توصیه ائمه اطهار (علیهم السلام) در مورد شام
ائمه اطهار و امامان توصیه های بسیار مفید و خوبی در مورد خوردن غذا و سلامت جسم و روح دارند که در کتاب هایی همچون مفاتیح الحکایات و الکافی و.. به چشم می خورد.
خوردن غذا فقط در صورت داشتن اشتهای واقعی باید صورت پذیرد، همچنین گفتن بسم الله قبل از خوردن توصیه می شود، البته اگر در ابتدا فراموش شود در اثنای خوردن بسم الله گفته شود و اگر بسم الله فراموش شود یا گفته نشود شیطان و اصحابش از آن غذا نصیبی خواهند برد.
شستن دست ها با هم که علل مختلف برای آن در روایت مانند افزایش عمر و زایل شدن فقر آمده است، همچنین خشک نکردن دست ها از رطوبت، قبل از غذا موجب برکت در غذا می شود. همچنین مصرف مقداری نمک قبل از غذا که هفتاد بیماری را برطرف می کند؛ دعوت کردن مهمان برای صرف غذا که در اسلام نیز توصیه شده است که غذا در جمع مصرف شود زیرا هر چه سفره شلوغ تر باشد بهتر است.
بهتر است در شبانه روز 2 بار غذا صرف شود در ابتدای روز و اول شب، بنابراین در بین روز و در بین شب نبابد غذا میل شود چرا که خوردن در بین روز باعث فساد بدن می شود، همچنین نباید مصرف شام ترک شود به خصوص برای پیران و میان سالان که ترک شام باعث خرابی بدن می شود، بنابراین توصیه شده است که در روز جمعه میوه و گوشت برای اهل خانه تهیه شود تا در آن روز شاد شوند.
قبل از ناشتا توصیه شده است که بیست و یک عدد مویز (زبیب) مصرف شود چرا که خداوند بیماری ها را از بدن آن شخص دور می کند و مویز برای تقویت حافظه مفید است؛ بهتر است بر سر سفره سبزی وجود داشته باشد و همراه غذا مصرف شود.
توصیه های اسلام حین غذا خوردن
بهتر است غذا با دست راست خورده شود و با سه انگشت یا بیشتر غذا بخورد و با دو انگشت غذا نخورد (غذا خوردن با دست توصیه شده نه با وسائل دیگر مثل قاشق ) و هر کس از غذای جلوی خودش مصرف کند، لقمه را کوچک بردارد و هنگام خوردن روی زمین بنشیند و غذا بخورد بنابراین ایستاده و در راه و یا شاید روی صندلی نشستن توصیه نشده است همچنین نحوه نشستن باید به صورت بندگان (2 زانو) باشد و نشستن به صورت چهار زانو یا تکیه دادن به چیزی در اسلام مورد تنفر است.
اندازه خوردن غذا
یک سوم معده برای غذا است، یک سوم برای آب و یک سوم برای نفس کشیدن است؛ نباید در حال سیری غذا میل شود.
باور اشتباه
باوری که به اشتباه در میان افراد جوامع گوناگون گسترده است نخوردن شام به دلیل جلوگیری از افزایش وزن و رعایت و دنبال کردن رژیم لاغری است که پیشوایان دینی در این مورد احادیثی مطرح کرده اند که بسیار قابل توجه است .
در این مورد سخنی از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که ایشان می فرمایند: با نخوردن شام رگی در بدن می میرد که هرگز دیگر زنده نخواهد شد.
همچنین امام علی (علیه السلام) می فرمایند: حضرت محمد در ابتدای تاریکی شب شام می خورد و این امر بسیار برای سلامت تن مهم است چرا که اگر خوردن شام به دیر وقت موکول شود بدن را به تباهی می کشد.
حضرت محمد (صلی الله و علیه و آله) می فرمایند: نخوردن شام انسان را پیر می کند.
از تمام سخنان ائمه توصیه ای کارساز به دست می آید که آنها توصیه کرده اند که حتما شام بخورید حتی سه لقمه نان و نمک که تاکید آنان را نشان می دهد.
فرآوری: زهرا اجلال
بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
منابع:
جام جم آنلاین
همشهری آنلاین
حوزه