تبیان، دستیار زندگی
هشتمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : اعظم اژدری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ایده های برگزیده شیمی

هشتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان

هشتمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز هم چون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

ایده های برگزیده شیمی هشتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان

نام ایده :  کاتالیزگر و نقش آن در واکنش های شیمیایی

نام ارائه دهنده : عارفه مشهدی، گلناز غفوری، پرناز نصرت زادگان

زمینه و نوع پروژه : شیمی- عملی

درجه سختی: متوسط

کاتالیزور ماده‌ای است که سرعت یک ماده شیمیایی را زیاد می‌کند، بدون این که خود در واکنش شیمیایی مصرف شود. کاتالیزور را می‌توان بدون تغییر، در پایان واکنش بازیابی کرد.

بسیاری از فرآیندهای صنعتی به روش های کاتالیزوی وابسته هست. ولی کاتالیزوهای طبیعی که آنزیم نام دارند، حتی بیشتر از این برای بشر حائز اهمیت هستند. این موارد فوق‌العاده پیچیده، فرایندهای حیاتی مانند هضم، دم و بازدم و سنتز یاخته‌ای را کاتالیز می‌کنند. تعداد زیادی از واکنش‌های شیمیایی که در بدن صورت می‌گیرند و برای حیات ضروری هستند، می‌توانند به کمک آنزیم‌ها در دمای نسبتا پایین بدن انجام شوند.

هزاران نوع آنزیم شناخته شده است که هر یک وظیفه خاصی دارند. پژوهش درباره ساختار و کار آنزیم ها به درک عمیق‌تر علل امراض و مکانیسم رشد کمک خواهد کرد.

ایده های برگزیده شیمی هشتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان

نقش کاتالیزر در واکنش‌های شیمیایی

چون کاتالیزور در استوکیومتری واکنش تاثیری ندارد، آن را بالای پیکان در معادله واکنش قرار می‌دهند. کاتالیزور را می‌توان بدون تغییر، در پایان واکنش بازیابی کرد. تاثیری که کاتالیزور بر روی سرعت واکنش می‌گذارد، به صرف حضور آن نیست. یک واکنش کاتالیز شده ممکن است با مکانیسم متفاوت از واکنش کاتالیز نشده صورت ‌گیرد. همین طور واکنش در حضور کاتالیزور ممکن هست با مکانیسم دو مرحله‌ای انجام گیرد.

کاتالیزور در یک مرحله از واکنش مصرف شده، در مرحله دوم واکنش تولید می‌شود. بنابراین، کاتالیزور به کرّات مصرف می‌شود. در نتیجه، برای انجام یک واکنش ، فقط مقدار اندکی از کاتالیزور مورد نیاز است. بنابراین، نقش کاتالیزور، ایجاد سیر جدیدی است که از طریق آن، واکنش می‌تواند صورت گیرد.

دانش آموزان پژوهشگر در این پروژه به آشنایی با کاتالیزگر، انواع آن و نقش آن ها در واکنش های شیمیایی پرداختند.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان

تهیه و تنظیم: اعظم اژدری

مطالب مرتبط:

ایده های برگزیده شیمی هشتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان 

ایده های برگزیده شیمی هشتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان  

ایده های برگزیده شیمی هشتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان