چه تشک خوابی بخرید؟
قدیمی ها بیشتر از تشک های پنبه ای دست دوز استفاده می کردند و چون تنوع زیادی در انتخاب این کالا نداشتند، دردسری هم برای خریدنش نمی کشیدند. این در حالی است که تنوع این روزهای بازار تشک، ما را بر آن داشته به چند نکته مهم و کاربردی اشاره کنیم تا کار خرید را برای شما ساده تر کرده باشیم.
نوع پارچه تشک، استحکام و مقاومت آن، نوع دوخت و شرایط آماده سازی و بسته بندی تشک نشانه مرغوبیت کالا است.
در انتخاب نوع تشک های وارداتی نیز دقت کنید تا امکان ارایه خدمات پس از فروش را داشته باشید. برای خرید این تشک ها لازم است به موجود بودن نمایندگی آنها در ایران توجه کنید.
از شرکت های معتبر تولیدکننده خرید کنید، چراکه تنها گارانتی تعمیرات و تعویض این شرکت ها قابل اعتماد هستند.
اگر پارچه استفاده شده در تشک دارای درصد مناسبی از الیاف طبیعی نباشد، ممکن است باعث بروز بیماری های آلرژیک و ناراحتی های پوستی شود.
بهترین تشک برای خوابیدن، تشکی است که از سطح تخت بالاتر بیاید و کم ارتفاع نباشد.
محتویات تشک ها و نوع مواد تشکیل دهنده آنها در انواع مختلف این محصول متفاوت است و در نمایندگی برندهای ایرانی می توانید ماکت مواد تشکیل دهنده هر تشک را از نزدیک ببینید.
مهم ترین نکته در انتخاب تشک تخت خواب، بررسی تاثیر آن بر سلامت جسمانی است.
سفت یـا نرم؟
از آنجا که تاکنون، تحقیق و پژوهش کاملا معتبر و استانداردی برای تعیین نرمی و سفتی تشک ها وجود نداشته است، نمی توانیم یک نسخه واحد برای تمام افرادی که قصد خرید تشک دارند، بپیچیم و بگوییم خرید تشک سفت بهتر است یا نرم. البته با جمع آوری و کنار هم گذاشتن تمام این تحقیق های محدود، می توانیم یک نتیجه نسبتا منطقی در این زمینه بگیریم.
باید هنگام خرید و استفاده از تشک، نموداری را در نظر بگیرید که عدد صفر در این نمودار به نرمی پنبه و عدد 10 در آن به سختی سنگ اختصاص داشته باشد. معمولا معتبرترین تحقیق ها میان انواع تحقیق های صورت گرفته، نشان داده اند عدد 6، گزینه مناسب این نمودار برای سفتی تشک است، یعنی تشک مخصوص خواب باید کمی از حد متوسط نرمی و سفتی، سفت تر باشد. این حالت سفتی تقریبا شبیه سفتی تشک تخت معاینه در مطب پزشکان است.
البته در پایان بیشتر این تحقیق و پژوهش ها عنوان شده برخی افراد با استفاده از چنین تشک هایی با این درجه از سفتی شرایط خوبی را پشت سر گذاشته اند و حال جسمی شان بهتر شده و بعضی ها هم با خوابیدن روی این تشک ها وضع بدتری پیدا کرده اند.
در نتیجه می توان گفت خود شما بهترین ملاک و معیار تعیین سفتی و نرمی مناسب تشکتان هستید، یعنی بهتر است ابتدا، تشک اولیه خودتان را با همین درجه و شدت از سفتی که عنوان کردیم، تهیه کنید و اگر دیدید این درجه برایتان سفت یا نرم است، تشک بعدی تان را نرم تر یا سفت تر انتخاب کنید.
طبی یـا معمولی؟
متاسفانه این روزها از واژه «طبی» سوءاستفاده های فراوانی می شود. مثلا در حال حاضر در بازار ما محصولاتی مانند تشک، بالش یا کفش طبی وجود دارد.
بد نیست بدانید هیچ نظارت خاصی بر تولید این تشک های طبی وجود ندارد، یعنی اگر از یکی از فروشنده های تشک های طبی بپرسید محصول آنها دارای کدام تاییدیه از کدام اداره یا مرجع قانونی، پزشکی و بهداشتی کشور است، به طور حتم با پاسخ موجه و روشنی روبرو نخواهید شد.
تشک های طبی فقط کمی شکیل تر از تشک های دیگر تولید و تحت عنوان جعلی «طبی» و البته با قیمتی به مراتب بالاتر به مشتری فروخته می شوند.
این تشک ها هیچ کار خارق العاده ای برای بهبود کمردرد یا حتی گردن درد افراد بیمار نمی کنند و از نظر کیفیت هم تفاوت چندانی با تشک های معمولی دیگر ندارند.
خانگی یـا کارخانه ای؟
اگر توانایی خرید تشک های حاضری را ندارید، می توانید از انواع خانگی این کالا استفاده کنید.
به طور کلی، بلندی و کوتاهی تشک های سنتی و خانگی اهمیت چندانی ندارد یعنی همین قدر که شما تختی داشته باشید و تشکی روی آن بیندازید تا هنگام برخاستن از جا، مجبور به بلند شدن از روی زمین و وارد کردن فشار به زانوهایتان نشوید، خیلی خوب است.
تشک های پنبه ای که در بسیاری از خانه های قدیمی هم پیدا می شوند، می توانند کاملا مناسب تخت شما باشند، مخصوصا اگر پنبه آنها کوبیده و کمی هم سفت باشد.
گاهی به افرادی که توانایی تهیه این نوع تشک ها را هم ندارند، توصیه می کنم بدون نگرانی، یک پتو معمولی را چهارلا کنند و روی تختشان بیندازند.
گاهی می توان با ساده ترین امکانات هم به بهترین نتیجه ها رسید.
فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
منابع:
سلامتیران - دکتر شهرام صادقی ، متخصص طب فیزیکی
نیک صالحی
مطالب مرتبط:
مطالبی متعدد درباره خواب و سلامتی