تبیان، دستیار زندگی
خیلی وقت ها، پدر و مادر فکر می کنند زردی نوزاد مشکلی است که نیاز به مراجعه به پزشک ندارد و خودش برطرف خواهد شد. عده ای هم از درمان های خانگی...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زردی نوزاد را بموقع درمان کنید


خیلی وقت ها، پدر و مادر فکر می کنند زردی نوزاد مشکلی است که نیاز به مراجعه به پزشک ندارد و خودش برطرف خواهد شد. عده ای هم از درمان های خانگی کمک می گیرند و تصور می کنند شیوه های علمی به آن اندازه که می خواهند، موثر نیست. در صورتی که متخصصان بر درمان بموقع این بیماری تاکید دارند و آن را ضروری می دانند.


زردی نوزاد

وقتی کوچولویی به جمع خانواده اضافه می‌شود، همه مراقبش هستند تا مشکلی برایش پیش نیاید و خطری تهدیدش نکند. با این حال، بیماری‌ها و مشکلاتی وجود دارد که ویژه این دوره است و سراغ نوزادان می‌رود.

زردی از این بیماری هاست که بسیاری از نوزادان را درگیر می کند و موجب نگرانی والدین می شود. البته بعضی از پدر و مادرها هم چیزهایی درباره این بیماری شنیده اند و به کمک آنها می خواهند زودتر و بهتر مشکل را حل کنند.

مثلا عده ای می گویند نوزادی که به زردی مبتلا می شود، حتما دچار مشکلات مغزی یا عقب افتادگی ذهنی خواهد شد و گروهی دیگر از انواع درمان های خانگی کمک می گیرند و به نوزاد مواد گیاهی و غیرگیاهی متفاوتی می دهند تا به کمک آنها زردی درمان شود.

در صورتی که بیشتر این باورها اشتباه است و نه تنها نمی تواند در درمان زردی موثر باشد که حتی ممکن است مشکل آفرین هم بشود.

زردی نوزادان؛ شایع و قابل درمان

نوزادان زیادی دچار زردی می شوند و در نتیجه، بیشتر خانواده ها چنین وضعی را تجربه می کنند. آن طور که دکتر نسترن خسروی در این باره می گوید:

زردی نوزادان از شایع ترین مشکلات دوران نوزادی است که حدود 60 درصد نوزادانی که بموقع و رسیده متولد شده اند و همچنین 80درصد نوزادان نارس، طی دو هفته اول پس از تولد به آن دچار خواهند شد.

در صورتی که زردی نوزاد افزایش یابد و میزان بیلی روبین بالا برود، بر سلول های مغز نوزاد اثر سمی خواهد گذاشت و در نتیجه، موجب بروز عوارض مغزی می شود

زردی را جدی بگیرید

خیلی وقت ها، پدر و مادر فکر می کنند زردی نوزاد مشکلی است که نیاز به مراجعه به پزشک ندارد و خودش برطرف خواهد شد. عده ای هم از درمان های خانگی کمک می گیرند و تصور می کنند شیوه های علمی به آن اندازه که می خواهند، موثر نیست. در صورتی که متخصصان بر درمان بموقع تاکید دارند و آن را ضروری می دانند.

دکتر خسروی، فوق تخصص نوزادان با تاکید بر اهمیت درمان بموقع زردی، یادآور می شود:

در صورتی که زردی نوزاد افزایش یابد و میزان بیلی روبین بالا برود، بر سلول های مغز نوزاد اثر سمی خواهد گذاشت و در نتیجه، موجب بروز عوارض مغزی می شود.

به همین دلیل است که پزشکان بر درمان بموقع زردی تاکید می کنند و آن را موضوعی بسیار مهم می دانند.

به خانواده ها توصیه می کنیم در صورتی که حس می کنند فرزندشان دچار زردی شده است، حتما به پزشک مراجعه کنند و براساس نظر او اقدامات لازم را انجام دهند. همچنین خانواده ها باید از درمان های خانگی و خودسرانه اجتناب کنند.

زردی، علل متفاوتی دارد

دکتر خسروی با اشاره به این که زردی نوزادان علل متعدد و متفاوتی دارد، در این باره توضیح می دهد: زردی ممکن است به دلایل متفاوتی مانند ناسازگاری های گروه خونی مادر و نوزاد، کمبود آنزیم در گلبول های قرمز نوزاد یا مصرف دارو از سوی مادر یا نوزاد ایجاد شود.

عفونت دوره نوزادی یکی دیگر از علل ایجاد زردی است.

همچنین، ممکن است زایمان سخت مادر موجب بروز خونریزی های مخفی نوزاد حین زایمان شده و همین مساله هم باعث ایجاد زردی شده باشد.

بیماری های ارثی و متابولیک هم می تواند در بروز زردی موثر باشد.

عفونت های ادراری از دیگر علل ایجاد زردی دوره نوزادی است که باید مورد توجه قرار بگیرد؛ چراکه ممکن است زردی، تنها علامت عفونت ادراری در نوزاد باشد و به همین دلیل حتما باید از این نظر هم نوزاد را بررسی کرد.

یک حالت هم زردی فیزیولوژیک است که در آن نوزادان طی هفته اول پس از تولد و نوزادان نارس، طی دو هفته اول دچار زردی می شوند؛ البته میزان این زردی خیلی افزایش پیدا نمی کند و برای نوزاد هم خطری نخواهد داشت.

اگر زردی نوزاد بموقع درمان شود، هیچ گونه خطری برای کودک نخواهد داشت

زردی شیر مادر

یکی دیگر از علل ایجاد زردی، زردی ناشی از شیر مادر است که این مورد به دو دسته تقسیم می شود.

یکی از این موارد، زردی های زودرس است که طی چند روز اول پس از تولد ایجاد می شود و علت بروز آن هم کم شیر خوردن نوزاد است.

در واقع چون نوزاد تازه متولد شده، ممکن است نتواند بخوبی شیر بخورد و مکیدن هایش قوی نباشد.

از طرفی، جریان شیر مادر هم هنوز بخوبی برقرار نشده و همه این موارد ممکن است موجب شود، تعداد دفعاتی که نوزاد شیر می خورد کم بوده و در نتیجه زردی ایجاد شود.

در این نوع زردی که در روزهای اول و به دلیل کم شیر خوردن نوزاد ایجاد شده است، به مادر توصیه می کنیم به طور مکرر و مرتب به کودک شیر بدهد تا او کالری کافی دریافت کند.

زردی زودرس در چند روز اول پس از تولد ایجاد می شود و حتی ممکن است، کودک هنوز در بیمارستان باشد، اما نوع دیگر زردی شیر مادر، زردی دیررس است که معمولا در اواخر هفته اول ایجاد می شود و به دلیل وجود موادی در شیر مادر است که نمی گذارد عملکرد آنزیم های کبد بخوبی انجام شود. همچنین چون هنوز عملکرد کبد نوزاد هم کامل نشده و نارس است، این مشکل ایجاد خواهد شد.

این زردی با افزایش سن نوزاد و بهبود عملکرد آنزیم های کبدی، به تدریج برطرف می شود. البته در این شرایط ممکن است میزان بیلی روبین افزایش یابد، ولی معمولا عوارض مغزی در این نوع زردی مشاهده نمی شود و احتیاجی به قطع کردن شیر مادر نیست؛ مگر در مواردی که میزان بیلی روبین خیلی بالا برود و با نظر پزشک، شیر مادر قطع شود.

این فوق تخصص نوزادان با تاکید بر اهمیت تشخیص و درمان بموقع یادآور می شود:

نوزادانی که به زردی مبتلا می شوند حتما باید تحت نظر پزشک قرار بگیرند تا اقدامات درمانی لازم برای آنها انجام شود؛ البته توصیه می شود خانواده ها منتظر نمانند تا زردی به حدی برسد که در چهره نوزاد کاملا نمایان باشد؛ بلکه بهتر است بر اساس تاریخ هایی که از طرف پزشک تعیین می شود، برای ویزیت های دوره ای پس از تولد مراجعه کنند تا این مشکل بموقع تشخیص داده و درمان شود.

همچنین نباید فراموش کنیم، اگر زردی نوزاد بموقع درمان شود، هیچ گونه خطر و عارضه ای برای کودک نخواهد داشت.

بخش سلامت تبیان


منبع: جام جم - نیلوفر اسعدی بیگی

مطالب مرتبط:

زردی نوزاد را سریعا درمان کنید

چرا نوزادان زردی می گیرند؟

زردی نوزاد را جدی بگیرید

تاثیر زردی کودک بر شنوایی او

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.