اپیلیدی؛ قاتل خانگی موهای زائد
روشهای موقتی از بین بردن موهای زائد انواع گوناگونی دارد و اپیلاسیون یکی از این روشهاست. اپیلیدیها دستگاههای مکانیکی برقی هستند که گیرههای سر آن، موها را داخل سر اپیلیدی میکشند و آنها را از ریشه بیرون میآورند که نوعی اپیلاسیون محسوب میشود.
یکی از دغدغههای خیلی از خانمها از بین بردن موهای زائدشان است و برای این کار وسایل مختلفی وجود دارد؛ از انواع کرمهای موبر گرفته تا سادهترین راه اصلاح که استفاده از تیغ است و البته برای خیلی از افراد ایجاد حساسیت میکند.
از بین بردن موهای زائد با روشهای موقتی و دائمی انجام میشود. در روشهای موقت، قسمت زایای ریشه مو از بین نمیرود، به همین علت فولیکول آن دوباره به رشد خود ادامه میدهد، در حالی که با روشهای دائمی، قسمت زایای مو از بین میرود.
روشهای موقتی از بین بردن موهای زائد انواع گوناگونی دارد و اپیلاسیون یکی از این روشهاست. با اپیلاسیون موها از ریشه بیرون کشیده میشوند.
اپیلیدیها دستگاههای مکانیکی برقی هستند که گیرههای سر آن، موها را داخل سر اپیلیدی میکشند و آنها را از ریشه بیرون میآورند که نوعی اپیلاسیون محسوب میشود.
طبیعتا این روش کمی دردناک هم است، ولی بعد از استفاده مداوم از آن، این درد کمتر هم میشود.
در ادامه برخی از معایب و مزایای اپیلیدی را برای شما توضیح میدهیم.
مزایا
- استفاده از این وسیله هم بسیار آسان است؛ آن را به برق میزنید و روی قسمتی که مو دارد میکشید تا موها را از ریشه درآورد.
- با استفاده از این دستگاه به مرور ضخامت موها کمتر و رشدش کندتر خواهد شد. رشد موها بین 2 تا 4 هفته کندتر میشود.
- موهای جدید نسبت به موهای قبل نرمتر و نازکتر میرویند.
- درد آن در مقایسه با اپیلاسیون (کندن مو با موم یا وکس) کمتر است.
- دستگاه اپیلیدی را یک بار تهیه میکنید و میتوانید تا مدتها از آن استفاده کنید، اما اصلاح با موم یا وکس به تنهایی سخت است و اگر به مراکز اپیلاسیون هم بروید، باید هزینهای بپردازید. علاوه بر آن، همیشه در دسترس نیست.
معایب
- استفاده از این دستگاه برای اصلاح موهای ضخیم دردناک است.
- توصیه میشود در نواحیای که ممکن است حساس باشند (مثل زیربغل) استفاده نشود.
- به سختی میتوان بخشهایی از بدن مثل پشت پاها یا ران را با دستگاه اپیلیدی اصلاح کرد.
- بعد از استفاده از این دستگاه، پوست ملتهب و قرمز میشود و در برخی موارد جوش میزند.
- موها باید به حدی بلند باشند که دستگاه بتواند آنها را بگیرد.
- هنگام استفاده از این دستگاه ممکن است برخی موها زیر پوست برود.
- بهطور کلی در روشهای اپیلاسیون به علت اینکه موها از ریشه بیرون کشیده میشود، احتمال آزردگی بافت اطراف فولیکول مو وجود دارد و همین امر باعث حساسیت، قرمزی و التهاب فولیکول مو (فولیکولیت) میشود.
10 توصیه
برای اینکه اپیلیدیتان حداکثر کارایی را داشته باشد، بهتر است به توصیههای زیر توجه کنید:
1- دستگاه مناسبی انتخاب کنید: هنگامی که تصمیم به خرید اپیلیدی گرفتید، تحقیق کنید کدام مارک کارکرد بهتری دارد. میتوانید در این زمینه به سایتهای شرکتهای تولیدکننده مراجعه یا با دوستانتان که قبلا از این وسیله استفاده کردهاند، مشورت کنید.
2- دستورالعمل استفاده را بخوانید: بعد از خرید دستگاه، مطمئنا با نگاه کردن به آن میتوانید روش استفادهاش را متوجه شوید، اما سعی کنید حتما دستور استفاده از آن را مطالعه کنید تا با جزییات کارش آشنا شوید. بهخصوص دستگاههایی که چند تیغه و کارکردهای متفاوت دارند.
3- یک منطقه را امتحان کنید: برای اولینبار قسمتی از بدنتان را انتخاب کنید که پوست ضخیمتر و کمتر حساسی دارد. زانوها انتخاب خوبی هستند. با شروع کردن از این قسمت کمکم به درد عادت میکنید و میتوانید به قسمتهایی که پوست نازکتری دارند برسید.
4- آرام انجام دهید: سعی کنید خیلی آرام این کار را انجام دهید و به خاطر اینکه دردتان کمتر شود، سریع دستگاه را روی پوستتان نکشید. سعی کنید اپیلیدی را در فاصله مناسب و مایل روی پوستتان نگهدارید.
5- در زمان مناسب استفاده کنید: بهترین زمان استفاده از دستگاه اپیلیدی، عصرهاست، زیرا اگر التهاب یا خارش یا جوش بعد از استفاده از دستگاه برایتان ایجاد شود، تا صبح فردا از بین خواهد رفت.
6- از مرطوبکننده استفاده کنید: توصیه میشود بعد از استفاده از اپیلیدی از یک مرطوبکننده ملایم بدون الکل استفاده کنید تا التهاب پوستتان برطرف شود و حساسیت هم ایجاد نشود.
7- صبر کنید: موهای روییده را مدتی تحمل و از اصلاح موهایی که کاملا درنیامدهاند، اجتناب کنید. موهایی که کاملا درنیامدهاند، به سختی با دستگاه کنده میشوند و باعث ایجاد زخم، فرو رفتن مو در پوست و التهاب خواهندشد.
8- این وسیله، شخصی است: فراموش نکنید اپیلیدی وسیلهای شخصی است و نباید آن را با هیچکس، حتی نزدیکترین افراد خانواده، شریک شوید و بعد از هر بار استفاده نیز حتما آن را با یک ماده ضدعفونیکننده مثل الکل تمیز کنید، چون ممکن است این بار تصمیم بگیرید موهای یک قسمت دیگر از بدنتان را بزنید و اگر دستگاه را تمیز نکنید، باعث عفونت و ایجاد زخم در پوستتان میشود.
9- استفاده از اپیلیدی بهتر است بعد از استحمام انجام شود تا هم پوست مرطوبتر باشد و هم دهانه روزنههای پوست برای خروج موها آمادگی بهتری داشتهباشد.
10- همچنین اپیلیدی باید استاندارد باشد و پوست در محل استفاده از آن کاملا کشیده شود.
با این شرایط کمترین آسیب به پوست وارد میشود و احتمال ایجاد حساسیت، قرمزی و فولیکولیت کاهش مییابد.
اپی لیدی باعث تیرگی پوست یا موی زیرپوستی می شود؟
در پوست ما سلولهای رنگدانهای وجود دارد که باعث ایجاد رنگ پوست میشوند و هر التهاب در پوست میتواند باعث تحریک این سلولهای رنگدانهای برای ساخت رنگدانه و تجمع در محل التهاب شود که از آن بهعنوان افزایش رنگ پس از التهاب (PIH) نام میبریم.
در کسانی که پوستهای تیره (گندمی یا سبزه) دارند احتمال بروز این پدیده افزایش مییابد.
اپیلیدی خودبهخود نمیتواند باعث تیرهتر شدن پوست شود، ولی اگر توصیه های گفته شده در بالا رعایت نشود، بهخصوص در افراد با پوست گندمی و سبزه و در مناطق زیر بغل، کشاله ران و واژینال (تناسلی) که معمولا تیرهتر از بقیه قسمتها هستند، تحریک ایجاد شده به وسیله اپیلیدی با مکانیسم ذکرشده در درازمدت میتواند عامل تیرهتر شدن این قسمتها شود.
در مورد تاثیر اپیلیدی در ایجاد موهای زیر پوستی هم باید گفت جهت رویش مو در هر فرد مانند دیگر صفات ژنتیکیاش تاحدی با دیگران تفاوت دارد. در بعضی افراد، خواب موها به نحوی است که در ابتدای رویش که از سطح پوست خارج میشوند، داخل پوست به صورت افقی یا نزدیک به افقی رشد میکنند و کراتین مو باعث واکنش پوست به آن و ایجاد التهاب میشود.
توصیه میشود چنین افرادی از روشهایی برای از بین بردن موهای زائد استفاده کنند که موها از ته کنده نشوند و مقدار کمی از سر مو از سطح پوست بیرون باشد.
بنابراین استفاده از اپیلیدی به دلیل اینکه موها را از ریشه خارج میکند، هنگام رشد مجدد در افراد مستعد میتواند باعث رویش مو به صورت زیرپوستی شود، ولی این امر شامل همه افراد استفادهکننده از اپیلیدی نمیشود.
فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
منابع:
هفته نامه سلامت - دکتر ابوالفتح محرابیان ، متخصص پوست ، عضو هیات علمی دانشگاه
guide to great legs - ترجمه: پروانه شهرکی
مطالب مرتبط:
درباره موکنهای برقی بیشتر بدانید
مزایای لیزر نسبت به الکترولیز مو