امام خمینی (ره)
آن بزرگوار ولادت پیامبر(ص) را ولادت خیرات و بركات و كوبیدنظلم و خاموش شدن بتكدهها و آتشكدهها مىشمارد. و گسترش توحید وعدل در عالم را به واسطه پیامبر(ص) مىداند.
امام در باره منزلت اجتماعى پیامبر(ص) مىفرماید: ایشان ازمیان مستضعفان برخاست و از طبقه سه، و از توده بود. ایشان شبانى كرده بود، ولى به سبب لیاقت ذاتى كه داشت، خداونداو را انتخاب كرد.
در نگاه امام راحل(ره)، پیامبر(ص) عابدى مقید به نماز،خیرخواه مردم، فروتن و خوش اخلاق و زاهد بود:
به قدرى ریاضت كشید و قیام براى حق كرد كه قدمهایش ورم كرد واز سوى خدا آیه (ماانزلنا علیك القرآن لتشقى) نازل گشت. جبرئیل كلید خزائن ارض را براى ایشان آورد، ولى آن حضرت تواضعكرد و فقر را فخر خود دانست.
از بعضى زنهاى رسول خدا نقل شده است: رسول الله(ص) با ما صحبتمىكرد و ما با او صحبت مىكردیم چون وقت نماز مىشد، گویى او مارا نمىشناخت و ما او را نمىشناختیم; زیرا به خدا اشتغال پیدامىكرد. ایشان وقتى كفار را ملاحظه مىكرد مسلمان نمىشوند، غصه مىخورد.
مىخواست همه به عالم نور برسند و مبعوث شده بود براى این كههیاهوهایى را كه در دنیا براى رسیدن به قدرت هست، از بین ببردو خدا خواهى در مردم ایجاد كند.
پیغمبر اكرم خدمتگزار مردم بود. با آن كه مقامش آن گونه بود،ولى خدمتگزار بود و خدمت مىكرد. پیغمبر اكرم، كه شخص اول وبنیانگذار اسلام و هدایت مردم بود، آیا هیچ وقتسلطهجو بود؟ باهمین اشخاصى كه رفقایش بودند، همه باهم دور هم مىنشستند. سیاهو سفید مطرح نبود.
از طریق عامه منقول است كه پیغمبرخدا(ص) وقتى غضب مىفرمود اگرایستاده بود، مىنشست; و اگر نشسته بود، به پشت مىخوابید، غضبشساكن مىشد. در صورتى كه محارم الهى هتك مىشد، یارى مىجست وفقط براى خدا غضب مىنمود.
امام شیوه امامانعلیهم السلام و اولیاى خدا و انبیا را حسنمعاشرت و رفتار انسانى و الهى مىداند و مىفرماید: آنها خود راخدمتگزار مردم مىدیدند و كارهایى را كه باید انجام دهند، باحسن رفتار انجام مىدادند.