طرح هدفمندی اقتصادی خانوادهها!
از برنامهریزی درست و هدفمند مطالب بسیاری خواندید؛ اینکه اگر برنامهریزی درست و برای آینده هدف داشته باشید زندگیتان روی غلتک میافتد و بسیاری از تشویشهای زندگی برطرف میشود. اینکه اگر هدفمند زندگی کنید و قدرت پیشبینیتان را افزایش دهید به موفقیتهایی دست پیدا میکنید که اصلا انتظارش را نداشتید.
همه میدانیم که این برنامهریزی خوب است اما نمیدانیم این کار را چگونه عملیاتی کنیم. چه کار کنیم که در روزهای پایانی ماه جیبمان خالی نشود؟ چه کار کنیم چکمان برگشت نخورد؟ چه کنیم وقتی حادثهای برای یکی از اعضای خانوادهمان رخ میدهد از لحاظ مالی به مشکل برنخوریم و زندگیمان تحت تاثیر آن قرار نگیرد؟ چه کنیم برای یک مسافرت معمولی مجبور نشویم از کسی قرض کنیم؟ چه کنیم...
برنامه ریزی اقتصادی
دخل و خرج؛ خرج و برج! خیلیها هستند که هزینهشان بیشتر از درآمدشان است و خیلیها هم هستند که به غیر از درآمد اصلی درآمد زائد و غیر ضروری دارند. اساس برنامهریزی برای خانواده همین است یعنی باید دخل و خرج هماهنگ باشد.
در برنامهریزی اقتصادی یک خانواده همه اعضاء نقش مهم و برجستهای دارند. گرچه مدیریت اقتصادی خانواده در دست سرپرستان خانواده هاست، اما در عین حال همسر و فرزندان نیز نقش مهمی ایفا میکنند. اگر مادر خانواده و فرزندان رعایت انصاف و قناعت نکرده و مرد خانواده را تحت فشار خواسته هایشان قرار دهند، بی شک خود آنان نیز از ترکشهای آشفتگی و بر هم خوردن آرامش خانه و خانواده ایمن نخواهند بود.
مشکل دیگری که امروزه در بحث مدیریت اقتصاد خانه، خانواده ها را به چالش کشانده، این است که افراد با موقعیت اجتماعی در حد متوسط، سعی میکنند خود را بالاتر از آنچه هستند به نمایش گذارند! و این قبیل افراد که در جامعه کم نیستند، از یک مشکل در درون رنج می برند و خود از آن آگاه نیستند و آن خودکمبینی و عدم اعتماد به نفس شخصیت انسانی! است نه اعتماد به نفس اجتماعی.
اگر فرد بخواهد کمبود اقتصادی خود را با وام گرفتن و قرضکردن و چک کشیدن جبران کند، مطمئناً نه تنها دچار بیماری های روحی و جسمی ناشی از آشفتگی خواهد شد، بلکه آرامش حاکم بر خانواده خویش را به زودی از دست خواهد داد
اگر فرد اعتماد به نفس شخصیت انسانی خود را قبول داشته باشد، خود انکاری، عدم خود تأییدی و مواردی از این قبیل در وجود او رخنه نکرده باشد، محال است بخواهد خود را از آنچه که هست بالاتر نشان دهد. هرگونه تظاهری می تواند نشان از کمبودی باشد.
اگر فرد بخواهد کمبود اقتصادی خود را با وام گرفتن و قرضکردن و چک کشیدن جبران کند، مطمئناً نه تنها دچار بیماری های روحی و جسمی ناشی از آشفتگی خواهد شد، بلکه آرامش حاکم بر خانواده خویش را به زودی از دست خواهد داد. با برنامه ریزی درست اقتصادی خانواده بر اساس توازن دخل و خرج، بزرگترین ثروت که اکنون همچون گنجی گم شده در خانواده هاست، حاصل خواهد شد و آن گنج چیزی نیست جز آرامش فکری و بعضاً روحی اعضاء خانواده. در برنامه ریزی اقتصادی خانواده باید حد تعادل و توازن برقرار باشد.
برنامه ریزى اقتصادى و به تعبیر روایات اسلامى تقدیر المعیشه یكى از اركان ثبات و پایدارى بنیان خانواده است و بدون آن، جاى پایى براى بروز اختلاف پیش خواهد آمد.
اعضای خانواده باید موازنهاى معقول و منطقى بین دخل و خرج ایجاد كنند و با پذیرش واقعیتها، مانع مسألهساز شدن توقعات فردى شوند. اگر براساس زیادهخواهی برخی از اعضای خانواده یا مهار نكردن مخارج غیر ضرورى، این موازنه بر هم بخورد، یا اصلا در امر درآمد و مخارج، حسابگرى و انطباق و همسویى در كار نباشد، ناهنجاریهاى رفتارى در خانواده پیش مىآید.
همت مضاعف
خیلیها زندگی یکنواختی دارند؛ آنها سالیان سال درآمد یکسان دارند اما همین موضوع در آینده زندگی را دچار مشکل میکند چراکه با توجه به تورم و تغییرات قیمتها دخل و خرج خانواده به هم نخواهد خورد. چنین مشکلی را سالیان سال بازنشستگان کشورمان داشتند آنها مثلا ماهیانه 200 هزار تومان درآمد داشتند و این حقوق مستمری سالیان سال افزایش پیدا نکرد در حالی که تورم افزایش مییافت و گرانیها موجب شد که بسیاری از این عزیزان با مشکل مواجه شوند. البته این مشکل حل شد اما واقعا سرعت گرانیها بعضی از مواقع از سرعت افزایش حقوقها بیشتر میشود.
پس انداز کردن و سرمایه گذاری راه ثروتمند شدن و ساختن آینده است. شما باید از همین امروز به فکر پس انداز کردن باشید، زیرا بزرگ ترین اشتباه درمورد پس انداز کردن این است که بگویید «از ماه دیگر پس انداز کردن را شروع می کنم
این مواقع سرپرست خانواده نقش کلیدی دارد و باید با مدیریت صحیح بتواند میزان درآمد را افزایش دهد و همزمان هزینه را کم کند. در گزارشهای بعدی
الیزابت وارن و آملیا وارن، دو متخصص اقتصاد و کارشناس مسائل اقتصاد خانواده اعتقاد دارند: "پس انداز کردن و سرمایه گذاری راه ثروتمند شدن و ساختن آینده است. شما باید از همین امروز به فکر پس انداز کردن باشید، زیرا بزرگ ترین اشتباه درمورد پس انداز کردن این است که بگویید «از ماه دیگر پس انداز کردن را شروع می کنم». این درواقع بزرگ ترین و پرشمارترین خطایی است که بسیاری از افراد آن را انجام می دهند. اما واقعا کاری را که می شود از ماه آینده شروع کرد می توان از همین امروز هم آغاز کرد، یعنی اگر بخواهید تصمیمی را به ماه آینده موکول کنید هرگز آن را شروع نخواهید کرد."
محسن جندقی بخش اقتصاد تبیان
مقالات مرتبط: