ایده های برگزیده زیست
هشتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان
هشتمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز هم چون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی"پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.
نام ایده : تاثیر گل گاو زبان بر بی خوابینام ارائه دهنده : مرضیه قشمی، آمیتیس غضنفری
زمینه و نوع پروژه : زیست – تحقیقاتی
درجه سختی: متوسط
این روزها برخی افراد از استرس، اضطراب، اختلال در تمركز، كمخوابی یا بیخوابی ناشی از تغییر فصل رنج میبرند. بروز این علائم حتی به میزان ناچیز میتواند سلامت روح و روان را تحت تاثیر قرار داده و عملكرد طبیعی مغز را مختل كند. بنابراین برای تقویت اعصاب و ایجاد آرامش روانی بهتر است از گیاهان آرامبخشی چون گلگاوزبان، سنبلالطیب كه اثرات سودمندی دارند استفاده كنیم.
گلگاوزبان گیاهی است خودرو، كه اغلب در دامنه كوههای البرز میروید و در حال حاضر نیز به شكل صنعتی كشت میشود. این گیاه دارای گونههای زیادی است و به دلیل خواص دارویی فراوان و گلهای زیبا، بسیاری از خانوادهها آن را در باغچههایشان میكارند. برگها و گلها بخشهای مصرفی این گیاه را تشكیل میدهند.
دانش آموزان پژوهشگر در این پروژه ابتدا به معرفی گیاه گل گاو زبان پرداخته اند و در چند جلسه کار تحقیقاتی خود را در رابطه با گیاه شناسی و اثر دارویی گل گاو زبان انجام دادند، سپس گیاه گل گاوزبان روی گروهی از نزدیکان خود به مدت یکماه آزمایش کردند و اثر آرامبخشی آن را دریافتند.
نام ایده : بررسی تاثیر شدت و رنگ نور بر رفتار فنچ
نام ارائه دهنده : ریحانه مهریاب، حانیه واسعی
زمینه و نوع پروژه : زیست - عملی
درجه سختی: دشوار
فنچ پرنده کوچک و بسیار زیبا است که به صورت اجتماعی در همه جای جهان و اغلب در قاره استرالیا یافت می شوند. فنچ ها با آواز نازک و چهره ی زیبای خود جزو پرندگان بومی چمنزارهای استرالیا محسوب می شوند که دارای قابلیت زاد و ولد بسیار آسان و راحتی بوده وبه راحتی تکثیر و تولید مثل می نمایند. فنچ ها در حضور انسان ها هرگز دوست ندارند که دست آموز باشند و در دست انسان ها قرار بگیرند.
این دانش آموزان پژوهشگر در این پروژه ابتدا رفتار های عادی فنج را به دقت مورد بررسی قرار دادند و تمامی این رفتارها را در فواصل زمانی معین ثبت کردند و سپس با تغییر شدت نور (افزایش و کاهش شدت نور ) تغییرات احتمالی رفتار پرنده به ویژه میزان و شدت دانه خوردن فنچ را مورد بررسی قرار دادند. در مرحله بعد با تاباندن نورهای رنگی مجددا تغییر رفتار فنچ را مورد بررسی دقیق قرار داده شد.
بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان
تهیه و تنظیم: اعظم اژدری
مطالب مرتبط:
ایده های برگزیده زیست شناسی پنجمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان
ایده های برگزیده زیست ششمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (1)
ایده های برگزیده زیست ششمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (2)