مثلث برمودای فضای مجازی!
این روزها بین دارندگان گوشیهای هوشمند تلفن همراه بحث استفاده از نرمافزارهای جدیدی به نام ویچت، وایبر و اینستاگرام داغ است و با وجود اینکه مدت زیادی از معرفی این برنامهها نگذشته است، استفاده از آنها بهخوبی توانسته جا پای خود را بین جوانان محکم کند.
ناگفته پیداست که استفاده صحیح و اصولی از این نرمافزار و قابلیتهای آن در فضای مجازی نهتنها مورد نکوهش نیست بلکه میتواند به عنوان یک برنامه با قابلیت بالا برای ارزانترشدن ارتباط و ارسال پیام مورد استفاده قرار گیرد، اما آنچه درباره ویچت و اینستاگرام بیشتر مورد بحث است استفادههای نادرستی است که منجر به ترویج فساد در جامعه میشود. تا جایی که در رسانهها شاهد انتشار خبری از سوی رئیس پلیس امنیت اخلاقی نیروی انتظامی مبنی بر نظارت پلیس بر فضای وی چت، وایبر و اینستاگرام بودیم. گویا این سه قابلیت فضای مجازی در حال تبدیل شدن به مثلث برمودایی هستند که قرار است فاجعه بیافریند. در حقیقت این بار نیروی انتظامی وارد ماجرای ویچت و اینستاگرام شده است. ورود پلیس امنیت اخلاقی به این ماجرا نشاندهنده افزایش آمار کاربرانی است که با استفاده ناصحیح از این نوع نرمافزارها باعث ایجاد مزاحمت برای سایر کاربران شدهاند یا اینکه با سوءاستفاده از این امکانات به دنبال ترویج فساد در جامعه هستند.
کمین پلیس برای شارلاتانهای فضای مجازی
به گفته سرهنگ مسعود زاهدیان؛ رئیس پلیس امنیت اخلاقی ناجا، پلیس برای حفظ سلامت افراد و جلوگیری از گرفتاری شهروندان در دام فساد و فحشا در این فضا حضور خواهد داشت. اما موضوع سیستمهای ویچت نقطه آغاز اینگونه مسائل نیست و مدتهاست نیروی انتظامی نسبت به افزایش جرائم در فضای مجازی هشدار میدهد. در آن سوی ماجرا برخی از کاربران اینترنت هم میل به استفادههای ناصحیح از این فضا را دارند.
تهدیدات پدیدههای عصر دنیای دیجیتال، با سرعت و به شکل قارچگونه در حال رشد در دنیای کنونی است، رشد شتابان این فضا و علاقهمندی کاربران جدید در ورود به این فضا باعث شده تا به تهدیدات و جرائم آن کمتر توجه جدی کنند و به همین لحاظ کاربران تازهکار در این فضا قربانیان مجرمان میشوند و در این راستا آسیبهای غیرقابل جبران روحی، معنوی و مادی متوجه آنها میشود
سردار سیدکمال هادیانفر، رئیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ناجا هم چند روز پیش در سومین همایش سراسری رۆسای پلیس فتای استانهای کشور، گفت: شهروندان با ورود به فضای مجازی هر روز با دریچه جدیدی از دنیای اطلاعات آشنا میشوند و جرائم و تهدیدات پدیدههای عصر دنیای دیجیتال، با سرعت و به شکل قارچگونه در حال رشد در دنیای کنونی است، رشد شتابان این فضا و علاقهمندی کاربران جدید در ورود به این فضا باعث شده تا به تهدیدات و جرائم آن کمتر توجه جدی کنند و به همین لحاظ کاربران تازهکار در این فضا قربانیان مجرمان میشوند و در این راستا آسیبهای غیرقابل جبران روحی، معنوی و مادی متوجه آنها میشود. بخش دیگری از اظهارات هشدارگونه این مقام انتظامی اعلام آمار 45 میلیونی کاربران اینترنت در کشور بود که 23 میلیون نفر از این آمار سهم جوانانی است که در فضای بیکران اینترنت به گشت و گذار مشغولند. اما آنچه این روزها امکان استفاده بیشتر آن در هر زمان و مکان برای جوانان فراهم است استفاده از نرمافزارهای گوشیهای تلفن همراه یعنی همانویچت و اینستاگرام است که باید از طرف خانوادهها با دقت بیشتری مورد بررسی و نظارت قرار گیرد.
ویچت چیست؟
نرمافزاری است که با نصب روی گوشیهای هوشمند امروزی امکانات فراوانی از قبیل چت صوتی، چت تصویری با کیفیت اچدی، چت گروهی، به اشتراک گذاشتن تصاویر و افزودن دوستان به لیست مخاطبین تنها با تکان دادن گوشی را فراهم میآورد.
اینستاگرام چگونه فضایی است؟
اینستاگرام از نظر عملیات شبیه به توئیتر است. با این تفاوت که در توئیتر شما متن و لینک به اشتراک میگذارید اما در اینستاگرام شما عکسی را با توضیح یا بدون توضیح به اشتراک میگذارید و همانند توئیتر یک عده شما را دنبال (فالو) میکنند یا شما میتوانید به دنبال فردی بگردید و برای همدیگر کامنت بگذارید. از دیگر قابلیتهای اینستاگرام امکان ارسال عکس روی سایتهای معروف دنیا از جمله توئیتر، فیسبوک، فلیکر، تامبلرو فوراسکوور است. بدین معنا که ضمن آپلود عکس روی اینستاگرام شما میتوانید آن را همزمان یا بعدا روی سایتهای یاد شده نیز ارسال کنید.
وایبر چیست؟
وایبر یک اپلیکیشن است که توسط شرکتی به همین نام به صورت رایگان تولید می شود. با استفاده از این نرم افزار می توانید با دوستان خود که این اپلیکیشن را نصب کرده و به اینترنت متصل هستند به صورت رایگان ارتباط تماس تلفنی و پیامکی داشته باشید. البته این اپلیکیشن رو به گسترش برای گوشی های همراه هوشمند هست که با استفاده از شبکه های بی سیم 3G کار می کند.وایبر از رابط کاربری جذابی بهره می برد و صدای مطلوب آن در برقراری تماس صوتی باعث شده تا بیش از 140 میلیون کاربر را به خود اختصاص دهد. جالب است بدانید کاربران در روز حدود 10 میلیون مکالمه با میانگین 2 میلیارد دقیقه انجام می دهند و بیش از 6 میلیارد پیامک در ماه ارسال می کنن
وایبر مدیا شرکتی مستقر در اسرائیل است که مراکز توسعه ای در بلاروس، و قبرس دارد. این شرکت را تلمن مارکو، کارآفرین اسرائیلی- آمریکایی، دانش آموخته علوم کامپیوتر دانشگاه تل آویو و عضو سابق نیروهای دفاعی اسرائیل تاسیس کرده است. جالب است بدانید که تالمون مارکو به مدت چهار سال در ارتش اسرائیل سابقه خدمت دارد و همچنین به عنوان مدیر اجرایی بخش اطلاعات در هسته مرکزی ارتش فعالیت داشته است. وی در زمینه تولید جاسوس افزارها، ویروسهای دانلود کننده اطلاعات و برنامه های هک از سابقه طولانی برخوردار است، که از جمله این برنامهها میتوان به iMesh – Bandoo اشاره کرد.
وایبر مدیا شرکتی مستقر در اسرائیل است که مراکز توسعه ای در بلاروس، و قبرس دارد. این شرکت را تلمن مارکو، کارآفرین اسرائیلی- آمریکایی، دانش آموخته علوم کامپیوتر دانشگاه تل آویو و عضو سابق نیروهای دفاعی اسرائیل تاسیس کرده است. جالب است بدانید که تالمون مارکو به مدت چهار سال در ارتش اسرائیل سابقه خدمت دارد و همچنین به عنوان مدیر اجرایی بخش اطلاعات در هسته مرکزی ارتش فعالیت داشته است
مدل چرخه سرمایه شرکت نامعلوم است؛ تبلیغات یا هیچ منبع درامدی ندارد. حال سوال این است که این برنامه با چه هدفی، به صورت کاملاً رایگان در اختیار 140 میلیون کاربر در نقاط مختلف جهان قرار گرفته است؟
به تازگی ارتش مصر استفاده سربازان از نرم افزار "وایبر" را به علت سوء استفاده جاسوسی رژیم صهیونیستی از آن، ممنوع کرده است؛ زیرا هدف این شرکت صهیونیستی از راه اندازی این نرم افزار رایگان سودآوری یا آگهی نیست، بلکه جاسوسی از کاربران است.
"عرب تایمز" به نقل از مطبوعات مصر نوشت: سیاست این شرکت جمع آوری و استفاده از اطلاعات است، ولی معمولا کاربران بدون اینکه جزئیات فرم درخواست عضویت را به دقت بخوانند، آن را تایید می کنند. این شرکت در فرم عضویت نوشته است نرم افزار وایبر فایل صوتی مفصلی از مکالمه هر تماسی از همه تلفن ها و شبکه ها بدست می آورد تا درک بهتری از عملکرد شبکه و جزئیات آن از نظر تعداد مکالمه های کاربران و مکان های تماس و زمان مکالمه ها و نوع شبکه استفاده شده، داشته باشد.
این شرکت این اقدام را اینگونه توجیه کرده است که به دنبال اطلاع از هر مشکل فنی و بهبود خدمات یا دلایل امنیتی عمومی است؛ ولی این شرکت فایل مکالمه های ضبط شده را به مدت سی ماه نگه داشته و در اختیار مزدوران قرار می دهد.
حواستان ششدانگ به تهدیدات جدید باشد
اما در همین باره مسعود جعفری، کارشناس فضای مجازی معتقد است که این روزها فضای مجازی و همچنین تکنولوژیهایی که به تازگی به بازار عرضه شده است، دارای رنگ و جذابیت خاصی است و بهراحتی مخاطب و کاربران را در هر سنی جذب میکند.جعفری میگوید: در این شرایط هم مردم و هم مسۆولان باید حواسشان ششدانگ به تهدیدات پیش رو در فضای مجازی باشد، این جاذبههای جدید در برخی شرایط به صورت حرفهای امنیت اخلاقی را در جامعه تهدید میکنند. به باور این کارشناس فضای مجازی، یکی از شگردهای تازه در تهدیدات امنیت اخلاقی، توسل به تکنولوژیهای جدید در گوشیهای همراه است، به این صورت که یک گوشی در حال حاضر در بازار به راحتی کار رایانه شخصی را انجام میدهد و کاربر میتواند در لحظه با دیگران گفتوگوی آنلاین و تصویری داشته باشد، به همین دلیل باید بیشتر از گذشته همه نسبت به این فضا آشنایی داشته باشند و اطلاعات خود را بهروز کنند. وی همچنین با اشاره به نقش نظارتی نیروی انتظامی خاطرنشان کرد: نیروی انتظامی باید بهصورت مداوم همه تحرکات جدید در فضای مجازی را رصد کند و با اقدامات پیشگیرانه از بروز جرائم جدید در این حوزه جلوگیری کند.
فرآوری: محسن جندقی بخش اجتماعی تبیان
منابع : وطن امروز و تهران پرس
مقالات مرتبط :
چند نکته درباره یک طرح جنجالی!