تبیان، دستیار زندگی
خانمی قبلاً در روستا بوده و وقتی حائض شده مادرش به او نگفته که باید غسل کند و بدون غسل نماز ‌خوانده‌است. وقتی که ازدواج کرده نمی‌دانسته که جنب قبل از اذان صبح ماه رمضان باید غسل کند و بدون غسل وارد صبح ‌شده و روز غسل می‌کرده است. در ضمن می‌گوید شب در روست
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حکم اعمال عمره و نماز طواف من چیست؟

نام نویسی اینترنتی عمره طلاب آغاز شد

سوال: خانمی قبلاً در روستا بوده و وقتی حائض شده مادرش به او نگفته که باید غسل کند و بدون غسل نماز ‌خوانده‌است. وقتی که ازدواج کرده نمی‌دانسته که جنب قبل از اذان صبح ماه رمضان باید غسل کند و بدون غسل وارد صبح ‌شده و روز غسل می‌کرده است. در ضمن می‌گوید شب در روستا، امکان استفاده از حمام برای بانوان نبوده است. حکم نماز و روزه‌های وی در مدتی که در روستا بوده چگونه است؟

چنین فردی باید هر مقدار از نمازهایى را که یقین دارد بدون غسل خوانده اعاده نماید، اما نسبت به قضای روزه‌ها،‌ فقها اختلاف نظر دارند. برخی (آیات عظام خامنه‌ای و صافی گلپایگانی) قضای آن را واجب و برخی (آیات عظام نوری همدانی و هادوی تهرانی) در فرض سۆال، روزه‌‌های فرد را صحیح و کافی می‌دانند.

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سۆال، چنین است:

حضرت آیة الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

هر مقدار از نمازهایى که یقین دارد بدون غسل خوانده باید اعاده نماید، و نسبت به روزه هم قضای روزه ها لازم است.

حضرت آیة الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

چنانچه جاهل به حکم بوده روزه‌هایش قضا ندارد.

حضرت آیة الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

باید نمازها و روزه‌های خود را قضا کند.

حضرت آیة الله هادوی تهرانی (مد ظله العالی):

تمام نمازهایی که بدون غسل خوانده‌، باطل است و باید اعاده کند اما روزه‌هایی که در آن زمان گرفته‌، صحیح است و نیاز به اعاده ندارند.

در بحث جنابت هم در صورتی که حکم مسأله را نمی‌دانسته و  احتمال آن را هم نمی‌داده  و در یادگیری کوتاهی نکرده‌ باشد، روزه‌هایش صحیح است.

سوال: من تا قبل از اینکه مکه بروم خودارضایی می کردم، یعنی تا سن 14سالگی و نمی دانستم که غسل جنابت هم باید انجام بدهم بنابراین وقتی مکه رفتم نماز و اعمال را بدون غسل انجام داده ام الان 2سال است که ازدواج کرده ام، حکم اعمال عمره و نماز طواف من چیست؟ آیا من برشوهر خود نامحرم می باشم؟

اگر شک داشته باشید که در حال خود ارضایی، به اوج لذت رسیده اید یا خیر و یا شک در خروج مایع داشته باشید، جنابت محقق نشده و غسل واجب نیست.

اما اگر خود ارضایی منجر به جنابت داشته اید، در صورتی که  قبل از اعمال عمره هیچ نوع غسلی (نظر فقها در باره کفایت غسل  های دیگر به جای غسل جنابت مختلف است. اکثر فقها فقط انجام غسل واجب را به جای جنابت کافی می دانند، اما بعضی از ایشان حتی غسل مستحبی را هم کافی می شمارند.) انجام نداده اید و طواف و نماز طواف عمره را بدون غسل به جا آوردید، باید در اسرع وقت مجدداً طواف و نماز آن را به جا آورید یا کسی را در این خصوص نایب قرار دهید و تا زمانى که طواف‌ها و نمازها انجام نشده، از روابط زناشویى اجتناب نمایید. و پس از آن صیغه عقد را مجدد بخوانید.

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سۆال، چنین است:

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر یقین به جنابت دارید باید طواف‌ها و نمازها را اعاده نمایید و در صورتى که خودتان تمکن از رفتن به مکه را ندارید، باید نایب بگیرید و تا زمانى که طواف‌ها و نمازها انجام نشده، از روابط زناشویى اجتناب نمایید.

و توجه داشته باشید اگر زن به اوج لذت جنسى برسد و در آن حال مایعى از او خارج شود جنابت محقق شده و غسل بر او واجب مى‏شود و اگر شک کند که به این مرحله رسیده یا نه و یا شک در خروج مایع داشته باشد، غسل واجب نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

چنانچه در این مدت و قبل از حج، هرگونه غسلی (مانند غسل جمعه یا احرام) کرده باشید کفایت می کند و عمره شما صحیح است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر احتمال می دهید غسل احرام انجام داده باشید تکلیفی ندارید.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

اگر تا موقع شروع در اعمال هیچ غسلی جنابتی انجام نداده لازم است برای خروج از احرام یا خودش و یا اگر متمکن نیست توسط دیگری، عمره مفرده ای انجام دهد و نسبت به اعمال سابقه نماز و روزه تماماً باید قضا شود و عقدی که انجام گرفته باطل بوده و باید مجدداً بعد از انجام عمره مفرده عقد خوانده شود.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (مد ظله العالی):

1. اگر خود ارضایی منجر به ارگاسم و خروج منی شود، غسل واجب است.

2. اگر پس از جنابت، شخص غسل جنابت انجام دهد، حدث او زایل می شود هر چند علم به جنابت نداشته باشد و غسل را از روی رجا یا احتیاط انجام دهد.

3. اگر شخص غسل واجب یا مستحبی؛ مثل غسل مس میت، یا حیض، یا جمعه یا احرام انجام دهد، مجزی از غسل جنابت است.

4. اگر شما خود ارضایی منتهی به جنابت داشته اید و بعد از آن تا هنگام طواف یا نماز طواف، غسل جنابت یا هر غسل واجب یا مستحبی انجام نداده اید، هنوز از احرام خارج نشده اید و باید در اسرع وقت کسی که از شما در آن بخش اعمال نیابت کند بیابید و وی را نایب قرار دهید. و در هر حال از رحمت الهی مأیوس نباشید.

فرآوری: آمنه اسفندیاری 

بخش احکام اسلامی تبیان


منبع: سایت اسلام کوئیست

مطالب مرتبط:

غسل جنابت در حال حیض

حدث اصغر حین غسل

آیا استمناء روزه را باطل می کند؟

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.