صدای غیرطبیعی قلب، تشخیص و درمان
در قسمت اول این مطلب علائم و علل مورمور قلبی را برایتان گفتیم. حال عوامل خطر و راههای تشخیص و درمان آن را میگوییم.
عوامل خطر مورمور قلبی
مورمور قلبی بی خطر دارای عامل خطری نیست.
ولی عوامل خطری وجود دارند که احتمال ابتلا به یک بیماری زمینهای که باعث مورمور قلبی مادرزادی میشود را افزایش میدهند و عبارتند از:
1- زمینه خانوادگی نقایص قلبی: اگر یکی از نزدیکان خونی شما دچار نقص مادرزادی قلبی باشد، احتمال ابتلای شما و یا فرزندان به این مشکل و مورمور قلبی زیاد است.
2- بیماری ها در طی بارداری: ابتلای مادر به برخی بیماری ها در طی دوران بارداری مثل دیابت کنترل نشده و یا بیماری سرخجه، احتمال ابتلای نوزاد به بیماری قلبی و مورمور قلبی را افزایش میدهد.
3- مصرف برخی داروها یا مواد مخدر در طی بارداری برای رشد جنین مضر است و باعث بیماری های قلبی میشود.
اگر صدای غیرطبیعی ضربان قلب نیاز به درمان داشته باشد، درمان آن بستگی به مشکل قلبی ایجادکننده آن دارد و شامل داروها و عمل جراحی است
عواملی که در طی زندگی احتمال ابتلا به مورمور قلبی را افزایش میدهند، عبارتند از:
- فشار خون بالای کنترل نشده
- سابقه ابتلا به تب روماتیسمی
- پرتودرمانی قفسه سینه در گذشته
- عفونت لایه داخلی قلب (اندوکاریت) در گذشته
- حمله قلبی در گذشته
- فشار خون بالا در ریه ها (فشار خون ریوی)
- ضعیف شدن عضله قلب که گاهی اوقات در اثر عارضه ای بنام کاردیومیوپاتی ایجاد میشود.
تشخیص مورمور قلبی
معمولا صدای غیرطبیعی ضربان قلب زمانی معلوم میشود که پزشک با گوشی به قلب شما گوش میدهد.
همچنین تعدادی سوال در مورد صدای قلب از شما میپرسد.
سایر روش های تشخیصی عبارتند از:
- عکسبرداری از قفسه سینه با اشعه ایکس: این عکسبرداری، قلب، ریه ها و رگ های خونی را نشان میدهد. اگر قلب بزرگ شده باشد نشان دهنده یک بیماری زمینهای برای ایجاد مورمور قلبی است.
- الکتروکاردیوگرام (نوار قلب)
- ام آر آی
درمان مورمور قلبی
مورمور قلبی بیخطر معمولا نیازی به درمان ندارد، چون قلب سالم است. اگر مورمور قلبی بیضرر در اثر یک بیماری ایجاد شده باشد، مثل تب یا پر کاری تیروئید، بعد از بهبودی بیماری، مورمور قلبی (صدای غیرطبیعی ضربان قلب) نیز برطرف میشود.
اگر صدای غیرطبیعی ضربان قلب نیاز به درمان داشته باشد، درمان آن بستگی به مشکل قلبی ایجاد کننده آن دارد و شامل داروها و عمل جراحی است.
برخی از این داروها عبارتند از:
1- دیگوکسین: اگر ضعیف شدن عضلات قلبی در اثر یک بیماری، باعث غیرطبیعی شدن صدای ضربان قلب شود، این دارو می تواند در بهبود آن موثر باشد.
2- داروهای ضد انعقاد خون مثل آسپیرین، وارفارین. این داروها از لخته شدن خون در قلب و در نتیجه سکته قلبی و سکته مغزی جلوگیری میکنند.
3- داروهای ادرارآور (دیورتیکها): این داروها آب و مایعات اضافی را از بدن دفع میکنند و بیماری هایی مانند فشار خون بالا را که وضعیت مورمور قلبی را بدتر میکنند، درمان میکنند.
در حالی که راهکارهای زیادی برای جلوگیری از مورمور قلبی وجود ندارد، باید بدانید که این عارضه یک بیماری نیست و اغلب خطری برای سلامتی شما ندارد
4- استاتینها: کلسترول بالای خون را کاهش میدهند. کلسترول بالای خون، برخی مشکلات دریچه قلبی مثل مورمور قلبی را بدتر میکند.
5- بتابلوکرها: این داروها میزان ضربان قلب و فشار خون را کاهش میدهند. این داروها برای درمان برخی انواع مشکلات دریچه قلبی استفاده میشوند.
جلوگیری از صدای غیرطبیعی قلب
در حالی که راهکارهای زیادی برای جلوگیری از مورمور قلبی وجود ندارد، باید بدانید که این عارضه یک بیماری نیست و اغلب خطری برای سلامتی شما ندارد.
در کودکان، عارضه مورمور قلبی با بزرگ شدن کودک، خودبخود برطرف میشود.
در بزرگسالان، با درمان بیماریی که باعث مورمور قلبی شده است، این عارضه نیز بهبود می یابد.
مطالب مرتبط:
وقتی دریچه های قلب، بیمار می شود!
نارسایی قلبی؛ چرا و به چه علت؟