام آنزیم است.

آنزیم ها توسط سلول های تخریب شده در اثر دو نیمه شدن، آزاد می شوند و با اکسیژن موجود در هوا واکنش می کنند تا سلول میوه گوارش شود. تغییر رنگ سریع و تغییر مزه ی میوه نیز به دلیل همین واکنش با اکسیژن است.

قبل از این که این آنزیم بتواند گوارش بافت سلول را شروع کند، ویتامین با آن واکنش انجام می دهد و به این ترتیب رنگ تیره به وجود نمی آید.

مرکز یادگیری سایت تبیان

تنظیم: یگانه داودی