تبیان، دستیار زندگی
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران با اشاره به حذف ارز ۱۲۲۶ نهاده های طیور گفت: با افزایش دو برابری قیمت نهاده های دامی، قیمت تمام شده ی تولید به بیش از پنج هزار تومان می رسد. ناصر نبی پور با بیان این که از این پس تحویل سویا توسط پشتیبانی به
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چه ستادی مرغ و ماست را گران کرد؟


رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران با اشاره به حذف ارز 1226 نهاده های طیور گفت: با افزایش دو برابری قیمت نهاده های دامی، قیمت تمام شده ی تولید به بیش از پنج هزار تومان می رسد.
ناصر نبی پور با بیان این که از این پس تحویل سویا توسط پشتیبانی به قیمت 1650 تومان و توسط بخش خصوصی 1800 تومان انجام می شود اظهار داشت: تحویل ذرت نیز توسط پشتیبانی به قیمت 850 تومان و توسط بخش خصوصی به قیمت 950 تومان صورت می گیرد. در بازار آزاد نیز قیمت سویا از حدود 1650 تومان به 1810 تومان افزایش یافته است.

تخم مرغ

نبی پور با اشاره به تصمیم دولت برای حذف ارز 1226 در واردات نهاده های دامی اضافه کرد: با این شرایط و با توجه به این که دولت مانع افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ می شود، تولید کنندگان در تنگنا قرار می گیرد.

وی ادامه داد: همچنین با دوبرابر شدن قیمت نهاده ها، محدودیت توان خرید مردم و نداشتن نقدینگی تولید کنندگان برای خرید نهاده تولید مرغ و تخم مرغ نیز کاهش می یابد.

نبی پور با بیان این که پیش از این قیمت 15 تن ذرتی که دولت در اختیار تولید کنندگان قرار می داد 11 میلیون تومان بوده است، اضافه کرد: با این شرایط قیمت این میزان ذرت به حدود 22 میلیون تومان می رسد.

وی با اشاره به این که در حال حاضر به دلیل ازیاد عرضه ی تخم مرغ قیمت آن افزایش نمی یابد، اظهار داشت: با ادامه  روند فعلی، قیمت تمام شده ی مرغ بیش از 5 هزار تومان می شود و تولید کنندگان فقط تا یک زمانی توان تحمل زیان را دارند.این عوامل سبب می شود تا تولیدکنندگان ظرفیت تولید خود را کاهش دهند یا مرغ هایشان را به کشتارگاه بفرستند.

وی با اشاره به این که طرح های تحویل نهاده  ارزان در برابر دریافت تولید ارزان که از سوی دولت ارایه می شود تنها برای سرگرم کردن تولید کننده ها است، اضافه کرد: با این وضعیت این طرح دیگر اجرایی نیست.

نبی پور با بیان این که با افزایش قیمت تمام شده ی تولید درب مرغ داران به پنج هزار تومان، قیمت هر شانه ی آن به 11 هزار تومان می رسد، تصریح کرد: این تخم مرغ به دست مصرف کننده با چه قیمتی خواهد رسید؟

وی با اشاره به این که اخذ چنین تصمیماتی باید با حضور تشکل ها انجام شود، تاکید کرد: به جای سازمان حمایت باید وزارت جهاد کشاورزی قیمت تمام شده ی تولید را تعیین کند زیرا متولی مرغ و تخم مرغ این وزارت خانه است.

با ادامه  روند فعلی، قیمت تمام شده ی مرغ بیش از 5 هزار تومان می شود و تولید کنندگان فقط تا یک زمانی توان تحمل زیان را دارند.این عوامل سبب می شود تا تولیدکنندگان ظرفیت تولید خود را کاهش دهند یا مرغ هایشان را به کشتارگاه بفرستند

گرانی لبنیات قانونی شد

معاون کالاهای مصرفی و خدماتی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان گفت: کارگروه تنظیم بازار براساس درخواست رسمی تشکل‌ها و نهاد‌ها و واحد‌های تولیدی با حکمیت وزیران دادگستری افزایش قیمت لبنیات را تصویب و در نهایت اجرایی شد و افزایش قیمتی که طی هفته‌های اخیر شاهد آن بوده‌ایم براساس همان 15 درصد مصوب بوده است.

علیرضا رفیعی درباره‌ی افزایش قیمت لبنیات در بازار با تاکید بر این‌که این افزایش قیمت مصوبه ستاد تنظیم بازار بوده و نظارت بر اجرای آن از سوی سازمان حمایت انجام شده اظهار کرد: لبنیات از نظر قیمتی متأثر از چند عامل بوده و عمده‌ترین عامل آن افزایش قیمت شیر خام است. قیمت شیر خام نیز متأثر عوامل مختلف بوده که مهم‌ترین آن قیمت نهاده‌های دامی است.

رفیعی با تاکید بر این‌که قیمت خوراک دام و طیور از سال گذشته دستخوش تغییراتی شده است، گفت: از این‌رو دامداران در پایان سال مرتبا تاکید می‌کردند که باید افزایش قیمتی داشته باشیم. از این‌رو چون پایان سال بوده و در پی آن تقاضا برای مصرف فراورده‌های لبنی افزایش یافته بود، دولت هم به خاطر بحث پایان سال و ایام نوروز دنبال این موضوع بود که در طرح نظارتی خود قیمت‌ها را کنترل کند.

لبنیات

به گفته معاون کالاهای مصرفی و خدماتی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان از این‌رو این افزایش نرخ در پایان سال اتفاق نیفتاد و در جلسات عدیده‌ کارگروه کنترل بازار که با نظر معاون اول سابق رییس جمهور برگزار می‌شد، گزارشات سازمان حمایت و سایر نهادها و تولید‌کنندگان مطرح شده و در نهایت به دلیل اختلافات قیمتی در آن مقطع موضوع به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع شد. پس از آنکه گزارش رسمی کارشناس دادگستری به کارگروه کنترل بازار ارائه شد، افزایش نرخ برای این کالا مورد تایید قرار گرفت.

رفیعی با تاکید بر این‌که این افزایش قیمت از سوی دادگستری در حدود 22 درصد اعلام شده بود، خاطرنشان کرد: گزارش دادگستری مجددا در کارگروه تنظیم بازار ارائه شده و در نهایت در این کارگروه افزایش 15 درصد افزایش قیمت برای این کالا تصویب شد.

معاون کالاهای مصرفی و خدماتی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان تصریح کرد: پس از تصویب افزایش قیمت این کالا قرار بر این شد که خود انجمن صنفی صنایع لبنی کشور با مدیریت خود تا سقف 15 درصد فرآورده‌های لبنی را افزایش قیمت دهد.

وی با بیان این‌که البته این امکان را برای انجمن فراهم کرده بودیم که کارخانه‌های لبنیات بتوانند هم در آن مقطع افزایش قیمت دهند یا تا پایان سال بسته به زمانی که خود تصمیم می‌گیرد یک بار افزایش قیمت را در سقف مصوب لحاظ کنند، گفت: دلیل این تصمیم این بود که ما برای قیمت نهاده‌ها شرایط ثابتی را لحاظ کرده بودیم و این‌که معمولا در نیمه‌ی اول سال نسبت به نیمه‌ی دوم سال شیر به وفور وجود دارد لذا کارخانه‌های لبنیات تمایل داشتند که مجوز افزایش قیمت را داشته باشند تا هر زمانی که امکان افزایش قیمت برای آنها فراهم شد این کار را انجام دهند.

رفیعی بیان کرد: متأسفانه آن چیزی که در حال حاضر برای مردم تداعی شده این است که تمام محصولات لبنی طی دو هفته اخیر افزایش قیمت مجدد داشته است ولی باید به اطلاع برسانیم که این افزایش قیمتی که در حال حاضر انجام می‌شود، براساس همان مصوبه‌ی کارگروه تنظیم بازار در تیرماه است.

متأسفانه آن چیزی که در حال حاضر برای مردم تداعی شده این است که تمام محصولات لبنی طی دو هفته اخیر افزایش قیمت مجدد داشته است ولی باید به اطلاع برسانیم که این افزایش قیمتی که در حال حاضر انجام می‌شود، براساس همان مصوبه‌ی کارگروه تنظیم بازار در تیرماه است

معاون کالاهای مصرفی و خدماتی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان با بیان این‌که برند‌های مختلف به تدریج اقدام به افزایش قیمت کالاهای خود کرده‌اند، اظهار کرد: این افزایش قیمت براساس مجوزی بود که کارگروه ستاد تنظیم بازار به کارخانه‌های تولید‌کننده لبنیات داده است. این کارگروه براساس درخواست رسمی تشکل‌ها و نهاد‌ها و واحد‌های تولیدی با حکمیت وزیر دادگستری سابق تصویب و در نهایت اجرایی شد.

رفیعی تاکید کرد: در حال حاضر نیز وظیفه‌ی سازمان حمایت این است که اگر تولید‌کننده‌ای محصولات خود را بالای 15 درصد افزایش دهد نسبت به آن رسیدگی کند، ولی باید این نکته را متذکر شد که همیشه متخلفانی در فرآیند تولید و توزیع وجود دارد.

معاون کالاهای مصرفی و خدماتی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان در ادامه با تاکید بر این‌که اگر تخلفی مشاهده شود از سوی سازمان حمایت مورد رسیدگی قرار می‌گیرد، اظهار کرد: به‌طور مثال اگر پنیری در برند خاص 100 تومان افزایش قیمت داشته است، این افزایش قیمت براساس همان مصوبه‌ی 15 درصد بوده ولی برخی از تولید‌کنندگان قیمت‌های خود را کمتر از سقف مجاز هم افزایش داده‌اند.

گرانی

وی در پاسخ به این سوال که آیا تولید‌کنندگان تا پایان سال می‌توانند چندین بار اقدام به افزایش قیمت کنند گفت: ما به تولید‌کنندگان مجوز داده‌ایم که فقط یک بار قیمت محصولات خود را افزایش دهند. به‌طور مثال اگر فرآورده لبنی طی دو هفته اخیر 11 درصد افزایش قیمت لحاظ کرده است، این اجازه را ندارد که تا پایان سال یک بار دیگر چهار درصد دیگر بر قیمت کالای خود بیفزاید.

معاون کالاهای مصرفی و خدماتی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان با بیان این‌که هر تولید‌کننده‌ای تا پایان سال فقط اجازه دارد یکبار بر قیمت کالای خود بیفزاید، تاکید کرد: از این‌رو هیچ تولید‌کننده‌ای اجازه ندارد به‌طور تدریجی قیمت کالا را افزایش دهد، زیرا چنین اقدامی از سوی تولید‌کنندگان باعث ایجاد تشنج در بازار می‌شود.

او با بیان این‌که وزنه منافع این اقدام بیشتر به سمت مصرف‌کنندگان است تا تولید‌کنندگان، بیان کرد: براساس نظر کارشناس وزارت دادگستری این افزایش قیمت باید در حدود 22 تا 23 درصد می‌بود، بنابراین کالایی که در سال گذشته به کرات دارای نوسانات قیمتی بودند، از ابتدای سال تاکنون هیچ‌گونه افزایش قیمتی را نداشته‌اند.

به گفته وی در نیمه دوم امسال تحرک‌های افزایش قیمت از شیر خام آغاز می‌شود و از آنجایی که نهاده‌ها و چربی شیر گران و ارز واردات کره از 1226 به 2477 تومان افزایش یافته است در بازار لبنیات تاثیر‌گذار بوده است.

فرآوری: محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


منابع : ایسنا، مهر، تسنیم