تبیان، دستیار زندگی
در این مطلب با چند توصیه‌ی غذایی برای پیشگیری از زخم بستر و یبوست بیماران کم تحرک را ارائه می‌دهیم. لطفاً با ما باشید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زخمی که از بستر به جان می‌ماند


در این مطلب با چند توصیه‌ی غذایی برای پیشگیری از زخم بستر و یبوست بیماران کم تحرک را ارائه می‌دهیم. لطفاً با ما باشید.

انتخاب غذایی

الهی که تنتان همیشه سالم باشد و در بستر بیماری نیفتید. اما گاهی بیماری ناخواسته به سراغ آدم می‌آید و درست آن موقع است که قدر عافیت و سلامتی مشخص می‌شود. متأسفانه برخی از بیماری‌ها فرد را زمین‌گیر می‌کند و در بستر می‌اندازد. بی‌تحرکی و یکجا خوابیدن هم زخمی می‌شود در جان بیمار که به اصطلاح به آن زخم بستر می‌گویند. در این صورت هم باز نقش تغذیه پررنگ تر می‌شود تا فرد بیمار دچار یبوست و زخم بستر نشود. اگر شما هم مشغول پرستاری از فردی هستند که تحرک زیادی ندارد باید حواستان باشد زخمی از بستر به جانش نیفتد. در این مطلب با چند توصیه‌ی غذایی برای پیشگیری از زخم بستر و یبوست بیماران کم تحرک را ارائه می‌دهیم. لطفاً با ما باشید.

زخم بستر و اهمیت تغذیه

پروتئین برای پیشگیری و ترمیم پوست

نشستن و یا دراز کشیدن طولانی مدت بیماران باعث می‌شود که پوستشان مستعد ایجاد زخم شود. تغذیه نقش مهمی در درمان و پیشگیری از زخم بستر دارد. برای اینکه پوست زخم نشود و خود را ترمیم کند باید به میزان کافی انرژی و پروتئین دریافت کند. برای افرادی که دچار زخم بستر هستند نیاز به کالری و پروتئین تقریباً دو برابر می‌شود. برخی از مواد غذایی مانند تخم‌مرغ، شیر خشک، گوشت و پنیر باعث می‌شود که غذای فرد بیمار حاوی پروتئین مورد نیاز بدنش بشود. مکمل‌های غذایی نیز به راحتی میزان انرژی بدن این افراد را بالا می‌برد.

رژیم غذایی سرشار از روغن ماهی

روغن ماهی از ماهی‌های چرب و روغنی مانند ماهی ساردین، ماهی آزاد، شاه ماهی و ماهی قزل‌آلا تهیه می‌شود. گوشت ماهی‌های چرب حدود 30 درصد روغن دارند. ماهی‌های چرب علاوه بر اسیدهای چرب امگا3 منبع خوب ویتامین‌های A و D هم می‌باشند. نتایج مطالعات محققان نشان داده است که رژیم غذایی سرشار از روغن ماهی تأثیر خوبی در پیشگیری و درمان زخم بستر دارد. به عقیده‌ی این محققان روغن ماهی علائم زخم بستر را به میزان 20 تا 25 درصد کاهش می‌دهد.

یادتان نرود در کنار فیبرهای غذایی آب زیادی به بیمار بدهید تا غذاهای مصرف شده

را بهتر هضم کند. علاوه بر این باید بدانید اگر به همراه فیبرها آب زیادی نوشیده

نشود امکان دارد یبوست را بیشتر کند. در برخی موارد لازم است که بیمار آب کمی بنوشد. در این صورت باید مشکل را با یک پزشک متخصص در میان بگذارید

روغن ماهی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها و اسیدهای چرب امگا3 می‌باشد و باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن، کاهش فشارخون، کاهش التهاب مفاصل و پوست می‌شود. همین خاصیت ضدالتهابی روغن ماهی باعث شد تا محققان به این فکر بیفتند که تأثیر آن را روی درمان زخم بستر مورد بررسی قرار دهند. برای همین محققان روی 40 بیمار بستری شده مطالعاتی را آغاز کردند. به گروه اول فقط غذای معمولی بیمارستان داده شد و به گروه دوم علاوه بر غذای معمولی روزانه 8 گرم روغن ماهی نیز دادند. بعد از 20 روز بررسی و مطالعه، محققان مشاهده کردند علائم درد و ناراحتی ناشی از زخم بستر در بیمارانی که روغن ماهی دریافت کردند به میزان 20 تا 25 درصد کمتر شده است. علاوه بر این روغن ماهی باعث کاهش التهاب موجود در بافت‌های بدن بیماران شده و سیستم ایمنی آن‌ها را تقویت کرد.

روغن ماهی و افزایش رطوبت پوست

زخم بستر به دلیل کاهش جریان خون، کمبود اکسیژن‌رسانی و کاهش رطوبت پوست ایجاد می‌شود. به عقیده‌ی محققان مکمل روغن ماهی سطح اکسیژن بافت‌های بدن را افزایش داده و موجب بهبود علائم زخم بستر می‌شود.

روغن ماهی یک مسکن طبیعی

به عقیده‌ی متخصصان، روغن ماهی باعث تسکین درد می‌شود. برای همین هم می‌تواند علاوه بر بهبود علائم زخم درد ناشی از آن را نیز تسکین بدهد. متخصصان توصیه می‌کنند که ماهی را به برنامه‌ی غذایی‌تان اضافه کنید و در صورت عدم مصرف آن حتماً از مکمل روغن ماهی استفاده کنید.

مشکل یبوست در بیماران کم تحرک

هر کسی که حتی یک بار در زندگی‌اش دچار یبوست شده باشد می‌داند که این مشکل چقدر آزاردهنده و دردناک است. یبوست در بین بیماران کم تحرک و افراد مسن شایع است به خصوص به دلیل اینکه فعالیت بدنی ندارند و دارو مصرف می‌کنند.

ساده‌ترین روش‌ها برای رفع یبوست بیماران کم تحرک

* این بیماران باید آب زیادی بنوشند مگر اینکه پزشک دستور دیگری داده باشد.

* این بیماران باید مصرف فیبرهای غذایی را افزایش دهند.

* تا جایی که می‌توانید بدن این بیماران به خصوص عضلات پاها و دست‌ها را حرکت دهید.

* این بیماران باید با مصرف غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات تازه، فیبر بیشتری دریافت کنند. اگر شرایط بیمار به گونه‌ای است که با مصرف میوه و سبزیجات دچار نفخ و باد معده می‌شود باید این مواد غذایی را به تدریج وارد برنامه‌ی غذایی‌اش بکنید. یادتان نرود در کنار فیبرهای غذایی آب زیادی به بیمار بدهید تا غذاهای مصرف شده را بهتر هضم کند. علاوه بر این باید بدانید اگر به همراه فیبرها آب زیادی نوشیده نشود امکان دارد یبوست را بیشتر کند.

* در برخی موارد لازم است که بیمار آب کمی بنوشد. در این صورت باید مشکل را با یک پزشک متخصص در میان بگذارید تا داروی لازم برای مقابله با یبوست تجویز کند.

فاطمه مهدی پور

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


مطالب مرتبط:

توصیه‌های غذایی در زخم بستر

نقش ویتامین‌ها در بهبود زخم‌ها

نقش تغذیه در التیام زخم‌ها

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.