تبیان، دستیار زندگی
برخی از منتقدان دولت این وعده زنگنه را قابل تحقق نمی دانند و تاکید دارند در شرایط فعلی افزایش ظرفیت تولید نفت تا مرز 4 میلیون و 200 هزار بشکه اولویت امروز صنعت نفت کشور نیست.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زنگنه مشتریان سنتی نفت ایران را برمی گرداند؟


برخی از منتقدان دولت این وعده زنگنه را قابل تحقق نمی دانند و تاکید دارند در شرایط فعلی افزایش ظرفیت تولید نفت تا مرز 4 میلیون و 200 هزار بشکه اولویت امروز صنعت نفت کشور نیست.

این در حالی است که کاتوزیان رئیس سابق کمیسیون انرژی مجلس معتقد است: افزایش ظرفیت تولید در شرایط فعلی یکی از اولویت های اصلی صنعت نفت کشور محسوب می شود چراکه در صورت تعامل بیشتر با مشتریان سنتی نفت، باید نفت بیشتری به بازار عرضه شود که در صورت آنکه از امروز فکری برای افزایش ظرفیت نکنیم قطعا در ماه های آتی این امکان دیگر وجود نخواهد  داشت.

نفت

در شرایطی که به ازای افزایش هر شکه نفت به تولید کشور باید 25 هزار دلار سرمایه گذاری کرد و در حال حاضر ظرفیت تولید کشور تا مرز 3 میلیون و900 هزار بشکه کاهش یافته بنابراین برای رسیدن به وعده 4 میلیون و 200 هزار بشکه باید 7.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرد که اگر بخواهیم این  وعده  را ظرف 7 ماه محقق کنیم قطعا طی این مدت باید این میزان سرمایه گذاری صورت بگیرد.

با اینحال کاتوزیان معتقد است: برای افزایش ظرفیت تولید به 7.5 میلیارددلار سرمایه گذاری نیازی نیست چراکه افزایش ظرفیت تولید با به تولید رساندن یک چاه متفاوت است و این 7 ماه برای سرمایه ای کمتر می توان چاه ها را آماده تولید کرد.

به گفته وی، اگر امروز برای افزایش ظرفیت تولید اقدام شود 7 ماه طول می کشد تا شرایط محیا شود اما برای به تولید رساندن یک چاه تنها یکی دو ماه زمان لازم است بنابراین اگر امروز بازسازی چاه ها را آغاز نکنیم در صورت افزایش مشتریان نفتی ایران و بازگشت خریداران سنتی نفتی برای فروش نخواهیم داشت.

از سویی دیگر نیز علی شمس اردکانی،رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، از عدم تقاضا برای نفت ایران پس از پایان تحریم ها ابراز نگرانی می کند و تاکید دارد: این احتمال قوت گرفته که اگر تحریم ها برداشته شود تقاضای جهانی نفت به سمتی سوق پیدا کند که خریداری برای بیش از 1 میلیون بشکه نفت ایران در هر روز باقی نمانده باشد.

وزیر نفت اخیرا با اشاره بر اینکه افزایش ظرفیت تولید نفت ایران به عنوان یکی از برنامه های کوتاه مدت وی است تاکید کرده  با مجموعه اقدامات انجام شده پیش بینی می شود به زودی ظرفیت تولید نفت به صورت پایدار به 4 میلیون بشکه در روز افزایش یابد.

بیژن نامدار زنگنه با بیان اینکه در فاز دوم، این ظرفیت به 4,5 میلیون بشکه افزایش می یابد، خاطرنشان کرد: افزایش ظرفیت تولید نفت منجر به افزایش قدرت چانه زنی ایران در سطح بازارهای جهانی نفت و اوپک خواهد شد.

در این بین به نظر می رسد استراتژی بیژن نامدار زنگنه برای افزایش ظرفیت تولید نفت در راستای برگرداندن مشتریان سنتی نفت به کشور باشد.

رئیس کابینه دولت یازدهم با اعلام اینکه از این رو فاز 12، 15، 16، 17 و 18 پارس جنوبی در اولویت توسعه بوده تا در ماه‌های آینده بتوانیم کمک کنیم تا سریعا اینها به نتیجه برسد، تصریح کرده است: وزیر نفت وعده داده است تا پایان سال روزانه 3ظ  میلیون متر مکعب بر تولید گاز از پارس جنوبی و دیگر نقاط اضافه شود، که قدم بسیار مهمی است

این در حالی است که در دولت احمدی نژاد ابهامات زیادی در خصوص نحوه فروش نفت ایران به خریداران سنتی مطرح بود که همین امر باعث فاصله میان خریداران و مسوولان نفتی کشور  شد بنابراین برگرداندن این مشتریان به ایران قطعا کاری آسان نخواهد بود.

وعده بزرگ گازی زنگنه به روحانی

رئیس جمهور از وعده وزیر نفت برای افزایش 30 میلیون مترمکعبی افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران با تکمیل فازهای جدید پارس جنوبی در سالجاری خبر داده که در صورت تحقق، بیش از چهار میلیارد دلار درآمد جدید گازی برای کشور ایجاد می‌شود.

نفت

حسن روحانی رئیس جمهوری در اولین گزارش زنده تلویزیونی خود به مردم، از وعده وزیر نفت به‌منظور افزایش 30 میلیون مترمکعبی افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران با تکمیل فازهای جدید پارس جنوبی در سالجاری خبر داده و گفته است: دولت تلاش خواهد کرد به ویژه در زمینه پارس جنوبی اقدامات سریعی انجام دهد.

رئیس کابینه دولت یازدهم با اعلام اینکه از این رو فاز 12، 15، 16، 17 و 18 پارس جنوبی در اولویت توسعه بوده تا در ماه‌های آینده بتوانیم کمک کنیم تا سریعا اینها به نتیجه برسد، تصریح کرده است: وزیر نفت وعده داده است تا پایان سال روزانه 3ظ  میلیون متر مکعب بر تولید گاز از پارس جنوبی و دیگر نقاط اضافه شود، که قدم بسیار مهمی است.

بررسی وضعیت مهمترین طرح‌های افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران نشان می دهد که پارس جنوبی تنها فاز 12 این میدان مشترک از توانایی فنی و عملیاتی افزایش استخراج و تولید گاز برخوردار است.

بر اساس آخرین گزارش رسمی منتشر شده توسط پیمانکار طرح توسعه فاز 12 پارس جنوبی، هم اکنون پیشرفت اجرایی ساخت پالایشگاه ساحلی به 92 درصد، حفاری چاه های دریایی به حدود 85 درصد و ساخت تاسیسات فراساحلی به 95 درصد رسیده است.

از این رو پیش بینی می شود با تکمیل چند حلقه چاه جدید تا پیش از زمستان سالجاری روزانه 10 تا 12 میلیون مترمکعب گاز طبیعی از چاه های اولین سکوی دریایی فاز 12 پارس جنوبی برداشت و به خط لوله ششم سراسری تزریق شود.

از سوی دیگر، کارشناسان نفتی می گویند: تا پایان سالجاری امکان راه اندازی یک فاز استاندارد شامل چاه، خط لوله، سکوهای دریایی و واحدهای شیرین سازی پالایشگاهی از طرح توسعه فازهای 15 تا 18 پارس جنوبی وجود ندارد.

در شرایطی که به ازای افزایش هر شکه نفت به تولید کشور باید 25 هزار دلار سرمایه گذاری کرد و در حال حاضر ظرفیت تولید کشور تا مرز 3 میلیون و900 هزار بشکه کاهش یافته بنابراین برای رسیدن به وعده 4 میلیون و 200 هزار بشکه باید 7.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرد که اگر بخواهیم این  وعده  را ظرف 7 ماه محقق کنیم قطعا طی این مدت باید این میزان سرمایه گذاری صورت بگیرد

براساس گفته کارشناسان، با توجه به شرایط موجود توسعه پنج فاز 12، 15 تا 18 پارس جنوبی در خوشبینانه ترین حالت امکان افزایش حدود 10 تا 12 میلیون مترمکعبی در پارس جنوبی تا پایان سالجاری فراهم می شود.

در همین حال، گفته می شود امکان راه اندازی سایر طرح های جدید افزایش تولید گاز ایران در پروژه‌هایی همچون طرح توسعه میدان گازی کیش، لاوان، سفید زاخور، سفید باغون، هالگان، دی و حتی شوریجه خراسان در سالجاری وجود ندارد به طوری‌که هنوز عملیات اجرایی برخی از این پروژه‌ها آغاز نشده و در برخی دیگر از طرح‌ها همچون توسعه میدان گازی شوریجه هنوز حفاری چاه‌ها به طور کامل به پایان نرسیده است.

در مجموع چنانچه وعده بزرگ گازی وزیر نفت به رئیس جمهوری در سالجاری محقق شود، پیش بینی می‌شود در صورت افزایش حدود 30 میلیون مترمکعبی افزایش تولید گاز معادل چهار میلیارد دلار به درآمدهای گازی کشور افزوده شود.

فرآوری: محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


منابع : خبرآنلاین و مهر