تبیان، دستیار زندگی
معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: تعداد مبتلایان به وبا در کشور به ۱۶۸ نفر رسید که دو نفر آنها در تهران و یکی در کرج بوده است. بنابراین از اکنون تا آخر آبان هر نوع اسهال آبکی مشکوک به وباست. مراقبت‌های مرزی نیز با همکاری نیروی انتظامی افزایش یافته است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زنگ خطر؛وبا به تهران رسید


معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: تعداد مبتلایان به وبا در کشور به 168 نفر رسید که دو نفر آنها در تهران و یکی در کرج بوده است. بنابراین از اکنون تا آخر آبان هر نوع اسهال آبکی مشکوک به وباست. مراقبت‌های مرزی نیز با همکاری نیروی انتظامی افزایش یافته است.

علی اکبر سیاری افزود: با توجه به شناسایی مواردی از بیماری وبا در تهران و کرج از مردم سراسر کشور می‌خواهیم مراقبتهای بهداشتی را برای کنترل و پیشگیری از بروز این بیماری بیش از پیش جدی بگیرند و هر نوع اسهال آبکی از این پس مشکوک به وباست مگر اینکه خلاف آن اثبات شود.

بیماری وبا

وی گفت: به مردم توصیه می‌کنیم در هر جا که هستند از سالم بودن آب آشامیدنی خود اطمینان پیدا کنند و در جاهایی که آب سالم مطمئن در اختیار ندارند، حتماً یا از آبهای بطری شده استاندارد یا آبهای جوشیده استفاده کنند، همچنین در جاهایی که غذای مصرفی آنها مطمئن نیست، غذای گرم را به غذای سرد ترجیح دهند.

معاون بهداشتی وزیر بهداشت تأکید کرد: همان طور که قبلاً نیز وزارت بهداشت اعلام کرده، توصیه اکید ما به مردم در سراسر کشور این است هنگام مصرف سبزی و سالاد حتماً مراحل چهارگانه شست و شو، گندزدایی و آبکشی سبزی ها را رعایت کنند، در دستورالعمل اعلام شده به رستورانها و اغذیه فروشی‌ها نیز این موضوع تأکید شده است اما هنوز دستورالعملی مبنی بر ممنوعیت عرصه سبزی و سالاد در رستورانها و اغذیه فروشی ها صادر نشده است.

سیاری ادامه داد:‌ بر اساس استانداردهای بین‌المللی اگر تعداد مواردی فوتی ناشی از بیماری وبا از یک درصد مبتلایان بیشتر شود علامت خطر جدی است، در زمان حاضر از مجموع 167مبتلای این بیماری تاکنون 3 نفر فوت کرده است اما علت این افزایش مرگ پیدا کردن دو فرد فوت شده ناشی از این بیماری است که به موقع شناسایی نشدند و هر دو آنها افغانی بودند.

وی گفت: به مردم توصیه می‌کنیم به محض برخورد با موارد اسهال آبکی از محصول ORS که در همه داروخانه‌ها موجود و در دسترس مردم است استفاده کنند تا از دست دادن بیش از حد آب بدن موجب مرگ و میر آنها نشود، زیرا بیماری وبا به علت از دادن آب بدن، مرگ آ‌ور می‌شود و بعد از آن در اولین فرصت ممکن به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.

معاون وزیر بهداشت تأکید کرد: بعد از مشاهده مواردی از بیماری وبا مراقبتهای مرزی با همکاری نیروی انتظامی افزایش یافته است. در تمام گلوگاههای مرزی در شرق کشور واحدهای بهداشتی مستقر شده، به صورت شبانه روزی ورودی ها را کنترل می‌کنند و به مسافران ورودی به کشور آموزشهای لازم را ارائه می‌کنند.

در شرایط عادی، بیشتر بیماران را می توان به طور سرپایی با مایع درمانی خوراکی و آنتی بیوتیک مناسب درمان کرد. در شرایط همه گیری، بهتر است بیماران در شرایط بستری تحت مراقبت قرار گیرند. گاهی آنقدر بدن بیمار، آب از دست داده که نمی توان با مایعات خوراکی کمبود را جبران کرد و به جایگزینی مایعات با محلول های تزریقی (سرم درمانی) نیاز دارد

سیاری ادامه داد: با توجه به اینکه بسیاری از افراد مبتلا به وبا به صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند، با همکاری نیروی انتظامی کار شناسایی و بررسی مهاجران قاچاق نیز در تمام شهرهای مناطق شرقی کشور با جدیت در حال انجام است.

وی گفت: تعداد موارد جدید این بیماری طی 3 روز گذشته نسبتاً کمتر شده است اما به تمام مراکز بهداشتی شرق کشور آماده باش کامل شبانه روزی داده است،‌ در تمام شهرهای کشور نیز بیمارستانهایی برای شناسایی و درمان سریع بستری و سرپایی بیماران و افراد مشکوک فعال شده و به همه آنها تا آخر آبان اعلام آ‌ماده باش شده است.

وی اضافه کرد: در تمام شهرهای شرقی کشور نیز نمونه برداری و کنترل آب آشامیدنی نسبت به گذشته 2 برابر شده و کار آموزش به مردم و نیروهای بهداشتی و کلرزنی آب با جدیت در حال انجام است.

سیاری ادامه داد: به همه مردم در سراسر کشور اکیداً توصیه می‌کنیم از دستفروشان آب و مواد غذیی نخرند.

نشانه های «وبا»

وبا، یکی از بیماری های اسهالی است. نشانه های بیماری ناشی از سمی است که توسط میکروب در روده افراد آلوده ترشح می شود. سبزیجـات و میوه جـات شسـته نشـده، یخـی که از آب آلوده تهیـه شده و شـنا کردن در آب آلـوده می تواند شخص را آلوده کند.

وبا

وبا افزون بر سرعت بالای ابتلا، سرایت و مرگ و میر، دارای جنبه های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نیز هست.

در 2 تا 5 درصد بیماران اسهال شدید ایجاد می کند که شبیه آب برنج بوده و بی بوست یا گاهی بوی ماهی می دهد. در بیماران مبتلا به وبا، اسهال آبکی با دفعات اجابت مزاج زیاد می تواند به کمبود آب و املاح بدن منجر شود و در صورتی که آب و املاح از دست رفته بسرعت جبران نشود، موجب مرگ بیمار خواهد شد. استفاده از آب و غذای آلوده، مهم ترین راه ابتلا به این بیماری است.

تعدادی از مبتلایان علامتی ندارند و تنها عامل بیماری زا را با خود انتقال می دهند. به این افراد حاملین سالم گفته می شود. حاملین سالم تا هشت روز قادر به پخش عامل بیماری زا هستند. البسه آلوده در محیط مرطوب چند روز تا چند هفته، مخازن آب تا دو هفته و آب دریا تا چهار روز عامل وبا را با خود حمل کرده و منتشر می کند. افرادی که مبتلا شده و جان سالم به در می برند تا یک ماه قادر به انتقال عامل بیماری زا به دیگران هستند. مراقبت از افرادی که از نظر خوردن و آشامیدن با بیمار در تماس بوده اند تا پنج روز بعد از تماس، توصیه می شود. به منظور تشخیص وبا، باید از مدفوع بیمار نمونه گیری کرد و آن را برای شناسایی عامل میکروبی به آزمایشگاه داد.

برخورد با بیمار مشکوک به وبا

در شرایط عادی، بیشتر بیماران را می توان به طور سرپایی با مایع درمانی خوراکی و آنتی بیوتیک مناسب درمان کرد. در شرایط همه گیری، بهتر است بیماران در شرایط بستری تحت مراقبت قرار گیرند. گاهی آنقدر بدن بیمار، آب از دست داده که نمی توان با مایعات خوراکی کمبود را جبران کرد و به جایگزینی مایعات با محلول های تزریقی (سرم درمانی) نیاز دارد.

راه های پیشگیری: برای جلوگیری از انتشار بیماری بهترین اقدام، انسداد راه های انتشار و استفاده از روش هایی است که عامل بیماری را منهدم کند.

بر اساس استانداردهای بین‌المللی اگر تعداد مواردی فوتی ناشی از بیماری وبا از یک درصد مبتلایان بیشتر شود علامت خطر جدی است، در زمان حاضر از مجموع 167مبتلای این بیماری تاکنون 3 نفر فوت کرده است اما علت این افزایش مرگ پیدا کردن دو فرد فوت شده ناشی از این بیماری است که به موقع شناسایی نشدند و هر دو آنها افغانی بودند

استفاده از غذای پخته و کاملا داغ شده در کنار شست وشوی مناسب ظروف و لوازم مورد استفاده برای کنترل بیماری ضروری است.

دفع بهداشتی فضولات انسانی: استفاده از توالت های بهداشتی و ضدعفونی توالت با استفاده از شیرآهک 20 درصد و ضدعفونی محل های آلوده شده ضروری است.

دست هایتان را با آب و صابون بعد از اجابت مزاج بشویید.

جوشاندن آبی که تصفیه نشده به مدت یک دقیقه یا اضافه کردن ترکیبات کلر به آب توصیه می شود. هنگام مسافرت حتی الامکان از بطری های آب پلمب شده و استاندارد استفاده کنید.

ابتدا میوه و سبزیجات را شست وشو دهید تا مواد زائد و گل و لای آن حذف شود. در داخل یک ظرف پنج لیتر آب و 15 قطره مایع ظرفشویی ریخته و کاملا حل نمایید. مدت پنج دقیقه میوه و سبزی را در محلول به دست آمده نگهداری کنید و سپس آنها را با آب تمیز بشویید.

در همه گیری های وبا از مواد اسیدی مثل آبلیمو و آبغوره استفاده کنید.

فرآوری: محسن جندقی

بخش اجتماعی تبیان


منابع : فارس و بیتوته