سربی که نفس میکشیم، سم است
یکی از بدنام ترین اجزای آلودگی هوا سرب است. سرب عنصری ناهمخوان با بافت بدن است و بر خلاف عناصر حیاتی زندگی مانند روی و سلنیوم، بافت های بدن آن را به عنوان سم شناسایی می کنند و آن را پذیرا نمی باشند. بنابراین آنچه که در بافت و خون انسان شهرنشین یافت می شود، ارمغان نامیمونی است که صنعت به وی تحمیل کرده است.
دود خروجی از اگزوز خودروها و دود ناشی از احتراق زغال سنگ ها حاوی مقدار قابل ملاحظه ای سرب است که در صورت افزایش میزان آن در خون، به ویژه در کودکان حتی به مقادیری اندک موجب کاهش هوش و توان یادگیری، کندی فعالیت مغزی، عقب افتادگی ذهنی، سردرد، خستگی، افسردگی و بی خوابی می شود که این همه از عوارض مسمومیت مزمن با سرب است.
سرب برخی اوقات موجب بیماری های هورمونی چون نقرس می شود و حمله های نقرس را شدت می بخشد.
حدود 90 درصد از سرب به وسیله تنفس به بدن راه می یابد و بر خلاف آلاینده های دیگر سرب می تواند در بدن انسان انباشته شود، ولی بخشی از آن از طریق آب و غذا وارد خون می شود.
یک بررسی در کودکان آلوده به سرب نشان داده است که حداکثر فاصله زمانی برای تاثیر مضر سرب روی ضریب هوشی کودک از ابتدای تولد تا حدود چهار سالگی است.
آثار زیانبار سرب معطوف یک فرد یا کودک نیست، بلکه باید آن را معطوف یک جامعه تلقی کرد. اگر کودکان یک شهر در معرض هوای آلوده سرب باشند، ضریب هوشی آنان از کودکانی که در شهر پاک دیگری زندگی می کنند کمتر خواهد بود.
گازسوز کردن خودروها کمک موثری برای جلوگیری از آلودگی سرب در هوا می کند و گاز طبیعی فشرده به دلیل خوش سوز بودن و عدم نیاز به سرب مزیت زیادی نسبت به بنزین دارد و گاز طبیعی به گونه ای یکنواخت با هوا درمی آمیزد، پاک تر می سوزد و دودگرفتگی عارض نمی کند، عمر موتور را زیاد می کند و نیاز به سرویس کمتری دارد و هزینه نگهداری خودرو پایین تر است.
برای مقابله با مسمومیت مزمن تغذیه مناسب نقش به سزایی دارد. مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین E و سلنیوم و افزایش مصرف ویتامین C به دلیل خاصیت آن ها در دفع فلزات سمی و مصرف فرآورده های لبنیات به دلیل کلسیم بالایی که دارند در کاهش جذب این فلز در بدن سودمند واقع می شوند. از سوی دیگر افزایش دریافت روی نیز منجر به دفع سرب که کوچک ترین ذره آن مازاد محسوب خواهد گشت می شود.
همواره باید به خاطر داشت که افزایش مصرف روزانه مواد غذایی سرشار از کلسیم، روی و آهن بهترین مکمل غذایی برای کاهش شدت عوارض فلزات سنگین از جمله سرب و جیوه و کادمیوم می باشد.
سرب، جنین را می کشد
ناهید خداکرمی ، رئیس انجمن مامایی ایران گفت: سرب و ذرات معلق موجود در هوای آلوده به ویژه در زمانهایی که به حد هشدار میرسد، علاوه بر اینکه سلامت خود مادر را تهدید می کند، سبب کاهش اکسیژنرسانی به جنین، ایجاد ناهنجاریهای اسکلتی و نهایتا سقط میشوند.
بر اساس تعریف پزشکی چنانچه جنین قبل از پایان دوازده هفتگی به هر دلیلی از رحم دفع شود، به آن سقط می گوییم.
در سه ماهه اول بارداری بیشترین عامل سقط جنین عوامل ژنتیکی هستند و جنین هایی که ناهنجاری دارند در این سنین دفع می شوند، اما عوامل محیطی نیز با ایجاد تغییراتی در ژن (جهش ژنی) می توانند سبب سقط جنین شوند.
ابتلا به بیماری های عفونی در ناحیه تناسلی و تماس با مواد سمی مانند سرب و مواد شیمیایی از عوامل تشدیدکننده سقط جنین در ماه های ابتدایی بارداری است.
تحقیقات نشان داده که مسمومیت مادر با گاز CO (مونواکسیدکربن) سبب ایجاد شکاف کام و لب و ناهنجاری ها و بدشکلی های جنین می شود.
بیماری های زمینه ای مادر مانند اختلالات عروقی، کم خونی شدید و ناهنجاری های رحمی از دیگر عوامل سقط خود به خودی در مادران است.
4 تا 10 درصد بارداری ها در زیر بیست هفتگی ممکن است به هر دلیلی به سقط خود به خودی منجر شود.
بانوانی که می خواهند برای نخستین بار باردار شوند، باید قبل از اقدام به بارداری به مراکز مشاوره خدمات باروری مراجعه کرده و بررسی های اولیه را انجام دهند، اما نباید برای باروری نگران سقط جنین بود، چرا که اکثر باروری ها به خوبی به انتها می رسند.
محمد اسماعیل مطلق، مدیر کل سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت نیز پیش تر اعلام کرده بود که سالانه حدود یک میلیون و 750 هزار بارداری در کشور رخ می دهد که از این تعداد 250 هزار مورد به سقط جنین منجر می شود و صد هزار مرده زایی رخ می دهد و نهایتا سالی یک میلیون و 450 هزار نوزاد در کشور متولد می شود.
فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
منابع:
روزنامه مردم سالاری - دکتر عبدالحمید حسین نیا و فاطمه اردستانی
فارس
مطالب مرتبط: