تبیان، دستیار زندگی
بازار خودرو با روی کار آمدن دولت جدید همچنان در رکود به سر می برد و خودروسازان منتظر اولین تصمیمهای خودرویی دولتی ها هستند. با این وجود خودرو یکی از پرخبرترین حوزه های خبری به شمار می رود. در مطلب پیش رو مهمترین خبرهای داخلی خودرو را مرور می کنیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از خودرو چه خبر؟


بازار خودرو با روی کار آمدن دولت جدید همچنان در رکود به سر می برد و خودروسازان منتظر اولین تصمیمهای خودرویی دولتی ها هستند. با این وجود خودرو یکی از پرخبرترین حوزه های خبری به شمار می رود. در مطلب پیش رو مهمترین خبرهای داخلی خودرو را مرور می کنیم.

خودروی چینی - ژاپنی در ایران تولید می‌شود
وام خودرو

یک خودروی چینی که با استفاده از پلت‌فرم کپی شده یک خودروی ژاپنی طراحی شده است توسط یکی از خودروسازان بزرگ داخلی تولید خواهد شد. براساس جدیدترین اخبار به دست آمده، یکی از خودروسازان بزرگ داخلی با یکی از خودروسازان چینی برای تولید یک مدل خودروی چینی در ایران به توافق رسیده است.طبق این توافق یکی از خودروهای چینی که پلت‌فرم (طراحی) آن نمونه‌ای کپی شده از پلت‌فرم یک خودروی ژاپنی است در ایران تولید خواهد شد.

خودروساز داخلی در توافق خود با خودروساز چینی به دنبال آن است که بتواند برروی این پلت‌فرم ژاپنی علاوه بر مدل خودروی چینی، خودروهای دیگری را نیز تولید و عرضه کند.

خودروسازان چینی معمولا محصولات خود را با استفاده از پلت‌فرم کپی شده خودروهای خارجی به ویژه خودروهای ژاپنی تولید می‌کنند. البته کیفیت این پلت‌فرم‌ها به دلیل آنکه تحت لیسانس نبوده و نمونه کپی شده است، در حد کیفیت پلت‌فرم‌های اصلی نخواهد بود.

توافق با خودروسازان چینی برای تولید خودروهای چینی در ایران یکی از راهکارهای خودروسازان بزرگ کشور برای مقابله با تحریم‌های صنعت خودرو بوده است.

ورود پورشه همچنان ممنوع!

سازمان توسعه تجارت جدیدترین فهرست خودروهای سواری مجاز برای واردات در سال 92 را منتشر کرد که براساس آن تاکنون 102 خودرو مجوز واردات به بازار ایران را بدست آورده‌اند.

تاکنون تعدادی از خودروهای کره‌ای، آلمانی، ایتالیایی، چینی، ژاپنی، فرانسوی و سوئدی مجوز ورود به ایران را در سال جاری بدست آورده‌اند.

زمزمه هایی مبنی بر ابطال مصوبه حواله خودرو به ورزشکاران از سوی دولت جدید نیز به گوش می رسد، به نحوی که دولت جدید قصد دارد این مجوز را باطل کند، اما نکته حائز اهمیت این است که خبرها از بخش ثبت سفارش واردات حکایت از آن دارد که بیشتر ورزشکاران ثبت سفارش خودروی وارداتی خود را انجام داده اند و شاید زمانی که دولت بخواهد این مصوبه را ملغی اعلام کند، دیگر خیلی دیر باشد

در بین برندهای موجود در این فهرست می‌توان به بی‌ام‌و، هیوندای موتور، آلفا رومئو، ای‌بی‌تی، سایک موتور، سانگ یانگ، دایملر، کیا موتورز، تویوتا موتور، جیلی، رنو، فولکس واگن، میتسوبیشی، هوندا، دانگ فنگ و ولوو اشاره کرد.

در فهرست خودروهای سواری مجاز برای واردات در سال جاری نام دو برند فوق گران قیمت موجود در بازار ایران یعنی پورشه و مازراتی به چشم نمی‌خورد.

به این ترتیب این خودروها فعلا اجازه ورود به ایران را در سال جاری ندارند.

فهرست خودروهای سواری مجاز وارداتی در سال جاری در حالی منتشر شده است که از نیمه دوم سال قبل با هدف کنترل مصارف ارزی کشور ثبت سفارش واردات خودروهای سواری با حجم موتور بالای 2500 سی سی متوقف شد.

با این وجود واردات خودروهای گران قیمت با ارز مرجع طی سال قبل اعتراض های زیادی را از سوی مردم و کارشناسان برانگیخت.براساس آمار گمرک در سال گذشته معادل 44 هزار و 341 دستگاه خودروی سواری به ارزش یک میلیارد و 84 میلیون دلار وارد کشور شد.

پورشه

در چهار ماهه نخست امسال هم واردات خودرو به کشور از نظر تعدادی و ارزشی به ترتیب پنج و 1.9 درصد افزایش یافته و به 12 هزار و 640 دستگاه و 266 میلیون دلار رسید.

اوایل امسال نیز براساس بخشنامه ابلاغی به گمرک ثبت سفارش‌های صادر شده برای واردات خودرو توسط اشخاص، نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو و شرکت‌های بازرگانی کوچک ابطال شد. براین اساس کلیه ثبت سفارش‌های براتی صادر شده برای واردات خودرو که مدت اعتبار آنها هنوز به پایان نرسیده، باطل اعلام شد.

دارا بودن نمایندگی و یا انعقاد قرارداد نمایندگی شرکت‌های خودروساز، تاییدیه شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت و سازمان استاندارد و خدمات پس از فروش مطلوب از شروط واردات خودرو به کشور هستند.

مجوز طلایی یک میلیارد تومانی!

بعد از اینکه دولت دهم به عنوان تشویق، مجوزی طلایی را به ورزشکاران برای واردات خودرو داد، هم اکنون فهرست خودروهای مجاز وارداتی اعم از اینکه دارای نمایندگی در ایران باشند یا نباشند، نام خودروهای لوکسی را در خود جای داده است که قیمت برخی از آنها از مرز یک میلیارد تومان نیز عبور می کند. دولت دهم در ماه‌های پایانی کار خود، مجوزی طلایی و با قیمت میلیاردی را به عنوان تشویق به ورزشکاران و مدال آوران المپیک و سایر مسابقات ورزشی داد تا در مقابل مدالی که برای کشور به ارمغان آورده‌اند، خودرویی لوکس وارد کنند، مجوزی که کمتر کسی به آن دسترسی دارد.

در واقع، این مجوز آنقدر وسوسه انگیز است که شاید بتوان نام "امضای طلایی در عرصه واردات خودرو" را برای آن انتخاب کرد؛ مجوزی که بررسی فهرست خودروهای مجاز آن، انواع سواری هایی را در خود جای داده است که شاید ایران تاکنون به خود ندیده باشد؛ خودروهایی که قیمت برخی از آنها حتی از مرز یک میلیارد تومان نیز عبور می کند و مجوز واردات آن به راحتی میان دلالان و سودجویان واردات خودرو دست به دست می شود.

براساس جدیدترین اخبار به دست آمده، یکی از خودروسازان بزرگ داخلی با یکی از خودروسازان چینی برای تولید یک مدل خودروی چینی در ایران به توافق رسیده است.طبق این توافق یکی از خودروهای چینی که پلت‌فرم (طراحی) آن نمونه‌ای کپی شده از پلت‌فرم یک خودروی ژاپنی است در ایران تولید خواهد شد

نکته حائز اهمیت در این مصوبه آن است که برخلاف شرایط واردات خودرو از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی که باید شرایط خاصی را رعایت کند، ورزشکاران دارای این مجوز، می توانند خودروهایی را وارد کنند که می تواند در ایران نیز نمایندگی فروش و ارایه خدمات پس از فروش نداشته باشد.

این در شرایطی است که بار اولی که این مصوبه از سوی دولت صادر شد، در آن فهرست خودروهایی جای داده شده بود که حجم موتور آنها بالای 2500 سی سی بود، یعنی همان شرطی که واردات خودرو را آزاد می کند، به این معنا که هم اکنون تنها واردات خودروهایی به کشور مجاز است که حجم موتور آنها کمتر از 2500 سی سی باشد.

خودرو

اما در گام بعد، وزارت صنعت، معدن و تجارت با اعتراض به این مصوبه برای مجاز بودن واردات خودروهایی با حجم موتور بالاتر از 2500 سی سی، دولت این مصوبه را اصلاح کرد و تنها واردات خودروهایی را مجاز دانست که حجم موتور آنها کمتر از 2500 سی سی باشد که البته این اصلاحیه تنها شامل ورزشکاران دارای امتیاز ویژه دو شد.

البته زمزمه هایی مبنی بر ابطال مصوبه حواله خودرو به ورزشکاران از سوی دولت جدید نیز به گوش می رسد، به نحوی که دولت جدید قصد دارد این مجوز را باطل کند، اما نکته حائز اهمیت این است که خبرها از بخش ثبت سفارش واردات حکایت از آن دارد که بیشتر ورزشکاران ثبت سفارش خودروی وارداتی خود را انجام داده اند و شاید زمانی که دولت بخواهد این مصوبه را ملغی اعلام کند، دیگر خیلی دیر باشد.

به هرحال بررسی جدول خودروهای مجاز وارداتی ورزشکاران نشان می دهد ورزشکاران به دو سطح ویژه یک و ویژه دو تقسیم بندی شده اند و این تقسیم بندی باز هم یک کلید طلایی دیگر را به آن دسته از ورزشکارانی می دهد که در سطح ویژه یک قرار می گیرند.

نکته حائز اهمیت این است که ورزشکاران دارای سهمیه ویژه یک، می توانند خودروهای بالای 2500 سی سی را وارد کرده و رنج حجم موتور خودروهای وارداتی آنها می تواند تا 3500 سی سی نیز باشد در حالی که ورزشکاران دارای سهمیه ویژه دو، تنها خودروهایی را وارد می کنند که حجم موتور آنها 2500 سی سی به پایین باشد.

فهرست خودروهای مجاز وارداتی ورزشکاران ویژه یک (دارای حجم موتور 3500- 2500 سی سی):

فاقد نمایندگی فروش: الدزموبیل، دایملر، کرایسلر، پنتلی، داج، فراری، لندرور، فورد

دارای سابقه نمایندگی فروش: سوبارو، بنز، بی ام و، تویوتا، هیوندایی، لکسوس، نیسان، اپل، کیا، هیوندا، رنو، آئودی، فولکس

فهرست خودروهای مجاز وارداتی ورزشکاران ویژه دو ( دارای حجم موتور 2500 سی سی به پایین)

فاقد نمایندگی فروش: الدزموبیل، دایملر، کرایسلر، پنتلی، فراری، داج، فورد، لندرور

دارای سابقه نمایندگی فروش: بنز، بی ام و، تویوتا، هیوندایی، کیا، هوندا، جیلی، سانگ یانگ، رنو، فولکس

فرآوری: محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


منبع : مهر و ایسنا