اثرات نارسایی جفت بر جنین
![تغییرات بدن جنین در 9 ماه بارداری تغییرات بدن جنین در 9 ماه بارداری](https://img.tebyan.net/big/1400/01/562051803611519592431601702268196160.jpg)
هنگامی که خانمی باردار میشود علاوه بر تشکیل جنین، ساختارهای دیگری از جمله جفت نیز ایجاد میشوند که دلیل ایجاد هر یک، بسیار دقیق و حساب شده میباشد.
جفت ساختاری است که در طول بارداری موادغذایی را که برای رشد جنین لازم است، در اختیار جنین قرار میدهد و هر گونه سموم و مواد مضر را از او دور میکند. در حقیقت این ساختار کمک مهمی به رشد طبیعی جنین در طول دوران بارداری می نماید.
هنگامی که مادر باردار از رژیم غذایی مناسبی برخوردار باشد و از مصرف هر گونه مواد مضر مانند الکل، مواد مخدر و سیگار دوری کند، شانس رشد طبیعی جنین خود را افزایش میدهد.
در برخی موارد بسیار نادر، جفت موادغذایی را در اختیار جنین قرار نمیدهد، لذا شرایط لازم را برای رشد او فراهم نمیکند و اثرات مخرب و جبران ناپذیری را بر رشد جنین به جای میگذارد که به آن نارسایی جفت میگویند.
برای جلوگیری از پیر شدن زودرس جفت، به مادران باردار توصیه میشود آنتی اکسیدانها را از طریق غذاها و مکملها به جنین خود برسانند، مانند ویتامین ث و بتا کاروتن
نارسایی جفت اثرات مخرب زیر را بر جنین به جای می گذارد:
1- کاهش وزن گیری جنین: وزن خانمهای باردار در هر جلسه مراجعه به پزشک متخصص زنان، اندازه گرفته میشود که باید وزنشان افزایش پیدا کند، اما این دسته از مادران افزایش وزن ندارند.
2- بروز مشکل در انجام زایمان طبیعی
3- افزایش احتمال جراحی سزارین برای مادر
4- ناتوانی یادگیری نوزاد
5- کاهش دمای بدن نوزاد
6- افزایش احتمال مصرف مکونیوم (مدفوع جنین) توسط نوزاد در رحم مادر
راههای تشخیص نارسایی جفت
نارسایی جفت تنها با معاینه پزشک متخصص و بررسی های دقیق او مشخص میشود و معمولا این گروه از مادران، علائم آشکاری ندارند.
1- معاینات دورهای توسط پزشک متخصص زنان
در هر جلسه از معاینات دورهای توسط پزشک متخصص، باید سایز رحم مادر باردار با سن حاملگی او مطابقت داشته باشد. این مطابقت توسط پزشک متخصص زنان و زایمان قابل تشخیص میباشد.
ماردان باردار باید ماهی یک بار به پزشک مراجعه کنند (ماه هشت و نه تعداد مراجعات باید بیشتر شود) و پس از معاینه و اندازه گیری سایز رحم، صدای قلب جنین هم توسط پزشک بررسی میشود و سلامت جنین و رشد او بررسی می گردد، مثلا مادری که در هفته 32 بارداری است، باید سایز رحم او بطور تقریبی حدود 32 سانتیمتر باشد.
اگر سایز رحم با سن حاملگی مادر مطابقت نداشته باشد و کمتر به نظر آید، باید دنبال علت آن بود، بخصوص اگر رشد جنین قبلا خوب بوده و در بررسی جدید، بطور ناگهانی کم شده است. این مادر باید تحت مراقبت قرار بگیرد و بلافاصله سونوگرافی انجام دهد.
2- احساس کاهش حرکات جنین توسط مادر
جنین معمولا از حدود پنج ماهگی، شروع به حرکت در داخل رحم مادر میکند و با بزرگ شدن جنین، این حرکات قابل لمستر خواهد بود.
در هفتههای آخر بارداری، به علت بزرگ شدن جنین و کاهش فضای داخل رحم، معمولا این حرکات به کندی توسط مادر احساس میشود.
اما بطور کلی به مادران باردار توصیه میشود در صورتی که حرکات جنین را کمتر احساس کردند، به پزشک خود بگویند، اگرچه علامت قطعی نارسایی جفت نمیباشد.
معمولا به این دسته از مادران توصیه میشود حرکات جنین خود را طی 1 تا 2 ساعت بشمارند. اگر تعداد این حرکات کمتر از 10 تا بود، یک نوشیدنی شیرین و یا خنک میل کنند و سپس به سمت پهلوی چپ خود دراز بکشند. اگر حرکات جنین افزایش پیدا نکرد، سریعا به پزشک متخصص خود مراجعه کنند.
در هر جلسه از معاینات دورهای توسط پزشک متخصص، باید سایز رحم مادر باردار با سن حاملگی او مطابقت داشته باشد. این مطابقت توسط پزشک متخصص زنان و زایمان قابل تشخیص میباشد
مادران در معرض خطر نارسایی جفت
برخی مادران در معرض خطر بالاتری هستند و برای بدنیا آوردن نوزاد سالم، باید بیشتر تحت مراقبت پزشک قرار بگیرند. از جمله :
- مادرانی که جفت آنها در طول دوران بارداری به دیواره رحمشان به خوبی متصل نشده باشد (با سونوگرافی قابل تشخیص میباشد).
- مادرانی که نقصی در بند ناف خود دارند (با سونوگرافی قابل تشخیص میباشد).
- مادرانی که دارای فشار خون بالا در دوران حاملگی هستند.
- مادران دیابتی یا مادرانی که دچار دیابت حاملگی شده اند.
- مادرانی که سابقه بدنیا آوردن نوزادی با وزن کم را دارند.
- مادرانی که دچار مسمومیت حاملگی میشوند.
- مادرانی که سیگار می کشند و یا الکل مصرف میکنند.
مادران بارداری که سیگار می کشند
یکی از عوارض خطرناکی که جنین مادران سیگاری را تهدید میکند، پیری زودرس جفت میباشد.
تحقیقات نشان داده است مصرف سیگار در دوران بارداری، سبب کلسیفیه شدن جفت میشود و جفت زودتر پیر میشود و از بین می رود.
برای جلوگیری از پیر شدن زودرس جفت، به مادران باردار توصیه میشود آنتی اکسیدان ها را از طریق غذاها و مکملها به جنین خود برسانند، مانند ویتامین ث و بتا کاروتن.
مطالب مرتبط:
وقتی جفت در حاملگی پایین میافتد
![مشاوره](https://img.tebyan.net/ts/persian/QuestionArticle.png)