خیانت این محمود به آن محمود!
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به روایتی از محمود بهمنی گفت: رئیس کل سابق بانک مرکزی به من گفت که فقط یک هفته رئیس کل بانک مرکزی بوده است که آن نیز در زمان روحانی بود! محمود بهمنی در حالی این سخنان را به وزیر جدید گفته که محمود احمدی نژاد همواره از او حمایت می کرده و حتی استعفاهایش را قبول نمی کرده است. البته بهمنی با این سخنش نشان داده حتی با وجود عدم استقلال و برای حفظ جایگاه خود از بانک مرکزی نرفته بود.
علی طیب نیا در مراسم تودیع و معارفه محمود بهمنی و ولی الله سیف گفت: دکتر بهمنی به حد توان خود در جهت اعمال سیاست های بانک مرکزی تلاش کردند گرچه محدودیت ها و مقیداتی در محیط تصمیم گیری وجود داشت اما تلاش خود را کرد.
وزیر اقتصاد به حضور خود در جلسات شورای پول و اعتبار اشاره کرد و گفت: متاسفانه در مورد استقلال بانک مرکزی تصور نادرستی در دولتمردان وجود داشت. وی به نقل قول محمود بهمنی اشاره کرد و افزود: بهمنی به من گفت من فقط یک هفته رئیس کل بانک مرکزی بوده ام که آن هم در زمان روحانی بود.
طیب نیا به رشد نامطلوب اقتصادی در شرایط فعلی اشاره کرد و گفت: هم اکنون تورم نیز در وضعیت بی سابقه ای قرار گرفته و به 44 درصد رسیده است گرچه ما نرخ تورم بالا را در سال 74 نیز شاهد بودیم اما آن نرخ تورم همراه با رونق و رشد اقتصادی بود و تحمل آن برای مردم ساده تر بود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه هم اکنون در شرایط بسیار سختی از لحاظ اقتصادی قرار گرفته ایم گفت: ساختار اقتصاد کشور نامتعادل و ناسالم است که از گذشته به ارث برده ایم و سیاست های نادرست که این وضعیت را سسیاست های نادرست شرایطی تحریمی به ما تحمیل کرده است و همگی در ایجاد این شرایط بسیار سخت دخیل بوده است.
وی در ادامه بر هماهنگی و هم افزایی مجموعه دستگاههای حاکمیتی بویژه ستاد اقتصادی دولت تاکید کرد و گفت: همیشه بر استقلال بانک مرکزی از سالهای گذشته تاکید می شده اما عملیاتی کردن استقلال بانک مرکزی امکانپذیر نشده است.
طیب نیا با تاکید بر اینکه برای استقلال بانک مرکزی باید عملیات مالی و بودجه ای دولت به منابع پایه پولی قطع شود تاکید کرد: استقلال بانک مرکزی بدون قطع سلطه مالی امکانپذیر نیست و قطع سلطه مالی نیز مستلزم قطع بودجه دولت از منابع نفتی است.
وزیر اقتصاد گفت: اگر دولت در جهت قطع سلطه مالی تلاش نکند استقلال بانک مرکزی در حد کلان باقی خواهد ماند. وی گفت: سیف مورد اعتماد کامل رئیس جمهوری است و هیات وزیران نیز با دادن رای بالا به وی نشان دادند که سیف را قبول دارند.
هم اکنون تورم نیز در وضعیت بی سابقه ای قرار گرفته و به 44 درصد رسیده است گرچه ما نرخ تورم بالا را در سال 74 نیز شاهد بودیم اما آن نرخ تورم همراه با رونق و رشد اقتصادی بود و تحمل آن برای مردم ساده تر بود
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اتفاق آراء هیات دولت برای انتخاب سیف به عنوان رئیس کل بانک مرکزی عنوان کرد: در جمعی که دو اقتصاد دان حضور داشته باشند سه نظر و تصمیم وجود دارد اما در جمع 14-15 نفره به اتفاق آراء توافق کلی روی برنامه های دکتر سیف وجود داشت.
طیب نیا خاطرنشان کرد: شرایط کشور خطیر است و باید هماهنگی های لازم باید وجود داشته باشد.
دفاع بهمنی از عملکرد خود
محمود بهمنی در این مراسم با اشاره به فعالیت 50 سالهاش در نظام بانکی کشور به ارائه گزارش پنج سال خدمت خویش در بانک مرکزی پرداخت. وی با اشاره به اینکه ایران اسلامی به پشتوانة استحکام اقتصادی و افزایش قابل توجه ذخایر ارزی و طلای کشور و همچنین افزایش موجودیِ حساب صندوق توسعه ملی توانست تا حدود زیادی فشار تحریمها را کنترل کند و در این شرایط حساس، موجودیِ صندوق توسعه ملی بالغ بر 32 میلیارد دلار است، خاطرنشان کرد: افزایش ذخایر ارزی و طلای کشور در چند سال اخیر، نقطه اتکای بانک مرکزی در مقابله با تحریمها و مقاومت در برابر فشارهای بین المللی بوده است که همانا این امتیاز ارزشمندی برای کشور عزیزمان به شمار میرود. بانک مرکزی در سالهای اخیر موفق شد با تغییر سبد ارزی میلیاردها دلار سود نصیب ذخایر کشور کند. در همین راستا، پورتال ارزی و مرکز مبادلات ایجاد شد تا با کنترل بر مصرف ارز، واردات و صادرات کاملاً تحت نظر قرار گیرد.
کاهش بدهیهای خارجی
وی با بیان اینکه با وجود تحریمها و فشارهای اقتصادی بر بانک مرکزی در چند سال اخیر توانستیم با کاهش 27.5 میلیارد دلار بدهیهای خارجی بالفعل و بالقوة کشور، این بدهیها را از رقم حدود 41.853 میلیارد دلار به 14.171 میلیارد دلار کاهش دهیم، تصریح کرد: این درحالی بود که بدهیهای کشورهای منطقه به طور متوسط بیش از 100 و 150 میلیارد دلار است و این امر، قدرت اقتصادی ایران اسلامی را نشان میدهد.وی درخصوص توسعه سرمایه گذاری عنوان کرد: بانک مرکزی در بخش نفت و گاز از طریق قراردادهای فاینانس و انتشار اوراق مشارکت ارزی در بازار سرمایه بینالمللی اقدامات شایستهای انجام داد.
افزایش سرمایه بانک
بهمنی با اشاره به سرمایه بانک مرکزی از گذشته تاکنون تصریح کرد: سرمایه بانک مرکزی از رقم 11200 میلیارد ریال در سال 1386 با رشد 176درصد به رقم 31000میلیارد در پایان سال 90 افزایش یافت و در سال جاری این رقم بالغ بر 40.000 میلیارد ریال خواهد شد. وی در ادامه افزود: بانک مرکزی با تخصیص خطوط اعتباری مناسب به بخش مسکن به خصوص مسکن مهر، توانست نیازهای اقشار متوسط و ضعیف جامعه را تامین کند. ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی و ایجاد سازمان نظارتی در استان ها جهت نظارت هرچه بیشتر بر بازار پول و ساماندهی موسسات اعتباری اقدام دیگری بود که بهمنی به آن اشاره کرد و افزود: در سه سال گذشته شرکتهای تعاونی اعتبار، صرافیها، موسسات اعتباری و صندوقهای قرضالحسنه به صورت فراگیر ساماندهی شدند.
افزایش ذخایر ارزی و طلای کشور در چند سال اخیر، نقطه اتکای بانک مرکزی در مقابله با تحریمها و مقاومت در برابر فشارهای بین المللی بوده است که همانا این امتیاز ارزشمندی برای کشور عزیزمان به شمار میرود. بانک مرکزی در سالهای اخیر موفق شد با تغییر سبد ارزی میلیاردها دلار سود نصیب ذخایر کشور کند
توسعه بانکداری الکترونیک
رییس کل سابق بانک مرکزی با بیان اینکه پس از سالها تلاش، صندوق ضمانت سپردهها تاسیس شد تا دیگر در کشور نگران ورشکستگی بانکها و موسسات اعتباری نباشیم، اضافه کرد: نظامپرداخت و بانکداری الکترونیک طی این سالها رشد چشمگیری را تجربه کرد. ایجاد سامانههای متعدد و توسعة ابزارهای پرداخت، سبب شد که شاخصهای پرداخت الکترونیک بهبود یابد. در حال حاضر جایگاه ایران به رتبه برتر در منطقه ارتقاء یافته و به استانداردهای جهانی نزدیک شدهاست؛ لذا بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور طی سالهای اخیر با مجموعهای از محدودیتهای خارجی بهدلیل عوامل سیاسی و اقتصادی خارج از کنترل سیاستگذاران پولی و مالی روبهرو بودهاند؛ با این وجود توانستیم با اجرای سیاستهای پولی و ارزی مناسب آثار این محدودیتها را به حداقل برساند.
فرآوری: محسن جندقی
بخش اقتصاد تبیان
منبع : مهر و ایسنا