تابستان و فراغت
چند روزی از تیرماه گذشته و وارد فصل گرم تابستان شده ایم. این فصل از سال برای دانش آموزان، حس شیرینی را به ارمغان می آورد، فارغ شدن از امتحانات و استرس های خردادماه، رویای هر دانش آموزی در پایان سال تحصیلی است.
آسوده خاطرشدن از نمرات درج شده در کارنامه هم برای دانش آموزان خوشایند است، هم برای والدین آن ها که بعضاً منتظر اتمام امتحانات فرزندانشان هستند تا خود را برای رفتن به تعطیلات و سفر تابستانی آماده کنند.
همزمان با پیشرفت علم و روی کار آمدن تکنولوژی های جدید، نوع تعطیلات تابستانی دانش آموزان نیز به مرور زمان دچار تغییرات و دگرگونی هایی شده است. مقایسه تعطیلات دانش آموزان دهه های 60، 70 و هشتاد، دلیلی موجه بر صحت این مطلب است.
موضوع تعطیلات تابستانی و اوقات فراغت دانش آموزان در گذشته آن چنان که امروز به آن بها داده می شود، از اهمیت بالایی برخوردار نبود و برنامه خاصی نیز برای سپری کردن تعطیلات سه ماهه دانش آموزان در نظر گرفته نمی شد. اغلب دانش آموزان با رفتن به مسافرت های چندروزه همراه با خانواده، بازی و تفریح های عصرانه تعطیلات تابستان خود را به پایان می رساندند، البته در برخی از مراکز و کانون های فرهنگی نیز کلاس های تابستانی برپا می شد که عده ای معدود از دانش آموزان از این کلاس ها استقبال می کردند.
اما این روزها، دانش آموزان برای پرکردن اوقات تابستانی خود از امکانات و شرایط بسیار خوبی برخوردار هستند، انواع کلاس های آموزشی و تفریحی، بازی های متنوع و سرگرم کننده رایانه ای و مسافرت های خانوادگی و اردوهای دانش آموزی تعطیلات شیرین و خوبی را برای دانش آموزان معاصر رقم می زند.
حتی در چندسال اخیر نیز مسئولان بیشتر به فکر اوقات فراغت دانش آموزان افتاده اند به طوری که با نزدیک شدن به تعطیلات تابستان، اغلب سازمان ها، نهادها و کانون های فرهنگی و هنری، برنامه های متنوع خود را در لیست بلندبالایی ارایه می دهند که به گفته دانش آموز دهه 60، آن سال ها از این خبرها نبود.
نگاه جدی مسئولان دولتی به اوقات فراغت تابستانی دانش آموزان بسیار حایز اهمیت است. وزارت آموزش وپرورش در چند سال اخیر طرح ها و برنامه های مفید و جالبی را برای تابستان دانش آموزان ارایه کرده که با استقبال خوبی هم روبرو بوده است.
به گزارش پانا، امسال 32 دستگاه مختلف فرهنگی کشورمان در بحث اوقات فراغت دانش آموزان مشارکت دارند، براساس اعلام حسین هژبری، معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش وپرورش حدود 18 هزار پایگاه تابستانی شامل تمامی کانون های فرهنگی و تربیتی، پژوهشسراها، مجتمع های ورزشی و فرهنگی و مدارس به ویژه مدارس هوشمند جهت پذیرش و ثبت نام دانش آموزان در فعالیت ها و کلاس های آموزشی و تفریحی، درنظر گرفته شده است.
هم چنین طرح هایی هم چون طرح "مزرعه تابستانی من" و طرح "هجرت" از دیگر برنامه های اصلی وزارت آموزش وپرورش عنوان شده که با شعار " هر دانش آموز یک مهارت " همراه است.
گفتنی است، رویکرد آموزش و پرورش در برنامه ریزی برنامه های تابستانی امسال دانش آموزان، رویکردی جدید و بر مبنای سند تحول بنیادین است. آموزش مهارت های زندگی به ویژه کار و اشتغال به دانش آموزان رویکرد برنامه های درنظر گرفته شده از سوی آموزش وپرورش برای تابستان 92 است.
به امید آن که در پایان تعطیلات تابستانی، دانش آموزان با کوله باری از تجربه و خاطرات خوش به سوی مدرسه روانه شوند.