عشق به مردم
با ارزش ترین کار در این دنیا، هدایت مردم به سوی روشنایی و خدا و اسلام و دور نمودن آنان از تاریکی و تباهی و شیطان است .
«من اجل ذلک کتبنا علی بنی اسراییل انه من قتل نفس بغیر نفس او فساد فی الارض فکانما قتل الناس جمیعا و من احیاها فکانما احیا الناس جمیعا و لقد جاءتهم رسلنا بالبینات ثم ان کثیرا منهم بعد ذلک فی الارض لمسرفون».به همین جهت، بر بنی اسراییل مقرر داشتیم که هر کس، انسانی را بدون ارتکاب قتل یا فساد در روی زمین بکشد، چنان است که گویی همه انسان ها را کشته؛ و هر کس، انسانی را از مرگ رهایی بخشد، چنان است که گویی همه مردم را زنده کرده است.و رسولان ما، دلایل روشن برای بنی اسراییل آوردند، اما بسیاری از آن ها، پس از آن در روی زمین، تعدی و اسراف کردند.(مائده /آیه 32)
در روایات متعددی آمده است که اگر چه مفهوم ظاهر آیه مرگ و حیات مادی است اما از آن مهمتر مرگ و حیات معنوی یعنی گمراه ساختن یک نفر یا نجات او از گمراهی است.
گرامی ترین انسان ها در این دنیا کسانی هستند که مردم را به سوی حقیقت و خدا فرا می خوانند و هدایت می کنند از این روست که پیامبران، محبوب ترین افراد در پیشگاه رب العالمین هستند .
اگر طلبه به مقام طلبگی خود آگاه باشد، بی شک از این که خداوند بزرگ چنین عنایت و لطفی بی بدیل به وی کرده غرق شور و نشاط خواهد شد .
طلاب هم چون انبیاء و امامان مامور هدایت مردم به سوی روشنایی هستند. آنان باید نسبت به کج روی و انحراف مردم نگران باشند و تا آن جا که برایشان امکان دارد، اجازه ندهند که کسی در ورطه هلاکت و تباهی گرفتار شود .
اگر طلاب در تبلیغ و گسترش مذهب بر حق جعفری کوتاهی کنند، بی تردید در انجام مهمترین رسالت طلبگی خود که همان تبلیغ دین مبین اسلام است، سستی ورزیده اند .
برای این که بتوان مردم را با خود همراه و دل های آنان را متوجه خدا و آنان را نسبت به پذیرش احکام و فرامین و حدود الهی متقاعد ساخت باید بتوانیم در اولین گام ایشان را مجذوب خویش سازیم . مردم مجذوب هر کسی که شوند، سخنانش را گوش خواهند داد و کلامش را باور خواهند نمود .
اکنون بسیاری از مردم ما سخنان و اخباری که در شبکه های ماهواره ای بیان می شود را بی چون و چرا باور می کنند، چرا که مدیران این شبکه ها با انواع و اقسام ترفندها و با برنامه های خود توانسته اند مردم را مجذوب شبکه های خویش سازند. بهترین راه برای جلب مردم به خود و انجام رسالت الهی خویش، رفتار نیک و پسندیده و دوستانه با مردم است .
قضاوت مردم درباره دیگران تنها از روی رفتار آنان است. اگر کسی با آنان به خوبی رفتار کند، به آنان به دیده احترام بنگرد، حقوقشان را محترم شمارد، با آنان محترمانه برخورد نماید، با آنان چون دوستی دیرینه برخورد نماید و ... وی را دوست خواهند داشت و مجذوبش خواهند شد و سخنان و کلامش را به آسانی پذیرا می شوند.
ما طلاب باید در رفتار با مردم بسیار دقت به خرج دهیم و تلاش نماییم، همانند مولایمان امام صادق(ع) با مردم دوستانه رفتار کنیم حتی اگر کسی با ما عداوت و دشمنی دارد باید با وی چون یک دوست بر خورد کنیم تا به یاری خدا و با گذشت زمان او مجذوب رفتار شایسته و دوستانه ما شود و ما بتوانیم دل او رابه سمت خدا مایل سازیم و رسالت آسمانی خود را به نحو احسن به انجام رسانیم .
این که برخی از ما نمی توانیم با مردم رفتاری دوستانه و مهربانانه در پیش گیریم، به دلیل نوع و طرز فکر ماست. رفتار ما تابع افکار ماست و ما هر گونه که بیندیشیم همان گونه رفتار خواهیم کرد .
اگر می خواهیم با مردم مثل یک دوست رفتار کنیم و آنان را مجذوب اسلام عزیز نموده و از کمند شیطان رجیم نجاتشان بخشیم باید ابتدا در دل خویش همه مردم را دوست داشته باشیم و به آنان عشق ورزیم. باید فکر ما این گونه باشد که همه ما بنده خداییم و اوست خالق ما. پدر و مادر ما یکی است. هیچ کس بر دیگری برتری و امتیازی و فخری ندارد. چه بسا کسانی را که فکر می کنیم ما از آنان بهتر و برتریم، اعمالی در خفا انجام داده اند که محبوب خدا شده اند !
نباید به دیده حقارت به هیچ کس بنگریم، حتی آن پسر و دختری که با بدترین پوشش و لباس در جامعه ظاهر می شوند و تظاهر به گناه می کنند را نیز باید در دل دوست داشته باشیم چرا که آنان نیز بنده خدایند و خداوند تمام بندگانش حتی گنه کاران را نیز دوست دارد !آیا ما بالاتر از خداییم که نخواهیم با مردم دوستانه رفتار کنیم و آنان را دوست داشته باشیم؟!
پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله تمام مردم را از جان و دل دوست می داشت از این رو بود که با تمام مردم حتی دشمنانش به مهربانی و دوستانه رفتار می کرد .
این که مردم خون ریز و غیر متمدن شبه جزیره عربستان، مجذوب پیامبر شدند به این دلیل بود که پیامبر همه مردم حتی دشمنانش را دوست می داشت و با آنان هم چون یک دوست رفتار می کرد .
پیامبر هرگز با کسی بی جهت تندی نکرد و هرگز به کسی به دیده حقارت ننگریست. ایشان در زمان فتح مکه در رفتار با مردم مکه مهربانی را پیشه خود کرد و حتی کسانی چون ابوسفیان و همسرش هندجگر خوار را نیز ازلطف و کرم خویش بی بهره نساخت و با آنان دوستانه رفتار نمود .
اگر می خواهیم بسان پیامبر اسلام وامام جعفر صادق، اسلام و تشیع را گسترش دهیم باید بیش از هر چیزی طرز فکر خود را تغییر دهیم و همه مردم را در دل دوست داشته تا در رفتار نیز بتوانیم با آنان دوستانه رفتار نماییم. آن گاه است که بذر عشق و محبت را در دل مردم خواهیم کاشت و آن ها را مجذوب اسلام خواهیم نمود و به رسالت آسمانی خود به درستی عمل نموده ایم .
منابع:
1-قرآن کریم
تهیه و تولید:مهدی صدری-گروه حوزه علمیه تبیان