تبیان، دستیار زندگی
ما پیش از شهادت آقای دانایی‌فر تلاش‌های خود را آغاز كرده بودیم اما این گروه ادعا كرده بود كه در ازای یك زندانی از خود كه می‌گفتند در حوالی كرمانشاه به دست دولت كشته شده است، یك نفر از این 5 نفر را خواهند كشت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ناگفته‌های مولوی عبدالحمید از آزادی مرزبانان


ما پیش از شهادت آقای دانایی‌فر تلاش‌های خود را آغاز كرده بودیم اما این گروه ادعا كرده بود كه در ازای یك زندانی از خود كه می‌گفتند در حوالی كرمانشاه به دست دولت كشته شده است، یك نفر از این 5 نفر را خواهند كشت.


امام جمعه اهل‌سنت زاهدان در گفت‌وگویی به روند فعالیت‌های خود برای آزادی مرزبانان ایرانی اشاره كرد. گزیده اظهارات وی در گفت‌وگو با دیپلماسی ایرانی در پی می‌آید:

مولوی عبدالحمید

نخست باید تاكید كنم كه گروگان‌گیری از نظر من عمل بسیار ناپسند و زشتی است و به گروگان گرفتن هر انسانی نادرست است به‌خصوص زمانی كه پای مرزبان‌هایی در میان باشد كه از مرزهای وطن ما محافظت می‌كنند و سعی در تامین امنیت مردم و كشور دارند. هر فردی از ما نسبت به این موضوع احساس مسئولیت می‌كند و ما هم زمانی كه این مرزبان‌ها ربوده شدند حسب وظیفه اسلامی، شرعی و ملی خود احساس بار مسئولیت سنگینی برای تلاش در راستای آزادی آنها كردیم. علاوه بر این، مسئولان استان هم از من خواستند تا تلاشی را در راستای آزادی آنها آغاز كنم. ابتدا ما هیاتی را متشكل از چند ریش‌سفید موجه، مورد قبول و معتمد برای صحبت و مذاكره با جیش‌العدل اعزام كردیم. مشخص شد كه گروه جیش‌العدل خواسته‌های بسیار عریض و طویلی دارند. من یك جلد كلام‌ا... مجید هم به همراه این هیات برای این گروه فرستادم و از آنها خواستم كه به حرمت مردم، مرزبان‌ها را آزاد كنند. هیات اعزامی ما زودتر از اینها موفق به جلب موافقت جیش‌العدل برای آزادی مرزبان‌ها شده بود اما علت تاخیر در عملی شدن این ماجرا این بود كه گروه‌های دیگری هم تلاش برای آزادی مرزبان‌ها را آغاز كردند و مسائل مادی را مطرح كردند كه منجر به مقداری تاخیر در انجام نهایی آزادی مرزبان‌ها شد. متاسفانه در این مدت یكی از مرزبان‌ها هم شهید شد اما در نهایت، تلاش‌ها پاسخ داد و چهار مرزبان دیگر آزاد شدند.

ما پیش از شهادت آقای دانایی‌فر تلاش‌های خود را آغاز كرده بودیم اما این گروه ادعا كرده بود كه در ازای یك زندانی از خود كه می‌گفتند در حوالی كرمانشاه به دست دولت كشته شده است، یك نفر از این 5 نفر را خواهند كشت. البته هیات اعزامی ما موفق شده بود رضایت كلی جیش‌العدل را برای عدم به شهادت رساندن آقای دانایی‌فر جلب كند اما مساله، بروز اختلاف میان اعضای شورایی بود كه برای این گروه تصمیم‌گیری می‌كند. در نهایت ناهماهنگی‌های داخلی جیش‌العدل و ظاهرا ورود چند گروه دیگر برای آزادی مرزبان‌ها به نحوی به شهادت دانایی‌فر منتهی شد. در مصاحبه‌های متفاوتی كه از جیش‌العدل پخش شد، دیدیم كه آنها نیز به وجود اختلاف در میان خود درباره به شهادت رساندن دانایی‌فر اعتراف كرده‌اند؛ بدین معنا كه افرادی جز كسانی كه وعده سالم آزاد كردن مرزبان‌ها را به ما داده بودند در به شهادت رساندن وی دست داشته‌اند.

ما پیش از شهادت آقای دانایی‌فر تلاش‌های خود را آغاز كرده بودیم اما این گروه ادعا كرده بود كه در ازای یك زندانی از خود كه می‌گفتند در حوالی كرمانشاه به دست دولت كشته شده است، یك نفر از این 5 نفر را خواهند كشت

ظاهرا از برخی نهادها و ارگان‌های ایران نیز افرادی برای آزادی مرزبان‌ها اعزام شده بودند. البته هیات اعزامی ما برای مذاكره با جیش‌العدل از همان ابتدا تاكید كرده بود كه ما نه وجهی به شما پرداخت می‌كنیم و نه مطالبه‌های شما عملی خواهد شد و تنها از شما می‌خواهیم كه به حرمت مردم این مرزبان‌ها را آزاد كنید. بنابراین هیچ كدام از خواسته‌های جیش‌العدل جامه عمل نپوشید و ما هم تاكید كرده بودیم كه نمی‌توانیم این خواسته‌ها را عملی كنیم.

من پیش از این داستان هم فردی را برای گفت‌وگو با جیش‌العدل فرستاده بودم و از آنها درخواست كرده بودم كه از توسل به خشونت برای رسیدن به اهداف خود دست بردارند. همچنین به آنها تاكید كرده بودم كه اگر به دنبال امان‌نامه برای برخی از چهره‌های خود هستند ما می‌توانیم زمینه را فراهم كنیم. من در این گفت‌وگوها تاكید كرده بودم كه در حال حاضر فضای بسیار مناسبی برای مشاركت اقوام و مذاهب مختلف در ایران به وجود آمده است و می‌توانیم گفت‌وگو و مذاكره را از همان جا هم آغاز كنید. این صحبت‌ها را پیش از این هم با جیش‌العدل داشته‌ایم و این‌بار هم همین پیغام‌ها را هیات اعزامی ما به گوش آنها رسانده بود. من در این گفت‌وگوها به آنها تاكید كردم كه فضای گفت‌وگویی كه پیش از این برای من هم وجود نداشت در حال حاضر برای مخالفین هم وجود دارد و دولت جدید حتی به گفت‌وگو با آمریكا هم اعتقاد دارد و بر همین اساس می‌تواند به بهبود اوضاع در اینجا هم امیدوار بود البته من هنوز هم ناامید نیستم كه پیام‌های ما روی جیش‌العدل تاثیر بگذارد و دست از توسل به خشونت برای رسیدن به اهداف خود بردارند.

سربازان گروگان شده

در جریان همین داستان هم آنچه كه این گروه مطرح كردند آزادی زندانی‌هایشان بود كه با موافقت ما روبه‌رو نشد.

حقیقت این است كه این گروه تا مدتی قبل حامی چندانی نداشت و حتی بر اساس اطلاعات ما سختی‌های مالی را هم در دوره‌ای تحمل كرده‌اند اما پس از اختلاف‌هایی كه در سوریه و عراق به وجود آمده است این گروه هم حامیان مالی پیدا كرده است كه به آنها كمك می‌كنند. من دقیق نمی‌دانم كدام كشورها اما می‌دانم كه از ناحیه برخی كشورهای عربی با آنها ارتباط‌هایی گرفته شده است.

نه افغانستان و نه پاكستان هیچ كدام توانایی مهار جیش‌العدل را ندارند. منطقه بلوچستان پاكستان 45درصد از خاك این كشور را شامل می‌شود و علاوه بر اینكه بخش‌هایی از آن صعب‌العبور است، مساله دیگری هم كه وجود دارد این است كه بلوچ‌های پاكستان هم داعیه‌دار جدایی از اسلام‌آباد هستند و فعالیت‌های تجزیه‌طلبانه‌ای را دنبال می‌كنند. پاكستان از عهده كنترل منطقه‌ای تا این حد وسیع برنمی‌آید.

كشورهای غربی نه‌تنها از این نزاع استفاده می‌كنند كه در راستای تقویت آن هم گام برمی‌دارند. حقیقت این است كه این كشورها توان حل این موضوع را دارند اما گامی برنمی‌دارند. آمریكا، روسیه و اروپا در جهان اسلام ابتدا به دنبال تامین منافع خود و پس از آن تامین امنیت اسراییل هستند. مساله عراق و سوریه را آمریكا نمی‌تواند حل كند چرا كه شاید كشورهای غربی نفعی هم در این بحران‌ها داشته باشند. در حال حاضر گفته می‌شود كه گروه‌های تروریستی و تكفیری در عراق و سوریه فعال هستند و من هم این نكته را قبول دارم اما اگر مردم سوریه و عراق باب گفت‌وگو با هم را باز كنند، این گروه‌های تروریستی هم راهی جز ترك این كشورها نخواهند داشت.

بخش سیاست تبیان

منبع : تابناک