خانه بخرم یا مهریه همسرم را بپردازم؟

جواب: در زمان ظهور اسلام و تا مدتی بعد از اسلام دو نوع سكه هرقلی و كسروی از روم و ایران به صورت درهم و دینار در عربستان رایج بوده است. و در زمان عبدالملك به راهنمایی امام باقر ـ علیه السلام ـ اولین سكه اسلامی ضرب گردید. وزن دینار همواره ثابت و برابر یك مثقال 18 نخودی طلا بوده است كه وزنی در حدود 515/3 گرم داشته است اما وزن درهم متفاوت بوده برخی از دراهم 20 قیراط (قیراط معادل وزن سه دانه متوسط جو است) بعضی 12 و برخی 10 قیراط نقره بوده است. وزن درهم مسكوك در زمان عبدالملك 6 دانق بوده كه 4/2 گرم می شود و اگر با نخود بسنجیم 6/12 نخود برابر 4607/2 گرم می شود. امّا رابطه ارزش دینار و درهم در زمان صدر اسلام هر دینار برابر ده درهم بوده است و این معنی را می توان از بعض روایات به دست آورد كه از جمله آن صحیحه عبدالرحمن بن حجاج است: كان علیٌ ـ علیه السلام ـ یقول: الدیه الف دینار و قیمه الدینار عشره دراهم ؛ دیه كامل هزار دینار است و هر دینار برابر ده درهم می باشد. به هر حال بنابر صحیحه عبدالرحمان بن حجاج و غیر آن معادل ارزش 500 درهم مهریه حضرت زهرا ـ علیها السلام ـ برابر 50 دینار 18 نخودی طلا و 5/37 مثقال صرفی طلا می گردد. ( جامع المسائل آیة الله فاضل لنکرانی ره، ج2، ص432، س1284)
جواب: در اسلام حدی برای مهریه به نحو لزوم معین نشده, ولی مستحب می باشد كه مخارج ازدواج و همچنین مهریه را كم كنند. و نیز مستحب است مقدار مهریه از مهرالسنه كه پانصد درهم است زیادتر نباشد. (ر.ك استفتائات امام (ره)، ج3، ص177، س1)
جواب: مقدار مهریه همان است كه در عقد قرار داده شده, و با اختلاف ارزش پول و قدرت خرید تغییر پیدا نمی كند. (ر.ك استفتائات امام (ره)، ج3، ص183، س17)
جواب: اگر طلبكار مطالبه می نماید اداء بدهی مقدم است. (ر.ك استفتائات امام (ره)، ج3، ص185، س22)
سۆال: آیا در تعیین مقدار مهریه توافق دختر و پسر كافی است یا آنكه والدین آنان هم حق اعمال نظر دارند؟
جواب: بستگی به توافق دختر و پسر دارد. (ر.ك استفتائات امام (ره)، ج3، ص185، س25)
بخش احکام اسلامی تبیان
منبع: سایت اندیشه قم
مطالب مرتبط:
