تبیان، دستیار زندگی
در حالی که کارگروه ویژه، درباره موضوع آزادسازی قیمت شیر خام تصمیمگیری کرده، دبیر انجمن صنایع لبنی میگوید این تصمیمها مبنای اجرایی ندارد و ستاد تنظیم بازار باید در جلسه فردا مشخص کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شیر آزاد شد یا نه؟


در حالی که کارگروه ویژه، درباره موضوع آزادسازی قیمت شیر خام تصمیم‌گیری کرده، دبیر انجمن صنایع لبنی می‌گوید این تصمیم‌ها مبنای اجرایی ندارد و ستاد تنظیم بازار باید در جلسه فردا مشخص کند.

شیر

دیروز در کارگروه ویژه تصمیم‌گیری شد تا قیمت شیر و فرآورده‌های لبنی آزاد شود و مفهوم آن این است ستاد تنظیم بازار مسئول قیمت‌گذاری برای این گونه کالاها نخواهد بود. پیش‌از این فرآورده‌های لبنی مانند کره جزء گروه یک کالاهای اساسی محسوب می‌شد و قیمت‌گذاری آن بر عهده سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید کنندگان بود.

حدود یک ماه پیش مصوب شد، دیگر ارز 1226 تومان به واردات کره و نیز نهاده‌های دامی اختصاص نیابد و با این تصمیم این نوع کالا از گروه کالاهای اساسی خارج شد.

موافقان پیشنهاد آزاد شدن قیمت شیر در این جلسه معتقد بودند که اگر دولت ارز ارزان به این کالاها تخصیص نمی‌دهد و از گروه کالاهای اساسی خارج می‌کند، بنابراین قیمت آن نیز باید آزاد شود. موافقان این نظر گفتند، قیمت شیر و فرآورده‌های لبنی باید از گروه اولویت یک کالاهای اساسی به گروه 3 تغییر یابد. رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی گفت: امروز این صحبت‌ها در کارگروه ویژه مطرح شد، اما هرگونه تصمیم و مصوبه‌ای باید فردا از سوی ستاد تنظیم بازار صادر شود.

به گفته باکری، تا زمانی که این مصوبه از سوی ستاد تنظیم بازار صادر نشود، این تصمیمات مبنای درستی ندارد. پیش از این نیز دامداران و کارخانه‌های لبنی همواره مترصد افزایش قیمت بودند و طی دو سال گذشته همواره به انواع بهانه‌ها قیمت شیر را بیش از 200 درصد افزایش داده‌اند؛ آزاد شدن قیمت شیرخام موجب بالا رفتن قیمت، کاهش بیش از اندازه سرانه مصرف و تهدیدی برای سلامتی جامعه خواهد بود.

در این بین باید این سوال کلیدی را مطرح کنیم که تکلیف مردم با بیماری های ناشی از کمبود کلسیم و هزینه های سنگین ناشی از درمان این بیماری ها چه می شود؟ شاید با حذف ارز مرجع واردات نهاده های دامی بخشی از بار مالی از دوش دولت برداشته شود اما هزینه های سنگین درمانی دوباره به جامعه و کشور تحمیل می شود

سرانه مصرف شیر در کشور 80 کیلو گرم یعنی نصف میانگین جهانی است و در برنامه پنجم توسعه قرار است به 165 کیلوگرم برسد. بسیاری از کشورهای اروپایی سرانه مصرف 400 کیلو گرم نیز دارند.

احتمال افزایش 30 درصدی قیمت شیرخام

مشاور انجمن صنایع لبنی نیز دیروز با هشدار نسبت به احتمال افزایش 30 درصدی قیمت شیرخام گفت: اگر دولت حمایت نکند، به دلیل حذف تخصیص ارز مرجع به واردات نهاده‌های دامی قیمت شیرخام ممکن است افزایش قابل ملاحظه‌ای یابد.

حسین چمنی با اشاره به اینکه در عرصه سیاست گذاری های اقتصادی شاهدیم مسیری در جهت عکس منافع ملی دنبال می شود، گفت: افزایش قیمت شیرخام باعث افزایش دوباره قیمت محصولات لبنی و کاهش سرانه مصرف لبنیات در کشور خواهد شد که این در نهایت به سلامتی مردم لطمه می زند.

شیر

وی افزود: ظاهرا اقتصاددانی که بر اجرای این طرح اصرار دارند با علم به اینکه افزایش قیمت شیرخام و فراورده های لبنی باعث کاهش بیشتر مصرف و خرید مردم خواهد شد، مشکل عدم خرید شیرخام را پیش بینی کرده و با آزاد کردن صادرات شیرخشک پیشاپیش به استقبال حل این مشکل رفته اند.

مشاور انجمن صنایع لبنی اظهار کرد: در این بین باید این سوال کلیدی را مطرح کنیم که تکلیف مردم با بیماری های ناشی از کمبود کلسیم و هزینه های سنگین ناشی از درمان این بیماری ها چه می شود؟ شاید با حذف ارز مرجع واردات نهاده های دامی بخشی از بار مالی از دوش دولت برداشته شود اما هزینه های سنگین درمانی دوباره به جامعه و کشور تحمیل می شود.

وی افزود: آمارهای 90 درصدی کمبود کلسیم در کشور، شیوع پوکی استخوان در حداقل 30 درصد از زنان زیر 50 سال کشور، در معرض شکستگی استخوان قرار داشتن دو میلیون خانم ایرانی، ورود دانش آموزان به مدرسه با 5.7 دندان پوسیده، مرگ ومیر 20 درصدی کسانی که دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می شوند، زمینگیر شدن 50 درصد از همین افراد، وجود حداقل 150 میلیون دندان پوسیده در دهان مردم، از دست رفتن 36 هزار سال عمر مفید سالانه به خاطر عارضه پوکی استخوان بخشی از اطلاعاتی هستند که توسط دستگاه های مرتبط دولتی و سازمان های مردم نهاد تهیه واز طریق رسانه ها در اختیار همگان قرار گرفته اند.

تا زمانی که این مصوبه از سوی ستاد تنظیم بازار صادر نشود، این تصمیمات مبنای درستی ندارد. پیش از این نیز دامداران و کارخانه‌های لبنی همواره مترصد افزایش قیمت بودند و طی دو سال گذشته همواره به انواع بهانه‌ها قیمت شیر را بیش از 200 درصد افزایش داده‌اند؛ آزاد شدن قیمت شیرخام موجب بالا رفتن قیمت، کاهش بیش از اندازه سرانه مصرف و تهدیدی برای سلامتی جامعه خواهد بود

چمنی تاکید کرد: همه این مشکلات به دلیل فقدان حضور کافی شیر در سبد غذایی مردم و به سبب دریافت نشدن کافی کلسیم اتفاق افتاده است. از سوی دیگر یافته های علمی می گویند میزان نیاز روزانه انسان به کلسیم آنقدر بالاست که از هیچ منبع دیگری جز شیر و فراورده های شیری قابل تامین نیست.

مشاور انجمن صنایع لبنی افزود: وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی اعلام کرده است که هر ایرانی حداقل دو دندان پوسیده دارد. یعنی 150 میلیون دندان پوسیده در دهان مردم جا خوش کرده است. هزینه های پروتز، ارتودنسی و ایمپلنت را وارد این محاسبه نمی کنیم. اگر برای ترمیم هر دندان فقط 200 هزار تومان هزینه شود، هزینه ای بالغ بر 30 هزار میلیارد تومان را به اقتصاد کشور و خانوار تحمیل می کند. با این رقم چه تعداد فرصت شغلی در بخش کشاورزی یا صنعت در کشور می توان ایجاد کرد؟

فرآوری: محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


منابع : ایسنا و فارس