آیا به پول تو جیبی که پدر به فرزند میدهد خمس تعلق میگیرد؟

چند استفتاء از آیة الله وحید خراسانی دام ظله:
اداء دینى كه در مۆونه مصرف شده چه دین مربوط به همان سال باشد یا سالهاى قبل از مۆونه است و خمس ندارد، و همچنین اگر دین برای غیر مۆونه بوده، ولی آن چه در مقابل دین تهیه شده است ، تلف شده باشد، خمس ندارد.
اگر قرض برای مۆونه و بعد از حصول منفعت بوده است، میتوانید كسر نمائید. و در غیر اینصورت نمی توانید كسر نمائید.
دادن خمس به كسى كه نفقه اش بر عهده انسان است جایز نیست.
نسبت به سال اخیر را كه مى دانید محاسبه كنید و نسبت به سالهاى قبل به دفتر ایشان مراجعه نمائید و با وكلاى ایشان مصالحه نمائید.
به اصل مهریه خمس تعلق نمی گیرد ، ولی اگر مهریه مورد مصالحه واقع شود ـ مثل موارد تورم ـ نسبت به مقدار زائد بر اصل مهریه احتیاط واجب است آن است که خمس آن را بدهد.
خیر، کسی که خمس به مال او تعلّق گرفته و سال بر آن گذشته تا خمس آن را نداده نمی تواند در آن مال تصرف کند ، اگر چه قصد دادن خمس را داشته باشد ، و اگر مقدار خمس را جدا کرده یا به ذمّه بگیرد باز هم تصرف در مال جایز نیست مگر با اذن حاکم شرعی ، اما تصرفات اعتباریه در حصّه و سهم خود مانند فروختن و صلح کردن آن در صورتی که مورد معامله را به طرف ندهد (چون خود این کار تصرف است) مانعی ندارد.
در مفروض سۆال كه پول برای مخارج داده شده و بخشیده نشده این پول را به شما می دهند تا در هزینه هایی كه برایتان پیش می آید مصرف نمائید لذا هر مقدار از آن كه تا سال خمسی مالك مصرف در مخارج شما نگردد باید مالك آن شخصاً یا بتوسط شما كه وكیل ایشان هستید خمس آن را بپردازد. (استفتاء/14329)
اول سال خمسى براى كاسب و تاجر و صنعتگر و كسى كه حرفه اى دارد از وقتى است كه منفعت مى برد و اگر درآمدهاى مختلفى دارد باید مجموع آنها را در آخر سال حساب كند و در غیر كاسب و مانند آن اگر اتفاقاً منفعتى به دست آورد بعد از گذشت یك سال از حصول آن باید خمس مازاد بر مخارج آن سال را بدهد. (منهاج 2/م 1218) (استفتاء/3376)
بخش احکام اسلامی تبیان
منبع: سایت آیة الله وحید خراسانی دام ظله
مطالب مرتبط:
