داستان عکس و عکاسی
معرفی مختصر کتابهایی در زمینه ی عکس و عکاسی با عناوین: داستان عکاسی، عکس و کتاب هرمنوتیک عکس به مثابه متن.
فرآوری: رویا فهیم -بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
داستان عكاسی
نویسنده: مایكل لنگفورد
مترجم: رضا نبوی
ناشر: افكار
تعداد صفحه: 282
اندازه كتاب: وزیری - سال انتشار: 1393 - دوره چاپ: 4
قیمت: 19500تومان
كتاب جزو آن گروه از کتابهایی است که میتوان آن را یک مجموعه ارزشمند (و البته قابل معرفی به دیگران) به حساب آورد. قصد «داستان عکاسی» همچنان که از نام آن برمیآید آموزش عکاسی نیست ؛ اما نکات آموزندهای که در این کتاب وجود دارد را در هیچ کتاب آموزش عکاسی نمیتوان یافت. «داستان عکاسی» از تاریخ عکاسی آغاز میکند و آن را به تشریحیترین شکل ممکن و با استناد به منابع مختلف روایت میکند. شاید به جرات بتوان گفت که تاریخ عکاسی بسیار مشروح و مفصلتر از بسیاری از منابع دیگر فارسی در این کتاب درج شده است.
تشریح داستان، ساخت صفحات حساس و همچنین طراحی دوربینها از آغاز نیز از دیگر بخشهای این کتاب است ؛ اما داستان عکاسی قرار نیست صرفا یک روایتگر تاریخی باشد بلکه در بخش دوم خود موضوعات ، سبکها و نگرشهای مختلف ایجاد شده در عکاسی را نیز بیان میکند. موضوعاتی چون نگرش مستند ، عکاسی تصویرگرا ، جنبشهای نوگرا و عکاسی در یک عصر پسانوگرا به همراه تنوع در عکاسی حرفهای از 1920 تا 1980 آن را کاملا از سایر کتابهای موجود در این زمینه مجزا میکند. یک واژهنامه و یک زندگینامه مختصر از عکاسان معروف نیز از جمله دیگر بخشهای این کتاب است.
عكس
نویسنده: گراهام كلارك
مترجم: حسن خوبدل - زیبا مغربی
ناشر: شور آفرین
تعداد صفحه: 380
اندازه كتاب: رقعی - سال انتشار: 1393 - دوره چاپ: 1
قیمت: 20000تومان
در این کتاب گراهام کلارک ، فراتر از پرسشهای مربوط به عکس و عکاسان ، میکوشد تا «مجموعهای از پرسشهای فراگیر را در ارتباط با معانی وسیعتر فرهنگی و اجتماعی عکس ، به عنوان تصویر» مطرح کند. این کتاب با ارائهء تاریخی اجتماعی و تحلیلی ، به ابهام و پیچیدگی نهفته در عکسها میپردازد ؛ چیزی که به عنوان بخشی از زندگی روزمره با وجود سادهگی و بدیهی به نظر رسیدن ، بینهایت پیچیده است.
در متن مقدمه کتاب آمده است : «این کتاب مجموعهای از مقالات تاریخی نیست که عکس را در بستر زمینههای تاریخی و مهم بررسی کند ، بلکه به فرایند خوانش میپردازد که در آن هر نوع تصویر عکاسی را میتوان گنجاند ، و در آن خواننده به معیارهای این خوانش و جایگاه آن در زمینهای فراگیرتر تغییر مییابد. کلارک به خاطر فراگیر و پیچیده بودن رسانهء عکس ، ارائهء روایتی خطی از سیر پیشرفت و اهمیت آن را محدودکننده دانسته و به جای آن فراگرفتن روشها و تجربهء آن را پیشنهاد میکند، اینکه «چگونه و چرا معنا را در خود حک میکند ، و چرا و چگونه آن را میخوانیم.»
هرمنوتیک عکس به مثابه متن
نویسنده: محمد حسن پور
ناشر: ترانه
تعداد صفحه: 244
اندازه كتاب: وزیری - سال انتشار: 1393 - دوره چاپ: 1
قیمت: 12000تومان
خوانشِ عکس ، به عنوان متنی دارای رمزگانِ بصریِ منحصر بهفرد ، در میانِ سایرِ متون هنریِ تصویری ، همواره مسئلهی نشانهشناسان و نیز مفسران بوده است. تأویلگرِ امروزین عکس ، چونان فردی رشد یافته در بسترِ هرمنوتیک جدید ، که با تفسیرِ مخاطبمحور و جایگاهِ آن در بینِ آراءِ مختلف تفسیری ، آشناییِ کامل دارد ، پایهی تأویل خود را از عکس ، حضورِ خویش در برابرِ آن دانسته ، و بر اساسِ آنچه که در هرمنوتیکِ فلسفی بدان ، زمینه ، پیش فرض ، و پیشفهمِ تأویلگرِ متن ، خطاب میکنند ، به واکاوی بنیانِ بصریِ عکس میپردازد. در این بین ، عکسهای اختصاصی و به خصوص خانوادگی- نقشی ویژه در شناخت و پیشبردِ چنین تفسیری ایفا می کنند. چگونگیِ تأثیر این عکسها ، در روندِ برخورد با عکس ، به مثابه تأویل آن در نهانی ترین وجهی که مخاطب در برابر فهمِ عکس، بدان دچار است ، دغدغهی نشانهشناسان و متألهینی انگشتشمار ، در قرنِ گذشته بوده است.
رولان بارت در آخرین کتابِ خود ، اتاقروشن ، دربارهی تأویل خصوصیِ عکسهای اختصاصی ، بهخوانشی از عکس اشاره دارد که بسیار به جنبهی ناخودآگاه و درونیِ مخاطب در برابرِ آن تأکید میگذارد. در این بین ، تجزیه و تحلیلِ عنصرِ عاطفه و شهود ، در کیفیتِ بافتِ متنِ تفسیری ، بسیار اهمیت مییابد. خوانشِ عکسهای اختصاصیِ مخاطب ، نیاز به حضور و واکاویِ وجودِ او در لحظه ی برخورد با عکس اکنونش خواهدداشت.
پس ، چنین تأویلی از عکس ، پیوندی پیچیده و سترگ با آراءِ فیلسوفانِ هرمنوتیکِ مدرن ، و به ویژه ، نظریاتِ فلسفیِ مارتین هایدگر ، و هانس گئورگ گادامر خواهدیافت. دستیابی به فهمی در خوانشِ عکس ، به مثابه متنی هرمنوتیکی ، در راستای نظریاتِ این دو فیلسوفِ شهیر و برپایهی متنِ شفافِ اتاق روشن ، دغدغه ی کتابِ پیشِرو است برای حصولِ بنیانِ نظریهای جامعتر دربارهی تأویل عکس ...
منبع: آی کتاب