فرمانده فرهنگی
31 شهریور 1359 برای بسیاری از سبزجامگان سپاه و رزم پوشان ارتش و بسیج روز از فراموش نشدی است. سردار شهید همت که در قلب حادثه یعنی کردستان مظلوم بود. از همان ابتدایی جنگ به استقبال خطر رفت تا جان ملتش را آسایشی همراه با عزت ببخشد. (نوسود) هنوز هم که هنوز است، رشادتها و دلاوریهای او را در کنار حاج احمد متوسلیان و شهید کاظمی به یاد میآورد و آزادیش را مرهون این دلاوریها میداند.
عزیمت به کردستان و پذیرفتن مسئولیت روابط عمومی سپاه پاوه در آن شرایط نابسامان کردستان تنها گوشهای از فعالیتهای شهید همت در دوران هشت سال دفاع مقدس است. آشنایی با شهید «ناصر کاظمی» و انجام فعالیتهایی فرهنگی آموزشی عامیانه برای مقابله با شورشهای کردستان و تلاش برای ایجاد وحدت و همبستگی ملی از جمله فعالیت مهم سردار همت در آغاز جنگ تحمیلی بود.
نتیجه فعالیتهای شهید همت در کردستان این بود که تیپ محمد رسول الله که در دو کوهه اندیمشک مستقر شده بود. خیلی زود توانست به نیروهای مردمی مهارتهای جنگی را آموزش دهد. تا با آمادگی کامل پیش از شروع عملیات فتحالمبین به چند تیپ دیگر بپیوندد و اولین لشکر سپاه را تشکیل بدهد.
سردار و سرتیپ پاسدار فتح الله جعفری در این باره میگوید: «سردار و سر لشکر شهید حاج محمد ابراهیم همت یکی از فرماندهان بسیار ارزشمند دفاع مقدس بود. هرچند عمر این شهید بزرگوار خیلی کوتاه بود و در سال 62 به شهادت رسیدند. اما عملیات خیبر در همین عمر کوتاهش منشأ خیر و برکت بودند که هنوز آثار آن در بین ما باقی مانده است.»
شهید همت نه تنها با مردم بلکه با نیروهای زیر دستش هم خیلی با محبت صحبت میکرد. اما قاطع و محکم بودند
سردار و سرتیپ پاسدار «اسماعیل احمدی مقدم» از اولین باری میگوید که با شهید همت ملاقات کرده است: «آن روزها شهید همت در پاوه فعالیت میکردند و من هم در جوان رود بودم. اما هنوز با این شهید بزرگوار ملاقات نکرده بودم. اولین باری که با شهید همت دیدار کردم را خوب به یاد دارم. در پاوه بود که شهید همت از فعالیتهای خود در رابطه با سازماندهی مردم صحبت کردند و من از نزدیک شاهد ارتباطات شهید همت بودم. وی بسیار روابط صمیمی با مردم داشتند. کارهای فرهنگی بسیار عمیقی انجام میدادند. اما بعدها وقتی که به عنوان فرمانده سپاه پاوه منسوب شدند. ما تصور میکردیم یک آدم فرهنگی مثل شهید همت نمیتواند فرمانده مناسبی در امور جنگی باشد. اما خیلی نگذشت که متوجه شدیم ایشان استعداد بی نظیری در امور جنگی دارند. در مورد شهید همت باید بگویم که وی بسیار فهیم، با تقوا بودند و همچنین شناخت کافی از مردم و روحیات آنها داشتند.»
سردار و سرتیپ پاسدار عبدالله محمود زاده نیز با اشاره به رشادتها و شهادت طلبی شهید همت در جبهه غرب میگوید: «شهید همت در عملیات محمد رسول الله در منطقه غرب فرماندهی سپاه پاوه نیز حضور داشتند. سردار بزرگوار شهید همت در این عملیات در کنار فرماندهان بزرگی چون شهید باقری، حاج احمد متوسلیان با بی باکی و رشادت بسیار شهرت یافت و درخشید.»
سردار و سرتیپ پاسدار مصطفی یزدی نیز در جبهه غرب در کنار شهید همت بوده وی در این باره میگوید: «خوب به یاد دارم که در دل آن سرما و در برف و بوران جبهههای غرب، شهید همت با چه سختی کار اداره جنگ را عهده دار بودند. با اندام لاغری که به خاطر فشار عملیاتها برایش باقی مانده بود. با جدیت کارها را دنبال میکرد. در مجموع عملیاتهای که ما در شمال غرب اجرایی کردیم. مثل عملیات والفجر شهید همت با جدیت ارتفاعات کانی مانگام» را دنبال میکرد. وی عملیات را در مراحل مختلف هدایت میکرد. آن روزها شهید همت چقدر برای حل مشکلات منطقه تحمل میکرد.
سردار یزدی با اشاره به ارتباط شهید همت با اطرافیانش میگوید: «شهید همت نه تنها با مردم بلکه با نیروهای زیر دستش هم خیلی با محبت صحبت میکرد. اما قاطع و محکم بودند. گذشت و فداکاری روحیه مردمی و ایمان مشخصات از شهید همت بود. شهید همت از فرمانده هان بزرگی بود که هم پای بسیجیها و رزمندهها در خط مقدم حضور مییافت. البته این روحیه مربوط به همه فرماندهان دفاع مقدس میشود. به خاطر همین است که بسیاری از شهدا از میان فرماندهان دفاع مقدس است. فرمانده هان دوران دفاع مقدس، هیچوقت به خودشان اجازه ندادند که در سنگر و پشت جبهه بمانند. اگر ضرورت ایجاب میکرد حتماً خودشان را به نوک پیکان حمله دشمن میرساندند. دلیل شهادت شهید همت، مهندس باکری و ناصر کاظمی و... این هم همین موضوع بود.»
سامیه امینی
بخش فرهنگ پایداری تبیان