توبه مجرم راهی برای تخفیف مجازات
یکی از اهداف مجازات در نظامهای کیفری، اصلاح مجدد مجرم است. برای همین در میزان، نوع و کیفیت مجازات باید به این موضوع توجه کرد که مجرم باید بار دیگر اصلاح و جامعهپذیر شود.
با در نظر گرفتن این هدف، باید پذیرفت که منصفانه نیست مجرمی که پیش از اعمال مجازات و بعد از ارتکاب جرم، از جرم خود پشیمان شده و برای جبران آن پیشقدم میشود، با دیگر مجرمان به یک اندازه مجازات شود. در قانون مجازات اسلامی، برای چنین مجرمانی که آثار پشیمانی و اصلاح را در خود نشان دادهاند، تخفیفهایی در نظر گرفته شده است.
توبه یکی از مفاهیم دینی ماست. این اصطلاح فقهی به حقوق موضوعه کشور نیز راه یافته است به طوری که توبه در قانون مجازات اسلامی یکی از اسباب تخفیف مجازات نام گرفته است. بنابراین توبه را نباید فقط محدود به شرع و فقه کرد.
جایگاه توبه ،در پیشگیری از تکرار جرم
توبه، به معنای بازگشت از گناه و اعمال مجرمانه و پشیمانی از اعمال گذشته و سعی در انجام اعمال صحیح و پسندیده و تکرارنکردن جرایم گذشته است. در حقوق کیفری اسلام، توبه یکی از معاذیر قانونی معافیت از مجازات محسوب میشود؛ بدین معنا که جرم، واقع شده و مجرم نیز دارای مسئولیت کیفری است؛ اما رعایت پارهای از مصالح و اعمال سیاست جنایی مناسب، ایجاب میکند که از وی رفع مجازات شود. آثار توبه نه تنها در بعد فردی بلکه در بعد اجتماعی نیز قابل توجه است توبه نه تنها شخص را اصلاح میکند بلکه جامعه را در برابر تکرار جرم و گناه از سوی توبه کار ایمن می کند.
امروزه، جرمشناسان معتقدند که مجازات مجرم، هدف مطلق نیست؛ بلکه وسیلهای برای اصلاح و بازپروری و یا ارعاب اوست حال اگر با مجرمی برخورد کنیم که پس از ارتکاب عمل، از کرده خویش به شدت پشیمان شده است، به طوری که دچار عذاب وجدان شده و مصمم است که دگر باره مرتکب چنین عملی نشود و اشتباه خود را جبران کند مجازات او کار بیهودهای است؛ زیرا موضوع اِعمال مجازات، در واقع سالبه به انتفای موضوع شده است و ما بدون اعمال مجازات، به هدف خود رسیدهایم. اسلام، چنین تاسیسی را در حقوق کیفری پیشبینی کرده است و اعمال کیفر را در صورت توبه مجرم، تحت شرایطی منتفی میداند و این، یکی از امتیازات بارز و منحصر به فرد حقوق جزای اسلامی است.
در ماده 72 قانون مجازات اسلامی آمده است: «هرگاه، كسی به زنایی كه موجب حد است اقرار كند و بعد توبه نماید، قاضی می تواند (مخیر است) از ولی امر برای او تقاضای عفو بنماید و یا حد را بر وی جاری كند.»
آثار توبه
1-سقوط مجازات: اثر اصلی توبه، در صورتی كه با شرایط لازم خود واقع شود، سقوط مجازات مجرمان می باشد. این اثر مربوط به توبه پیش از اثبات جرم است.
2-قابلیت عفو توسط امام: یكی دیگر از آثار توبه، مربوط به اثر توبه پس از اثبات جرم می باشد، كه در این صورت، همان گونه كه گذشت، توبه عامل سقوط مجازات نیست، بلكه سبب عفو توسط قاضی است كه در صورت تشخیص مصلحت فرد و جامعه، مخیر است مرتكب را از مجازات معاف نماید. به عنوان مثال، در ماده 72 قانون مجازات اسلامی آمده است: «هرگاه، كسی به زنایی كه موجب حد است اقرار كند و بعد توبه نماید، قاضی می تواند (مخیر است) از ولی امر برای او تقاضای عفو بنماید و یا حد را بر وی جاری كند.»
3-قبول شهادت (گواهی): یكی از آثار توبه، پذیرش شهادت مجرم است; یعنی هرگاه، مرتكب یكی از جرایم، توبه نماید و توبه وی صحیح دانسته شود، شهادت او به عنوان یكی از ادلّه اثبات دعوا پذیرفته می شود.
از مجموع مواد مذکور، درمی یابیم که توبه قبل از دستگیری، موجب سقوط مجازات است و بعد از دستگیری، در صورتی که اثبات جرم با اقرار مجرم باشد، قاضی می تواند از ولی امر برای مرتکب، تقاضای عفو نماید.
توبه در جرایم سنگین
توبه در نظام کیفری جرایم حدی و سنگین را مانند زنا محاربه و جرایمی که مجازاتی مانند اعدام و... دارد را شامل میشود. البته در تمام جرایم قانونگذار میتواند توبه را اعمال کند اما موارد ذکر شده از آن دستهای هستند که میتوان از آنها به صراحت نام برد به طور مثال در مورد محاربه طبق ماده 197 قانون مجازات اسلامی فرد را تبعید میکنند یعنی حتی قوانین بر گرفته از اسلام هستند مگر این که فرد مسلمان نباشد که در این مورد قوانین تفاوت دارد.
نقش قاضی در اعمال تخفیفها پس از توبه
توبه در نظام کیفری اسلامی پیشبینی شده است و در تمام جرایم سنگین و سبک توبه میتواند موثر باشد اما تشخیص اینکه در مورد کدام مجرم و در مورد کدام جرم انجام شده میتوان از توبه استفاده کرد در حوزه اختیارات قاضی است؛ یعنی اینکه وقتی مجرمی برای معرفی خود به عنوان شخصی که توبه کرده مراجعه میکند تشخیص پذیرفتن توبه و استفاده از تخفیفهای مزبور به نظر قاضی بستگی دارد. حکمی که برای توبهکننده صادر میشود با دیگر مجرمان تفاوتهایی دارد؛ از جمله اینکه کسی که توبه کرده و برای برطرف شدن آثار جرم همکاری میکند میتوان از تخفیفهای قانونی و قضایی که در قانون پیشبینی شده است برخوردار شود. توبهکننده در برخی موارد میتواند از مزیت تعلیق مجازات خود استفاده کند.
توبه در نظام کیفری جرایم حدی و سنگین را مانند زنا محاربه و جرایمی که مجازاتی مانند اعدام و... دارد را شامل میشود. البته در تمام جرایم قانونگذار میتواند توبه را اعمال کند اما موارد ذکر شده از آن دستهای هستند که میتوان از آنها به صراحت نام برد به طور مثال در مورد محاربه طبق ماده 197 قانون مجازات اسلامی فرد را تبعید میکنند یعنی حتی قوانین بر گرفته از اسلام هستند مگر این که فرد مسلمان نباشد که در این مورد قوانین تفاوت دارد
در بعضی مواد قانون مجازات اسلامی، توبه مجرم این امکان را برای فراهم میکند که به تقاضای قاضی، وی مشمول عفو رهبری شود. در جرم محاربه نیز مجرمی که تبعید شده تا زمانی که توبه نکرده همچنان در تبعید میماند اما اگر توبه کند بعد از یک سال مجازات تبعید وی میتواند خاتمه پیدا کند. سرقت حدی یکی دیگر از جرایمی است که توبه در آن موثر است به طوری که اگر سارق قبل از ثبوت جرم از گناهی که کرده است توبه کرده باشد، نمیتوان حد سرقت را بر وی جاری کرد. البته باید دانست که حد سرقت بعد از ثبوت جرم با توبه ساقط نمیشود و عفو سارق جایز نیست. در مواد 512 و 521 قانون مجازات اسلامی نیز به تاثیر توبه در مجازات اشاره شده است.
فرآوری: طاهره رشیدی
بخش حقوق تبیان
منابع : 1- روزنامه حمایت / 2- معارف قرآن / 3- قانون مجازات اسلامی