تبیان، دستیار زندگی
اگر روزی در یک ساختمان مخروبه به دام افتاده باشید، مطمئنا SHAFT روباتی است که شما به بودن در کنار آن نیاز خواهید داشت. این روبات که توسط تیم روباتیک ژاپنی ساخته شده است، بالاترین امتیاز ممکن را در مسابقه‌ی دارپا از آن خود کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قهرمانان مسابقات رباتیک دارپا


اگر روزی در یک ساختمان مخروبه به دام افتاده باشید، مطمئنا SHAFT روباتی است که شما به بودن در کنار آن نیاز خواهید داشت. این روبات که توسط تیم روباتیک ژاپنی ساخته شده است، بالاترین امتیاز ممکن را در مسابقه‌ی دارپا از آن خود کرد.

قهرمانان مسابقات رباتیک دارپا

روبات دو پای ژاپنی در این مسابقه 27 امتیاز از 32 امتیاز کلی را کسب کرد تا عنوان برتر را از آن خود کند.

رتبه‌های بعدی به ترتیب به تیم روباتیک IHMC - بیست امتیاز، تیم نجات Tartan-هجده امتیاز، MIT-شانزده امتیاز، RoboSimian-چهارده امتیاز، WRECS-یازده امتیاز، TracLabs-یازده امتیاز و Trooper-نه امتیاز تعلق گرفت که جایگاه دوم تا هفتم را از آن خود کردند. 8 تیم اول این رقابت در روزهای آتی جوایز مالی خود را از سوی دارپا دریافت خواهند کرد تا در دور بعدی رقابت‌ها که سال آینده برگزار خواهد شد، شرکت کنند.

SCHAFT در روز اول رقابت‌ها برای تمامی رقبا خط و نشان کشید، بطوریکه در اولین روز تمامی مراحل مسابقه را با موفقیت به پایان رساند.

اشخاصی که بدون اطلاع قبلی از ساختار این روبات‌ها به تماشای مسابقه رفته بودند، کمی گمراه شدند. چراکه از نظر استانداردهای انسانی این ربات‌ها بسیار کند بوده و حتی در برخی اوقات کاملا متوقف می‌شدند. این روبات‌ها حین انجام و گذر از مراحل به دفعات افتادند و برخی از کارها را به اشتباه انجام دادند. شاید از منظر افرادی که بدون آگاهی به این مسابقات رفته بودند، روبات‌های حاضر در رقابت‌ها چندان عملکرد مناسبی در 8 مرحله‌ی تعیین شده نداشتند.

والکیری چه به لحاظ پوشش، راه رفتن و انجام دادن امور بیشتر از ربات‌های دیگر حاضر در رقابت‌های DARPA به انسان‌ها شبیه است

8 تیم حاضر در این رقابت‌ جزو بهترین تیم‌های روباتیک در جهان بودند که به‌واقع می‌توان کارهای انجام شده توسط روبات‌های ساخته شده توسط آن‌ها را فوق‌العاده خواند. دارپا این مسابقات را برای تسریع در امر توسعه‌ی ربات‌های برگزار می‌کند. این موسسه در سال 2004 مسابقاتی را برگزار کرد که در آن ربات‌ها باید مسیری 240 کیلومتری را در صحرای موهاوی به رانندگی می‌پرداختند. هیچ‌یک از تیم‌های حاضر موفق به انجام این خواسته نشدند، اما در سال 2005 چهار تیم قادر به طی مسیری برابر با 211 کیلومتر شدند. در سال 2007 نیز 6 تیم موفق به طی مسیری شهری به‌طول 96 کیلومتر شدند.

قهرمانان مسابقات رباتیک دارپا

تیم‌های برنده در این مسابقه سال آتی میلادی در مرحله‌ی نهایی این مسابقات شرکت خواهند کرد که مراحل در آن به مراتب سخت‌تر خواهد شد. تیم‌ها موظفند تا سخت‌افزار و نرم‌افزار لازم را خود توسعه دهند و برای اینکار یک بازه‌یزمانی 14 ماهه را در اختیار دارند. مسابقه‌ی دارپا نکات آموزنده‌ی فراوانی را در بردارد و آن مجموعه‌ی دخیل در ساخت یک روبات است که متشکل از قطعات بسیاری است. Valkyrie رباتی انسان‌نما است که وارد مرکز فضایی جانسون نیز شده است. این ربات در این رقابت قادر به کسب امتیاز نشد.

در ساخت ربات‌ها نه‌تنها سخت‌افزار مورد استفاده اهمیت فراوانی دارد، بلکه هوش‌مصنوعی مورد استفاده نیز بسیار پر اهمیت است.

و اما بشنوید از والکیری، ربات شش فوتی است که با ظاهری شبیه به انسان‌ها با دو دست قابل تعویض، سنسورهای صوتی، دوربین‌های فیلمبرداری و یک دستکش به همراه یک دایره نورانی در مرکز سینه‌اش است که ظاهرش را به شخصیت سری سینمایی IRON MAN نزدیک می‌سازد. رباتی که قرار است به آسانی قابل جابجایی باشد و در مکان‌های خطرناک که ریسک حضور انسان در آن بالاست، جهت جستجو و عملیات نجات حضور پیدا کند. مدیر پروژه و گروه سازنده روبات، نیکولاس رادفورد، در گفتگو با IEEE Spectrum از اختصاصی بودن این ربات برای مسابقات DARPA‌ خبر داد. پاهای قدرتمند این روبات، توانایی حرکت در محیط‌های ناهموار همچون محیط‌های زلزله زده را داراست و دوربین‌هایی که در سر، زانو، بدن، بازو و پاهای آن جای سازی شده است توانایی ارسال اطلاعات بصری از محیط‌ را فراهم می‌سازد. اطلاعات بیشتر نیز توسط واحدهای LINDAR و سنسورهای صوتی تهیه خواهد شد.

قهرمانان مسابقات رباتیک دارپا

والکیری با کمک باطری 2 کیلو وات بر ساعتی که در پشت آن قرار دارد، به حیات خود ادامه می‌دهد. والکیری چه به لحاظ پوشش، راه رفتن و انجام دادن امور بیشتر از ربات‌های دیگر حاضر در رقابت‌های DARPA به انسان‌ها شبیه است. این شباهت با استفاده از پارچه برای پوشش روی بدنه فلزی روبات، وسعت بیشتری به خود گرفته است.

این موضوع ضمن آنکه از افتادن ربات جلوگیری می‌کند، دلایل دیگری نیز دارد که آقای رادفورد در توضیح آن می‌گوید:

ربات ما نرم است. ما می‌خواهیم اگر زمانی شما در حین کار با آن برخورد نمودید، حس طبیعی بودن آن به شما منتقل شود و احساس کنید که با یک گونه انسانی سر و کار دارید تا یک ربات.

ناسا پیش از این نیز، پروژه دیگری را با نام Valkyrie آغاز کرده بود. در آن پروژه رباتی به نام Crybot از جنس سنگ فضایی ساخته شد تا توسط لیزر یخ‌های آلاسکا را بشکافد و پس از موفقیت در آن به سیاره مشتری فرستاده شود و به اکتشاف بپردازند. هدف اصلی ناسا از ساخت ربات‌های اینچنینی بررسی بیشتر مریخ است.

فرآوری: فاطمه مجدآبادی

بخش دانش و زندگی تبیان


برگرفته از زومیت