تبیان، دستیار زندگی
بسیاری از اختراعات بشر ناشی از نیازهایی بوده است که بشر در طول تاریخ حس کرده و یا آرزو کرده است که ای کاش وسیله‌ای بود که زندگی را آسان‌تر کند و این شروع یک ایده و نهایتا عملی کردن آن ایده می‌شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تازه‌هایی از دنیای دانش و فناوری


بسیاری از اختراعات بشر ناشی از نیازهایی بوده است که بشر در طول تاریخ حس کرده و یا آرزو کرده است که ای کاش وسیله‌ای بود که زندگی را آسان‌تر کند و این شروع یک ایده و نهایتا عملی کردن آن ایده می‌شد.

کفی کفش ضد مین ساخته شد

مبتکران کلمبیایی کفی جدیدی برای کفش ها طراحی کرده اند که نه تنها می تواند راه رفتن را آسان و فشار وارد شده به پاشنه پا را کاهش دهد بلکه جان انسان را نیز نجات می دهد.

این کفی کفش که «SaveOneLife»  نام دارد، در واقع یک شناساگر پوشیدنی مین است که در کفش قرار می گیرد و وجود و موقعیت مین زمینی را در نزدیکی فرد، به او هشدار می دهد.

کفی کفش ضد مین

وجود مین های زمینی یک مشکل عمده در کشور کلمبیا است و بر اساس اعلام گروه مبارزه برای ممنوعیت مین های زمینی، این کشور پس از افغانستان  دومین کشور در دنیاست که بیشترین تعداد مین در زمین های آن کاشته شده است.

مین های زمینی از سال 1990تا کنون موجب آسیب دیدگی بیش از 10 هزار نفر و کشته شدن دو هزار نفر شده است.

گروه های شورشی ضد دولتی اقدام به کاشت مین های ضد نفر و ضد خودرو در جاده ها و پیاده رو های اطراف پایگاه های دولتی، مناطق روستایی، اطراف مدارس، خانه ها و پارک های ملی و دیگر اجتماعات عمومی می کنند. این مشکل زمانی وخیم تر شد که قاچاقچیان مواد مخدر نیز از مین برای محافظت از مزارع کاشت کوکائین از مزاحمان استفاده می کنند.

نیروهای نظامی، کشاورزان و مردم عادی در خطر معلولیت و یا مرگ ناشی از انفجار مین در زیر پای خود هستند. پاکسازی این مناطق نیازمند بودجه و تجهیزات پیشرفته و خاصی است که در حتی با فراهم شدن تمامی شرایط، چندین دهه طول می کشد.

به گفته طراحان، کفی «SaveOneLife» راه حلی برای مشکل مین های زمینی نیست بلکه چاره موقتی برای کاهش خطر ناشی از مین های ضد نفر است.

این کفی کفش که «SaveOneLife» نام دارد، در واقع یک شناساگر پوشیدنی مین است که در کفش قرار می گیرد و وجود و موقعیت مین زمینی را در نزدیکی فرد،

به او هشدار می دهد

این کفی کفش با اصول فلز یاب کار می کند. «SaveOneLife» از ماده رسانا ساخته شده و یک سیم پیچ مسطح روی آن چاپ شده است.

این سیم پیچ میدان الکترومغناطیسی تولید می کند. وقتی کاربر در فاصله دو متری مین حاوی قطعات فلزی راه می رود، این فلز، میدان الکترومغناطیسی را مختل کرده و توسط ریزپردازنده هایی که یک فرستنده رادیویی هستند و بر روی کفی چاپ شده اند، تشخیص داده می شود.

این فرستنده سیگنالی را به نوعی گیرنده ارسال می کند که شبیه ساعت مچی است و در صورت دریافت این سیگنال، صدای هشدار منتشر می کند و موقعیت مین را بر روی نمایشگر کوچک خود نشان می دهد.

************

ساخت ظروف سرامیکی جایگزین تفلون در ایران

رییس پژوهشکده سرامیک پژوهشگاه مواد و انرژی با اشاره به مخاطرات بهداشتی استفاده از ظروف تفلون از ساخت ظروف سرامیکی جایگزین در این پژوهشکده خبر داد.

محمدرضا وحیدی‌پور اظهارکرد: امروزه استفاده از ظروف تفلون یا نچسب بسیار معمول شده است و تقریبا همه ما از این ظروف برای آشپزی استفاده می‌کنیم بدون آن که بدانیم استفاده از این ظروف ممکن است خطراتی برای سلامتی ما داشته باشد.

ساخت ظروف سرامیکی جایگزین تفلون در ایران

وی ابراز عقیده کرد: در تهیه ظروف تفلون از فلز کادمیوم استفاده می‌شود این ماده به مرور وارد غذا شده و باعث بروز سرطان، کوتاهی قد و ضایعات پوستی می شود. علاوه بر این کادمیوم در سنتز هموگلوبین دخالت می کند و منجر به کم خونی می‌شود.

وحیدی پور خاطرنشان کرد: پژوهشگران پژوهشگاه مواد و انرژی برای جلوگیری از خطرات استفاده از ظروف تفلون درصدد ساخت ظروفی با ترکیب آلومینا و روکش سرامیکی هستند.

وحیدی پور ادامه داد: آلومینا یکی از مهم ترین اکسیدهای سرامیکی است که کاربردهای فراوانی در صنایع و مواد مهندسی دارد. کاربرد آلومینا در اکثر موارد به علت خواص بالای خوردگی و اکسید شوندگی آن در دماهای بالا می‌باشد.

رییس پژوهشکده سرامیک گفت: صرف نظر از بحث مقاومت، آلومینا هیچ ضرری برای انسان ندارد؛ لذا می‌توان از آن در ساخت ظروف مطابق با معیارهای استاندارد استفاده کرد.

وی در پایان گفت: این ظروف تا پایان سال جاری با قیمتی مناسب تر از ظروف تفلون وارد بازار می‌شوند.

فرآوری: راضیه کتابچی

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع: مهر، ایسنا