صدای ربنا در خانهی ما
حس خوب سفره های افطار و خوابالودگی سفره های سحر که مادر با عجله اصرار داشت همه ی غذایمان را بخوریم و حتما نوشیدن اب فراموش مان نشود ، با آمدن ماه مبارک رمضان باز به چهاردیواری قلبمان سرک می کشد.
هر سن و سالی که باشیم ،یاد اولین سال ها که روزه می گرفتیم و چهره ی پدر و مادرمان وقتی با لبخند ، این کارمان را تشویق می کردند را فراموش نخواهیم کرد.
امسال هم ماه رمضان آمد و خدا را شکر که می توانیم این لحظات زیبا را تجربه کنیم . ماه مبارک رمضان یک دلیل بزرگ برای نزدیک تر شدن اعضای خانواده به یکدیگر است . ما اعتقاد داریم ،برای نزدیک تر شدن به خدا،اگر اعضای خانواده همگام و هم مسیر باشند ،موفق تر خواهند بود.
آداب غذا خوردن در این ماه به شکلی است که کمتر پیش می آید افراد دور هم و در یک زمان غذا نخورند.ماه های دیگر هر کس زمانی که از سر کاریا مدرسه بر می گردد ،ممکن است غذا بخورد .سفره های تک نفره که این روزها در خیلی از خانه ها عادی شده است در ماه مبارک ، به دلیل شرایط خاص آن ، تبدیل می شود که سفره هایی با حضور همه ی اعضای خانواده.
این یک اتفاق زیبا است که اگر بتوانیم بعد از این ماه هم آنرا ادامه دهیم ، کمک زیادی به روابط مان خواهد کرد.
هر چند روزه گرفتن یک امر فردی است اما همانطور که در جامعه هم در این ماه قوانین خاصی پیاده می شود مثل منع خوردن و آشامیدن در مکان های عمومی ،بهتر است حال و هوای خانه مان را نیز متناسب با این ماه تغییر دهیم.
پیشنهاد های ماه مبارکی برای خانه ی شما:
کله گنجشکی را جدی بگیرید
اگر در خانه فرزندی دارید که هنوز به سن تکلیف نرسیده است ، گمان نکنید که ماه رمضان برای او معنا و مفهومی ندارد. این سالهای کودکی زمان مناسبی است تا فرزندتان عشق به انجام فرایض را تجربه کند. بهتر است کمک کنید تا او نیز روزه دار باشد اما به روشی که اذیت نشود.
اگر هنگام سحر او را نیز بیدار کنید،خیلی خوب است به شرطی که این کار با هماهنگی قبلی با خود او انجام شود. اغلب کودکان خودشان چنین پیشنهادی می دهند و از والدین خود می خواهند که آنها را برای سحر بیدار کنند اما اگر فرزندتان چنین درخواستی نکرد ، شما هنگام بازی و به صورت غیر مستقیم این فکر را به سرش بیاندازید.به هیچ وجه در این کار حالت اصرار نداشته باشید.اما وقتی این پیشنهاد از جانب فرزندتان عنوان شد ، به گرمی استقبال کنید.
اینکه چقدر سفره ی سحر جذابیت داشته باشد ،از هنرهای خانم خانه است. بهتر است هنگام خوردن سحری تلویزیون یا رادیو را روشن کرده ، صدای مناجات سحر در خانه شنیده شود. اگر بتوانید کمی زودتر بیدار شوید که بدون عجله و در کمال آرامش سحری بخورید وغذای مورد علاقه ی فرزندتان را درست کنید و سر سفره با یکدیگر حرف بزنید و شاد باشید ، خاطره ی زیبایی از این لحظات را در ذهن کودک تان حک کرده اید.
تشویق کردن را فراموش نکنید . این تشویق می تواند کلامی باشد و یا خرید هدیه.اما بهتر است هر روز هنگام افطار با نگاه و حرف های تان به او نشان دهید که چه کار بزرگی انجام داده است
به کودکتان بگویید که او هم می تواند روزه ی کله گنجشکی بگیرد. روزه ی کله گنجشکی چیزی است که در سیره ی اهل بیت وجود دارد و کودک را برای سال های بعد که باید روزه ی کامل بگیرد ،آماده می کند.
امام باقر (ع) می فرمایند: ما کودکانمان را زمانی که هفت ساله هستند به مقداری از روزه که در روز توانش را دارند – نصف روز، کمتر با بیشتر – امر میکنیم و زمانی که تشنگی و گرسنگی بر آنها چیره گشت افطار میکنند تا به روزه گرفتن عادت کنند و توان آن را بدست آورند. پس شما نیز کودکانتان را زمانی که نه ساله هستند به مقداری از روزه که توان دارند امر کنید و زمانی که عطش بر آنها چیره شد افطار کنند.( مرحوم کلینی ره، کافی)
حواس تان به سال اولی ها باشد
هرچند علاقه مند کردن کودکانی که هنوز روزه به آنها واجب نشده ، بسیار مهم است اما مهم تر از آن اعضای جوان خانواده هستند که امسال ؛اولین سالی است که به سن تکلیف رسیده اند و باید روزه ی کامل بگیرند.
وقتی ماه مبارک در فصل تابستان است ، گرمای هوا کار را برای روزه داران سخت تر می کند اما نکته ی مثبتی برای سال اولی ها که دانش آموز هستند ، دارد .نیازی نیست که از خانه خارج شوند و به مدرسه بروند.می توانید برنامه های تابستانه شان را کمتر کنید.مخصوصا در ساعت های میانی روز که گرمای هوا زیاد است ، از خانه خارج نشوند. اگر قرار است به کلاس ورزشی بروند ، ساعات پایانی را انتخاب کنید که بعد از کلاس ،زمان زیادی تا افطار نباشد.
تشویق کردن را فراموش نکنید . این تشویق می تواند کلامی باشد و یا خرید هدیه.اما بهتر است هر روز هنگام افطار با نگاه و حرف های تان به او نشان دهید که چه کار بزرگی انجام داده است.
این ماه ماه تغییر است نه گرسنگی
شما به عنوان والدین فرزندانتان الگوی خوبی از یک روزه دار خواهید بود.اگر او ببیند روزه داری در شما به معنی خوردن سحر و افطار است و دیدن سریال هایی که از بعد از افطار تا 12 شب به صورت مسلسل وار پخش می شوند ، او نیز چنین خواهد کرد اما اگر حس کند برنامه های شما تغییر کرده و رفتارتان نیز تحت تاثیر قرار گرفته اشت ، می آموزد که این ماه با همه ی ماه ها تفاوت اساسی دارد.
بهتر است برنامه ی تلاوت قرآن داشته باشید. اگر این برنامه را به صورت یک کار شخصی دارید ، می توانید آنرا تبدیل به یک کار خانوادگی کنید.
به دلیل کم شدن ساعات کاری ادارات ،پدر ها نیز حضور بیشتری در خانه دارند.مادرهای شاغل هم فرصت بیشتری برای مادری کردن ،پیدا خواهند کرد. یک جلسه ی خانوادگی که هر روز چند آیه از قرآن را با هم تلاوت کنید، می تواند بسیار تاثیر گذار باشد.ممکن است هر کدام از ما در خلوتمان قول و قرارهایی برای تغییر رفتارهای ناردرست در ماه مبارک بگذاریم اما فراموش نکنید شما وظیفه ی آموزش فرزندان تان را هم دارید ،پس در جلسات هر روزه راجع به این قرارها هم با یکدیگر گفتگو کنید.
مثلا یک گفتگوی نمادین میان شما و همسرتان راجع به کم تر عصبانی شدن ، دیدن بزرگ تر ها رفتن ، نماز اول وقت خواندن و......می تواند به فرزندتان بیاموزد که روزه قرار است اراده را در روزه دار بالاببرد تا بنده ی بهتری باشد.
فراموش نکنید که اگر همه ی این کارها را هم انجام دهید امافرزندتان رفتارهای شما تغییر قابل توجه ای نبیند ، بی فایده خواهد بود.
سعی کنید در این ماه ،مهربان تر باشید.خانه ی تان آرامش بیشتری داشته باشد. حواس تان به تغذیه و سلامت اعضای خانواده باشد و یک ماه روحانی را کنار هم تجربه کنید. ما راه هم از دعای خیرتان بی بهره نکنید.
نداداودی
بخش خانواده ایرانی تبیان