حکم خوردن قرصهاى مخمر آبجو برای رژیم
سوال: استفاده از طعام دیگران با تعارف یا بدون تعارف در حالی كه نمیتوان اطمینان حاصل كرد كه صاحب آن راضی است یا نه جایز است؟ چنان چه از ظاهر حال دوستان، رضایت به استفاده از غذای آنها حاصل شود مانعی ندارد مگر آنكه بدانیم ظاهراً تعارف میكند و قلباً رضایت ندارد و در منزل خویشان و اقوامی كه اجازه میدهند انسان وارد شود استفاده از خوراكی هائی كه در اختیار انسان میگذارند مانعی ندارد . (تحریر الوسیله امام، ج 2، ص169، م 28 و 29)
در این مقاله به طرح چند پرسش و پاسخ درباره احکام خوراکی ها می پردازیم:
اگر صاحب رستوران مسلمان هست و اعلام می کند که مواد غذایی این رستوران با رعایت احکام ذبح و طهارت شرع اسلام تهیه می شود، مشکلی ندارد.
در مورد خمس و زکات هم ملاک همانی هست که در پاسخ اولی عرض شد. تا وقتی یقین ندارید، وظیفه ای بر شما نیست.
در مورد رستوران های غیر مسلمانان نیز از خرید و استفاده مواد غذایی گوشتی خودداری کنید. اما از مواد غذایی دیگر، مثل: برنج، سالاد و...، تا وقتی یقین بر نجاستش ندارید، می توانید استفاده کنید.
نکته دیگر اینکه برخی از مراجع تقلید اهل کتاب را پاک می دانند و لذا از این جهت کار شما راحت می شود. به عقیده این گروه از فقها اگر اهل کتاب با شراب و گوشت خوک و مردار نجس نشوند و مراعات نجس و پاکی را بکنند پاک خواهند بود.
از مراجعی که اهل کتاب را پاک می دانند: آیات عظام مرحوم فاضل لنکرانی، مرحوم تبریزی، سیستانی، وحید خراسانی و رهبر معظم انقلاب می باشند.
البته از این گروه هم برخی احتیاط در اجتناب دارند که واجب نیست.
(توضیح المسائل مراجع، ج 1، مسئلة 106 و ذیل آن)
(و اجوبه الاستفتائات، ج 1، سۆال 324 و 325)
اگر بستنی به وسیله ماشین آلات تهیه و بسته بندی می شود به نحوی که در هیچ یک از مراحل تهیه و تولید و توزیع و فروش، بستنی با رطوبت دست و بدن کارگران تماسی ندارد خوردن آن اشکالی ندارد.
همچنین در صورتی که در یکی از این مراحل بستنی به نحوی با رطوبت دست و بدن کارگران تماسی پیدا کند بنا بر نظر آن دسته از مراجع تقلید که نظرشان بر طهارت اهل کتاب (یهودی، مسیحی و..) است، خوردن این بستنی اشکالی ندارد. اما بنا بر نظر آن دسته از مراجع تقلیدکه نظرشان بر نجاست اهل کتاب است، خوردن این بستنی اشکال دارد.
فقهاء شیعه در باره نجاست کفار تقریبا اتفاق نظر دارند[1]؛ اما موضوع نجاست اهل کتاب از موارد اختلافی میان فقهاء شیعه است.
1. نجاست تمام کفار و از جمله اهل کتاب، که مرحوم آیت الله گلپایگانی از طرفداران این نظریه بوده و در کتاب خود (نهایه الافکار فی نجاسه الکفار) به بیان نظریة خودشان پرداخته اند. چنان که مرحوم امام خمینی نیز معتقد به نجاست اهل کتاب بوده اند.[2]
2. پاک بودن اهل کتاب و نجاست سایر کفار، این نظریه نیز طرفداران بسیاری دارد[3]. روایتی از امام رضا(علیه السلام) نیز می تواند تأیید کننده این نظریه باشد[4].
3. تمام انسان ها را پاک دانسته، نجاست آنها را بدین دلیل می دانند که آنها از نجاساتی همانند گوشت خوک و شراب استفاده نموده و به دلیل تماس با آن نجاسات، نجس می شوند و بر این اساس اگر اطمینان یابیم که آنها بعد از تماس با این نجاسات، اقدام به شستشو و پاکیزه نمودن خود نموده اند، دیگر نمی توان خود آنها را نجس دانست.
بر این اساس چون هندو اهل کتاب نیست بنا بر فتوای همه فقیهان نجس بوده و در صورتی که بستنی با رطوبت دست و بدن او تماسی پیدا کند خوردن آن اشکال دارد.
بنابر این برای یافتن وظیفه خود باید به فتوای مرجع تقلید خود مراجعه کنید.
جواب: چنانچه از ظاهر حال دوستان، رضایت به استفاده از غذای آنها حاصل شود مانعی ندارد مگر آنكه بدانیم ظاهراً تعارف میكند و قلباً رضایت ندارد و در منزل خویشان و اقوامی كه اجازه میدهند انسان وارد شود استفاده از خوراكی هایی كه در اختیار انسان میگذارند مانعی ندارد. (ر.ک: تحریر الوسیله امام، ج 2، ص169، م 28 و 29)
جواب: استفاده از میوه برای عموم تابع نوع وقف درخت است و فرقی بین مساجد نیست و اما خوردن عسل زنبوری كه ملك كسی نیست اشكال ندارد. (ر.ک: استفتائات رهبری، ج 1، ص 127)
جواب: اگر یقین به ملاقات آنها با رطوبت به بدن كافر باشد نجس است و نباید بخورید. (استفتاثات امام (ره)، ج 2، ص 508.)
و چند استفتاء در باب احکام خوراکی ها از آیة الله خامنه ای دام ظله:
پاسخ: اشکال ندارد.
پاسخ: مرده حیوانى كه خون جهنده ندارد، (همانند مار و ماهى) نجس نیست.
پاسخ: در هر دو مورد پاک است.
پاسخ: اگر مسکر نباشد، مانع ندارد.
پاسخ: خوراندن گوشت خوک و چیز نجس به بچه حرام مىباشد، و در فرضى كه شما چنین كارى را نمىكنید وظیفهاى براى منع ندارید.
پی نوشت ها:
[1] توضیح المسائل مراجع، ج1، ص76 و 77.
[2] . همان، ص76.
[3] - به عنوان نمونه :حضرت آیت الله خامنه ای، اجوبة لاستفتائات، ص67؛ و آیات عظام نوری همدانی، فاضل (ره)، توضیح المسائل مراجع، ج1، ص76 و 77؛ ر . ک صدر ، محمد باقر ، بحوث فی شرح العروه الوثقی ، ج 3 ، صص 283-284
[4] - وسائل الشیعه ، ج 3 ، ص 422 ، روایت 4050 .
آمنه اسفندیاری
بخش احکام اسلامی تبیان
منابع:
پورتال انهار
اسلام کوئیست
اسک قرآن
اندیشه قم