صبر یا جدایی،مسئله این است!
در قسمت اول تفاوت زندگی زناشویی مادر بزرگ هایمان را با زنان امروز بررسی کردیم، در قسمت دوم ،به این موضوع پرداختیم که اصلا حکمت وجود مشکلات در زندگی چیست؟ و در این قسمت به دو حکمت دیگر ، از وجود مشکلات در زندگی خواهیم پرداخت.
-خیر کثیر،قرآن می فرماید: (و عسی ان تکرهوا شیئا و هو خیر لکم)؛ چه بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خوب است و در جای دیگر می فرماید: «فقسی ان تکرهوا شیئا و یجعل الله فیه خیراً کثیراً)؛ چه بسا چیزی را خوش نمی دارید و خداوند در آن خیر فراوان قرار می دهد.
دقت کنید در آیه ی اول می گوید گاهی فکر می کنید که چیزی بد است، اما برای شما خوب است؛ هر چند از آن احساس رضایت نداشته باشید. ولی در آیه ی دوم نمی گوید این چیز خوب است؛ بلکه می گوید شما درست تشخیص داده اید؛ این چیز بد است؛ اما در آن چیز بدی که شما نگرانش هستید، خیر کثیر قرار داده ایم. در اینجا آیه با قید «عسی» یعنی «چه بسا»، آمده است؛ به این معنا که این خیر کثیر به هر نحوی شامل حال شما نمی شود؛ بلکه به نحو مشروط به شما تعلق می گیرد یکی از شرایط آن می تواند «صبر» باشد.
به یک روایت جالب توجه فرمایید،حضرت باقر علیه السلام فرمودند:به درستی که خداوند عزوجل برای مردان جهاد را مقرّر داشت و برای زنان نیز جهاد را منظور داشت اما جهاد مردان آنست که برای حفظ دین و مملکت، مال و خون خود را ببخشایند، تا در راه خدا کشته شوند،ولی جهاد زنان آنست که بر اذیت های شوهر و غیرت ورزی های او صبر و تحمل کنند.( وسائل الشیعه، ج 20، ص 157)
در حکایتی آمده است که شخص خسیسی شدیداً از پیاز بدش می آمد. این شخص مرتکب جرمی شد چون می دانستند که او از پیاز بدش می آید، او را به خوردن پیاز محکوم کردند؛ اما او از خوردن پیاز امتناع کرد پس از او خواستند که صد درهم بپردازد. خسیس از پرداخت آن پول هم امتناع کرد. نهایتاً او را به صد ضربه شلّاق محکوم کردند و وی نیز پذیرفت. این شخص در حالی که آخرین ضربات شلاق را می خورد، تحمّلش طلق شد و فریاد زد که شلاق نزنید، پیاز را می خورم. بعد از خوردن بیش از نیمی از پیاز دیگر تاب نیاورد و دست در جیب کرد و صد درهم را پرداخت.
وضعیت خیلی از ما مصداق این داستان است؛ یعنی هم مجبور به تحمّل مشکل می شویم و هم خسارت های بعدی آن را می پردازیم؛ هم دنیامان را می دهیم و هم اجر اخروی مان را در صورتی که اگر در برابر مشکلات صبر می کردیم، خسارت های بعدی را نمی پرداختیم و از اجر اخروی نیز بهره مند می شدیم.
امام علی (علیه السلام) می فرماید: «اگر صبر کنی مقدرات الهی بر تو جاری می شود و تو مأجور خواهی بود و اگر بی تابی کنی باز هم مقدرات خداوند بر تو جاری می شود ولی گناهکار خواهی بود» صبر از آن گل واژه های شیرینی است که می تواند معادله ی زندگی هر یک از ما را عوض کند و با به دست دادن یک منظر تازه نگرش ما را نسبت به زندگی و مشکلات آن تغییر دهد وقتی نگرش ما به مشکلات تغییر کند، در پی آن زندگی ما نیز تغییر خواهد کرد.
-رسیدن به مقامات معنوی: معروف است که همسر سقراط حکیم، بسیار بدخلق و بدزبان بود؛ اما سقراط همواره بر اخلاق زشت وی صبوری می کرد. روزی زنش در حضور جمع اهانت زیادی به او می کند و سقراط همچنان ساکت می ماند تا این که زن عصبانی می شود و آب چرک لباس ها را بر سر و صورت او می پاشد. حاضرین به سکوت وی در مقابل این رفتار زن اعتراض می کنند؛ اما سقراط در مقابل این اعتراض پاسخ می دهد: اثر غریدن، رعد؛ و اثر جهیدن، برق؛ و آخرش آمدن برف و باران است.
مخلص کلام آنکه: در عوض صبری که در مقابل نقطه ضعف ها و گاه خصلت های آزاردهنده ی همسر خود می کنیم، کمالاتی به دست می آوریم که ممکن است به هیچ طریق دیگر قادر به کسب آن ها نباشیم و این مهم ترین خبر کثیری است که نصیب ما می شود در این باره حضرت علی (علیه السلام) نیز می فرماید: «با صبر می توان به مقامات بالا رسید.»
چنانچه انسان با این دید به مشکلات و ناگواری ها بنگرد، دیگر هیچ چیز او را از پای در نخواهد آورد؛ زیرا باور دارد که هر رخداد ناگواری در زندگی، می تواند کفاره گناهان و یا فرصتی برای رسیدن به مقامات معنوی باشد. چنانچه در روایات آمده است که اگر مومن یک شب تب کند، هفتاد سال آتش جهنم بر او سرد می شود. چه بشارتی بالاتر از این که تبی یک شبه، رهایی هفتاد ساله از عذاب را باعث می شود!
با صبر و بردباری می توان به عنایات خداوند رسید، زیرا در کتابش می فرماید: به صابران بشارت ده (بشر الصابرین)،خدا صابران را دوست دارد (والله یحب الصابرین)، نصرت و همراهی خدا با صابران است (ان الله مع الصابرین).
البته ذکر این نکته ضروری است که همسران به هیچ عنوان مجوز بد اخلاقی با همسر را ندارند، همچنان که پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: هر زنی یا مردی با بد اخلاقی خود همسرش را اذیت كند، خداوند نماز و سایر عبادات و كارهای نیكوی آنان را نمی پذیرد، اگرچه پیوسته شب زنده داری كنند و اهل نماز شب باشند، و روزها همیشه در روزه باشند، و مال و ثروت بسیاری در راه خدا انفاق كنند، و اگر با این وضع بمیرند در جهنم با منافقین هم نشین خواهند بود، مگر آن كه پیش از مرگ توبه كنند و از همسر خود حلالیت و رضایت بگیرند.( بحار الانوار، ج 73، ص 363)
در پایان توصیه می شود برای انتخاب راهتان(صبر و یا جدایی) همه ی مسائل پیش رویتان را از نظر بگذرانید، جمله ی "طلاق می گیرم راحت می شوم"، بسیار عوامانه و سطحی است، چه بسا پس از طلاق، داستان از اول شروع شود.
فرآوری: زینب عشقی
بخش خانواده ایرانی تبیان
با نگاهی به کتاب سر دلبران، نوشته دکتر محمدحسین بانکی
مطالب مرتبط:
همسری در نقش یک کارآگاه خصوصی!