تبیان، دستیار زندگی
شهرستان مراغه در جنوب استان آذربایجان شرقی در دامنه جنوب و جنوب غربی رشته کوه سهند واقع شده و بزرگترین شهر این استان پس از تبریز محسوب می شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دیدنی‌های مراغه را بشناسید
مراغه


شهرستان مراغه در جنوب استان آذربایجان شرقی در دامنه جنوب و جنوب غربی رشته کوه سهند واقع شده و بزرگترین شهر این استان پس از تبریز محسوب می شود. شهری که به دلیل برخورداری از پیشینه غنی تاریخی و فرهنگی، اثار متعددی از دوران های مختلف تاریخی را در خود جای داده و بافت تاریخی آن جزو ده شهر تاریخی و فرهنگی کشور است.

مراغه در مشرق دریاچه ارومیه، بر دامنه جنوبی كوه سهند قرار گرفته است. بنا بر تحقیق آنوبانینی نام مراغه در اصل ماراوا، مراوا و ماداوا بوده که جایگاه مادها معنی می دهد. موقعیت منطقه ای مراغه طوری است كه از شمال به شهر تبریز و ارتفاعات كوه های سهند و از شرق به شهرستان هشترود و از سمت مغرب به دریاچه ارومیه و از جنوب به شهرستان میاندوآب محدود است.

مراغه

فاصله مراغه–تبریز از طریق جاده آسفالته 130 کیلومتر و اختلاف ساعت این شهر با تهران 21 دقیقه و 30 ثانیه است. این شهر علاوه بر جاده آسفالته، از طریق خط آهن به تبریز و تهران و از طریق خط هوایی به تهران متصل می شود. به طور كلی مراغه از دو ناحیه كوهستانی و جلگه ای تشكیل یافته و از لحاظ آب و هوا، معتدل (متمایل به سرد) و نسبتا مرطوب است.

اگر مسافر مراغه باشید می توانید گشت و گذار در اطراف این شهر را با دیدن این جاذبه ها تکمیل کنید:

گنبد غفاریه

گنبد زیبای غفاریه که با آغاز سفر های تابستانی مورد بازدید بیش تر مسافران تابستانی در مراغه قرار گرفته ، بنای چهار گوش آجری است که هر چهار زاویه آن با ستونهایی دارای نقش لوزی ساخته شده اند، این گنبد در دوره ایلخانان و در فاصله بین سال های 725 تا 728هجری ساخته شده است .

مراغه

گنبد غفاریه توسط حاکم وقت مراغه به نام امیر شمس الدین قرا سنقر الچر کسی منصوری ساخته شده و هدف از ساخت آن جلب رضایت ایلخان سلطان ابو سعید بهادر خان بوده ، لیکن ابو سعید به خاطر خوشنودی ممالک مصر دستور قتل امیر شمس الدین را در خفا صادر کرده و پس از آن وی را در سردابه این گنبد دفن می کنند .

معبد مهر ورجوی

معبد مهر ورجوی یکی از چهار معبد مهری شناخته شده در کشور و یکی از قدیمی ترین آثار معماری استان است. این اثر بوسیله عوامل انسانی در دل صخره های سنگی کنده شده  و دارای فضاهای تودرتو در زمین بوده وبطور کامل کاوش نشده است و بخشهایی از آن در زیر خانه های ساکنین محل در فاصله نسبتا زیادی از آن قرار گرفته و تعدادی از آنها در سالهای اخیر آزاد شده است.

رصد خانه مراغه

رصد خانه مراغه نخستین وزیباترین بنای ایلخانی است که یک سال پس از انتخاب مراغه به عنوان پایتخت هلا کوخان در سال 657هجری قمری بوسیله خواجه نصیر الدین طوسی ساخته شد که بنابر تحقیقات، احداث این رصد خانه حدود دوازده سال طول کشیده است.

مراغه

این محل تا سالها الگوی ساخت رصد خانه های بزرگی بوده است .الغ بیک پور براساس طرح این رصدخانه، رصدخانه ای را در سمرقند بنیان نهاد و هم چنین فومن جی منجم چینی نیز با ابهام از این مجموعه رصد خانه ای را در چین ایجاد کرد.

معبد مهر ورجوی یکی از چهار معبد مهری شناخته شده در کشور و یکی از قدیمی ترین آثار معماری استان است. این اثر بوسیله عوامل انسانی در دل صخره های سنگی کنده شده و دارای فضاهای تودرتو در زمین بوده وبطور کامل کاوش نشده است

برج مدور

برج مدور گنبدی استوانه ای است که برروی اره سنگی در دوطبقه بنا گردیده و تاریخ آن مطابق کتیبه موجود در بنا 563هجری قمری است.

مراغه

از ویژگی های خاص این بنا علاوه بر آجر چینی زیبای ضلع بیرونی، سردر ورودی آن است که با تزیینات تخمیری پرکاری زینت یافته  و با تلفیق کاشی و آجر نمای قابل توجهی پدید آمده  و قسمت داخلی برج دوازده ضلعی بوده که  تزئینات گچی آن به  مرور از بین رفته است.

گنبد كبود

گنبد کبود كه به مقبره مادر هولاكو نیز معروف می باشد در حدود 10 متری برج مدور واقع است. در این برج، كتیبه ای كه تاریخ بنای آن را معلوم نماید وجود ندارد ولی كارشناسان آن را مربوط به دوره سلجوقی دانسته و تاریخ بنای آن را به سال پانصد و نود و سه نسبت می دهند.

مراغه

عده ای نیز به علت انتساب برج به مادر هلاكو آن را متعلق به دوره مغول می دانند ولی به عقیده "آندره گدار" تاریخ بنای برج باید مربوط به قبل از هلاكو باشد.

گنبد سرخ

گنبد سرخ یکی از قدیمی ترین بناهای موجود در مراغه است که در قسمت جنوب غربی شهر قرار دارد. نام بانی بنا و تاریخ احداث آنرا می توان از كتیبه جبهه شمالی و نام سازنده آن را از كتیبه غربی ملاحظه نمود.  آنچه از این كتیبه ها برداشت می گردد این است که بنای گنبد سرخ در سال542 هجری قمری به دستور عبدالعزیز بن محمود بن سعد یدیم و به وسیله بنی بكر محمد بن بندان بن محسن معمار ساخته شده است.

موزه مراغه

موزه مراغه در کنار مقبره اوحدی قرار دارد؛ که عنوان موزه تخصصی ایلخانی را به خود اختصاص داده است. شهر مراغه در دوره ایلخانیان مغول، مقر حکومتی و پایتخت آنان بوده است. اشیاء موجود در این موزه شامل ظروف سفالی، سکه، کتاب، ظروف مفرغی و... مربوط به دوران اسلامی است.

فراوری: الهام مرادی

بخش گردشگری تبیان


برگرفته از مهر، آنوبانینی