کوهی شگفت انگیز
کوه ها یکی از شگفتی های طبیعت هستند که مناظر زیبایی را در نقاط مختلف زمین به وجود می آورند.
برای شناخت بیشتر کوه ها آن ها را به چهار دسته تقسیم می کنند:
1-کوه های چین دار که از لایه های سنگی درست شده اند . این لایه ها بر اثر فشار زیاد درهم فشرده شده و به گونه ی چین های بزرگ در آمده اند.
وقتی این گونه کوه ها رامی بینید در می یابید که در بسیاری از نقاط ، لایه های سنگ ، به گونه ی قوسی ، برآمدگی یا فرورفتگی پیدا کرده که این نیز بر اثر فشردگی و فشار سطح زمین پدید آمده است.
کوه های آپالاش و کوه های آلپ دو نمونه از کوه های چین دارند.
2-کوه های گنبدی در این کوه ها لایه های سنگی طوری به سمت بالا فشرده اند که گنبد هایی آبله گون ، پدید آورده اند.
در بسیاری از مواد ، گدازه های ذوب شده باعث برآمدگی این لایه های سنگی می شوند . یعنی همان گدازه هایی که ، با فشار زیاد ، از سطح زیرین زمین بیرون می آیند.
کوه های بلاک هیلز ، در داکوتای جنوبی ( در آمریکا ) نمونه ای از کوه های گنبدی است.
3-کوه های قطعه ای کوه هایی هستند که بر اثر قاچ خوردگی یا شکستگی که در پوسته ی زمین اتفاق می افتد، پیدا شده اند.
یعنی آنکه تکه های بسیار بزرگی از سنگ که قبلاً بر روی زمین خوابیده بودند، از جای خود بطور مستقیم یا کج برخاسته و این کوه ها را پدید آورده اند .
4-کوه های آتشفشان از گدازه ها ، خاکستر و اشیای نیم سوخته ای درست می شوند که از اندرون زمین ، بیرون ریخته می شوند .
کوهی شگفت انگیز
تشکوه یا کوه آتش در شرق شهرستان رامهرمز و در جاده رامهرمز ــ ابوالفارس واقع شده است.
این کوه به دلیل گوگرد موجود در زمین و متصاعد شدن گاز طبیعی از عمق زمین به سطح، شعله ور است. گازهای هیدرکربوری از لایه های مختلف زمین عبور می کنند و از هر درز و شکافی در سطح زمین به بیرون شعله ور می شوند به طوری که در شب نور سوختن این گاز بیشتر دیده میشود.
روشنی آتش این کوه در تاریکی شب جلوه زیبایی به منطقه می دهد به گونه ای که تا به حال توانسته گردشگران زیادی را در ساعات شب به سوی خود بکشاند. مسئله قابل توجه برای گردشگران این است که در مجاورت این کوه به دلیل وجود گاز متصاعد شده در هوا نمی توان آتش دیگری روشن کرد.
تشکوه از نظر مباحث زمین شناسی بسیار با اهمیت و مورد مطالعه کارشناسان این حوزه است و اكنون به یکی از جاذبه های گردشگری شگفت انگیز استان خوزستان تبدیل شده است.
فراوری: زهرا فرآورده
بخش کودک و نوجوان تبیان
منابع: وبلاگ چهارسوی علم, تابناک