تبیان، دستیار زندگی
نتایج یک تحقیق جدید نشان می دهد که یک خوشه سنگی به وسعت 200 متر که نخستین بار در سال 2011 مشاهده شده، می تواند منشاء شهاب سنگ چلیابینسک باشد که اوایل سال جاری میلادی برفراز آسمان روسیه منفجر شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کشف والدین شهاب سنگ روسیه


نتایج یک تحقیق جدید نشان می دهد که یک خوشه سنگی به وسعت 200 متر که نخستین بار در سال 2011 مشاهده شده، می تواند منشاء شهاب سنگ چلیابینسک باشد که اوایل سال جاری میلادی برفراز آسمان روسیه منفجر شد.

به گزارش تبیان به نقل از خبرگزاری مهر، در صورتی که نتیجه این تحقیقات ثابت شود به این معنا خواهد بود که باید شاهد برخوردهای آینده از سایر قطعات این خوشه سنگی باشیم که بزرگ و در مدار خورشید هستند.

کشف والدین شهاب سنگ روسیه

شهاب سنگی که روز 15 فوریه برفراز آسمان روسیه منفجر شد و بقایایی را در سراسر منطقه چلیابینسک پرتاب کرد، موجب مجروح شدن صدها نفر شد. از آن زمان تاکنون محققان آن را تا خانواده سیارکهای آپولو دنبال کرده اند اما هیچ کدام با این شهاب سنگ منطبق نبودند.

اکنون کارلوس دولافونته مارکوس و برادرش رائول از دانشگاه مادرید انگشت اشاره خود را رو به سیارک 2011 EO40 گرفته اند. سیارکی با وسعت 200 متری که یک سنگ یا خوشه ای از سنگها است که پیشتر توسط مرکز سیارکهای کوچک اتحادیه بین المللی ستاره شناسی در کمبریج، ماساچوست به عنوان به عنوان خطر بالقوه توصیف شده بود.

این دو ستاره شناس در مرحله اول از یک شبیه سازی رایانه ای برای ساخت مسیر مداری فرضی اطراف خورشید استفاده کردند، مسیری که با زمین برخورد دارد. پس از آن آنها به دنبال یک پایگاه داده ها از سیارکهای شناخته شده و سیارکهایی بودند که می تواند سنگهایی تولید کنند که چنین مدارهایی داشته باشند. نزدیک ترین مورد در این رابطه سیارک 2011 EO40 بود.

کارلوس گفت: اکثر سیارکها توده های سنگی شکننده هستند.

در صورتی که نتیجه این تحقیقات ثابت شود به این معنا خواهد بود که باید شاهد برخوردهای آینده از سایر قطعات این خوشه سنگی باشیم که بزرگ و در مدار خورشید هستند

این دو برادر فروپاشی یک جسم به اندازه سیارک 2011 EO40 را شبیه سازی کرده و نشان داده اند که قطعات این سیارک می تواند اشیائی به اندازه شهاب سنگ چلیابینسک تولید کند که با زمین برخورد خواهد داشت.

رصدهای آینده سیارک 2011 EO40 می تواند مشخص کند که آیا این سیارک پدر شهاب سنگ چلیابینسک بوده یا خیر. تحلیل نوری که از آن منعکس می شود موجب می شود که ما ترکیبات آن را با قطعاتی از شهاب سنگهای جمع شده در روسیه تطبیق دهیم.

ارسال یک فضاپیما برای آوردن نمونه هایی از این خرده سیاره تنها راهی است که می توان از این مسئله اطمینان حاصل کرد اما این مأموریت بسیار پرهزینه است و تحقق آن بعید به نظر می رسد.

کشف والدین شهاب سنگ روسیه

اگر سیارک 2011 EO40 به واقع پدر شهاب سنگ روسیه باشد مشاهدات آینده به ستاره شناسان کمک می کند تا پیش بینی کنند که آیا این شهاب سنگ خواهر و برادر دیگری هم دارد که هنوز در مدار باشند و برای زمین یک تهدید محسوب شوند یا خیر.

شهاب سنگ بزرگ چلیابینسک حداقل سرعت54 هزار کیلومتربرساعت تقریباً معادل با 44 برابر سرعت صوت، از فراز منطقه اورال جنوبی روسیه عبور کرد و در بالای شهر چلیابینسک متلاشی شد. به نظر می‌رسد بخش اصلی شهاب سنگ در هنگام سقوط به دریاچه چبارکول برخورد کرده باشد.

بنا بر برآوردهای آکادمی علوم روسیه وزن این شهاب سنگ که کی‌ای‌اف- 2013 نام گرفت، بالغ بر 10 تن بوده و در ارتفاع 30 تا 50  کیلومتری از سطح زمین براثر برخورد با جو در هوا منفجر و متلاشی شده است.

رادارها تا قبل از برخورد این شهاب سنگ را شناسایی و رهگیری نکرده بودند. شهاب سنگ چلیابینسک بزرگترین جرم آسمانی است که در یک قرن اخیر، بعد از برخورد تونگوسکا در سال 1908، به زمین اصابت کرده است.

بخش دانش و زندگی تبیان

منبع: مهر