تبیان، دستیار زندگی
مسئول کنترل دخانیات مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان گفت: درصد گرایش فرزندان مادران باردار و والدین قلیانی به مصرف دخانیات به ۵ تا ۶ درصد می‌رسد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

افزایش جمعیت مادران قلیانی!


مسئول کنترل دخانیات مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان گفت: درصد گرایش فرزندان مادران باردار و والدین قلیانی به مصرف دخانیات به 5 تا 6 درصد می‌رسد.

حمیدرضا روح‌افزا در جمع خبرنگاران درباره طرح جمع‌آوری قلیان اظهار کرد: درصد گرایش فرزندان مادران باردار و والدین قلیانی به مصرف دخانیات به 5 تا 6 درصد می‌رسد و این در حالی است که میزان گرایش فرزندان پدران قلیانی به مصرف دخانیات به دو برابر می‌رسد.

قلیان

وی با بیان اینکه نقش مادران دخانی در گرایش فرزندان به مصرف سیگار و قلیان بیشتر از پدر است، افزود: مادران نقش موثرتری در ایجاد بستر مصرف قلیان فرزندان خود دارند.

مسئول کنترل دخانیات مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان تصریح کرد: در نخستین مطالعه انجام شده در زمینه مصرف دخانیات که در سال 2000 در اصفهان انجام گرفت، مشخص شد که میزان مصرف دخانیات  در مردها بیش از زنان بود.

وی خاطرنشان کرد: سال 2007  با مداخلات انجام گرفته مشخص شد که میزان مصرف سیگار در مردها از 29 درصد به 25 درصد رسید که در زنان شاهد کاهش مصرف سیگار از یک درصد به نیم درصد بودیم و این در حالی است که مصرف قلیان در زنان رشد داشته و به مرز چهار درصد رسیده بود.

روح‌افزا گفت: در بررسی‌های به عمل آمده مشخص شد که بیشترین دلیل گرایش جوانان به مصرف قلیان بودن در جمع دوستانه بودن است، در صورتی که آزاد بودن قلیان‌سراها نقشی در گرایش افراد به این مراکز نداشته و بر اساس مطالعات انجام شده در اصفهان مشخص شد که میزان مصرف قلیان در بین افراد تحصیل‌کرده استان رو به افزایش است.

وی افزود: میزان مصرف قلیان در افراد بی‌سواد یا با سطح تحصیلات پائین‌تر کمتر از افراد تحصیل‌کرده بوده و این میزان بین 10 تا 11 درصد بوده و مصرف قلیان در افراد با 6 تا 12 سال تحصیلات یعنی بین سیکل تا دیپلم به 20 درصد می‌رسد.

مسئول کنترل دخانیات مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان افزود: مصرف قلیان با افراد بالای 12 سال تحصیل و تحصیلات تکمیلی به 18 درصد می‌رسد و بالاترین میزان مصرف قلیان را در جوانان زیر 30 سال به صورت روزانه یا هفتگی شاهد هستیم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر مصرف قلیان در سنین 40 سال به بالا کم است و به پنج تا شش درصد می‌رسد، اظهار کرد: اما این در حالی است که با توجه به شیوع بالای مصرف قلیان در جوانان امروز احتمال افزایش قلیان در سال‌های آینده در بین افراد میان‌سال و مسن وجود دارد.

سال 2007  با مداخلات انجام گرفته مشخص شد که میزان مصرف سیگار در مردها از 29 درصد به 25 درصد رسید که در زنان شاهد کاهش مصرف سیگار از یک درصد به نیم درصد بودیم و این در حالی است که مصرف قلیان در زنان رشد داشته و به مرز چهار درصد رسیده بود

چرا قلیان فاجعه است؟

مانند بسیاری از کشورهای همسایه، قلیان یکی از وسایل تفریحی رایج در ایران است که گرچه بارها از سوی مسئولان وزارت بهداشت و نیروی انتظامی مصرف آن در اماکن عمومی و بخصوص سفره خانه های سنتی منع شده، اما انگار براحتی نمی شود شر آن را از چنین مکان هایی کم کرد.

در این شرایط، پزشکان متخصص هشدار می دهند مصرف کنندگان قلیان، در هر بار مصرف دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار وارد ریه های خود می کنند، چون تنباکوی مصرفی در قلیان 400 نوع ماده سمی و سرطان زا دارد، تنباکوهای میوه ای علاوه بر این 400 نوع سم، مضرتر هستند.

افراد سیگاری که به طور متداول هشت تا 12 نخ سیگار در روز مصرف می کنند، به طور متوسط با 40 تا 75 پُک که به مدت پنج تا هفت دقیقه طول می کشند حدود 5 تا 6 لیتر دود استنشاق می کنند و این در حالی است که مصرف کننده قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول 20 تا 30 دقیقه طول می کشد، حدود 50 تا 200 پک می زند که هر پک به طور متوسط حاوی یک لیتر دود است.

مصرف قلیان توسط دختران

رشد قارچ و میکروب در ریه شما

اگر هنوز هم به هیچ قیمتی حاضر به کنار گذاشتن قلیان نیستید پس خودتان را برای پذیرایی از مهمان های ناخوانده آماده کنید، چون ریه های شما محل مناسبی برای رشد انواع میکروب و قارچ خواهد بود.

به گفته پزشکان به دلیل مرطوب بودن راه های هوایی و مجرای خروج دود، قلیان می تواند عامل مهمی در رشد میکروب و قارچ باشد.

تحقیقات نشان می دهد که کشت مواد داخل لوله قلیان حاوی صدها نوع قارچ و میکروب بوده و براحتی با دود، وارد دستگاه تنفس شده و ایجاد عفونت های مزمن می کند.

ابتدا شخص متوجه بیماری خود نمی شود، ولی سال های بعد به دلیل نفوذ این قارچ و میکروب در لایه های مختلف ریه، بیماری هایی مثل برونشیت، آمفیزم ریه و سرانجام آسم ایجاد می شود، این در حالی است که شخص هنگامی به بیماری خود پی می برد که متاسفانه چاره ای جز تحمل بیماری تا آخر عمر نخواهد داشت.

زخم هایی که دیر خوب می شود

آنهایی که اهل کشیدن سیگار و قلیان هستند باید بدانند حالا دیگر نه فقط مستعد ایجاد زخم های گوارشی، تشدید برگشت اسید معده به مری و ایجاد سرطان های دستگاه گوارش هستند، بلکه اگر همین حالا هم به زخم های سیستم گوارشی مبتلا بوده و مراحل درمان را می گذرانند، مصرف قلیان بهبود زخمشان را به تاخیر می اندازد و پاسخ به درمان را کند می کند.

افراد سیگاری که به طور متداول هشت تا 12 نخ سیگار در روز مصرف می کنند، به طور متوسط با 40 تا 75 پُک که به مدت پنج تا هفت دقیقه طول می کشند حدود 5 تا 6 لیتر دود استنشاق می کنند و این در حالی است که مصرف کننده قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول 20 تا 30 دقیقه طول می کشد، حدود 50 تا 200 پک می زند که هر پک به طور متوسط حاوی یک لیتر دود است

به همین دلیل است پزشکان متخصص به بیمارانی که از سوءهاضمه رنج می برند، توصیه می کنند برای افزایش تاثیر درمان و کاهش عود بیماری، به طور جدی مصرف سیگار و قلیان را کنار بگذارنند.

مصرف سیگار و قلیان موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، کاهش وزن و تخریب هورمون های جنسی می شود که همه اینها سرانجام به تسریع روند ابتلا به پوکی استخوان کمک می کند.

فرآوری: محسن جندقی

بخش اجتماعی تبیان


منابع : تسنیم و جام جم