تبیان، دستیار زندگی
یکی از مشکلاتی که اکثر روزه داران در ماه مبارک رمضان با آن مواجه می‌شوند، بوی ناخوشایند دهان است که گاهی علاوه بر خود فرد، ممکن است اطرافیان او را نیز آزار دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رفع بوی بد دهان در روزه داران

دهان


یکی از مشکلاتی که اکثر روزه داران در ماه مبارک رمضان با آن مواجه می‌شوند، بوی ناخوشایند دهان است که گاهی علاوه بر خود فرد، ممکن است اطرافیان او را نیز آزار دهد.


البته مشکل بوی بد دهان، برای بعضی‌ها فقط به ماه رمضان منتهی نمی‌شود؛ یعنی در برخی افراد، بوی ناخوشایند دهان در ماه‌های دیگر سال نیز وجود دارد.

گاهی بوی بد دهان به دلیل زیاده‌روی در مصرف غذاها است، آن هم غذاهایی که ترکیبات ناهمگونی با هم دارند.

یکی دیگر از علل بوی بد دهان عدم استفاده از مسواک و نخ دندان است.

بویی که در ماه مبارک رمضان از دهان خارج می‌شود، به دلیل نخوردن غذا است. هنگام نخوردن غذا، بدن برای تولید انرژی به ذخایر چربی روی می‌آورد و طی سوختن چربی‌ها در کبد، کتون‌ها تولید می‌شوند که باعث ایجاد این بو می‌شوند.

در روزهای اول ماه مبارک رمضان، به دلیل این که کبد، آمادگی کافی را برای سوزاندن مقدار زیادی چربی ندارد، این بو بیشتر است، اما به تدریج که توانایی کبد برای این کار بیشتر می‌شود، مقدار کتون تولید شده کم می‌شود.

خوردن چربی‌ها و گوشت‌ها تأثیر چندانی در این امر ندارند. البته اگر میزان مواد قندی خورده شده بیشتر باشد، این بو کمتر خواهد بود. در کل، ماهیت روزه این طور است که بدن باید چربی‌های اضافه را بسوزاند و یکی از مزایای روزه گرفتن هم همین است. پس نباید زیاد نگران بود، زیرا با گذشت زمان، این بوی ناخوشایند، کمتر می‌شود. نکته‌ی قابل توجه آن است که این بو در افراد چاق کمتر و در خانم‌ها و بچه‌ها بیشتر است. همچنین در افرادی که بدون سحری روزه می‌گیرند نیز زیاد است.

پس به خاطر بسپارید...

* در وعده‌ی سحری، طوری برنامه ریزی کنید که فرصت کافی برای مسواک زدن و استفاده از نخ دندان را داشته باشید.

* از مصرف غذاهای خیلی داغ، تند، ترش و اسیدی خودداری کرده و یا حتی‌المقدور کمتر مصرف کنید، زیرا با مصرف این نوع غذاها، پُرزهای چشایی دهان دچار ساییدگی می‌شوند و این کار به خشک شدن آب دهان کمک می‌کند و سبب بوی بیشتر دهان می‌گردد. پس خوردن چای داغ یا آب لیمو باید کم و یا به طور کلی حذف شود.

گاهی بوی بد دهان به دلیل زیاده‌روی در مصرف غذاها است، آن هم غذاهایی که ترکیبات ناهمگونی با هم دارند.

* ماه رمضان، زمان خوبی برای تمرین کردن اصول غذایی با نظم خاص است. زیاده‌روی در مصرف غذا را کنار بگذارید؛ مثلاً اگر فردی هستید که زیاد قهوه و چای مصرف می‌کنید، در این ماه از نوشیدن چای داغ اجتناب کنید. شاید خوردن چای داغ و مخصوصاً پررنگ در هنگام سحر برای دو ساعت کمک کننده باشد، اما در طول روز، سبب خشکی دهان می‌شود.

* سعی کنید غذاهای نرم‌تر و لطیف‌تر نظیر فرنی‌ها و حریره‌ها را بیشتر مصرف کنیم که پُرزهای دهان را نوازش داده و سبب تحریک غدد بزاقی‌ شما شود.

* از مصرف میوه‌ها و سبزی‌های ترش پرهیز کنید، زیرا این مواد غذایی، سبب کاهش ترشح بزاق و خشکی دهان می‌شوند.

به طور کلی، خوردن غذاهای خشک به همراه مسواک نزدن و افزایش جرم‌های دندانی، غدد ترشحی بزاق را مسدود کرده و ترشح بزاق را به شدت کم می‌کنند؛ لذا بوی بد دهان تشدید می‌شود.


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: اتـــــــــــاق عمــــــــــل

برگرفته از انجمن: بهداشت و سلامت

مطالب مرتبط:

ضیافت رمضان در باشگاه كاربران

آمادگی برای شروع ماه مبارك رمضان

مزه واقعی ماه رمضان را درک کنیم

رمضان ؛ فصلی برای آغاز

رمضان؛ ماه تربیت دینی کودکان