تبیان، دستیار زندگی
استفاده از بالون معده، روشی برای کاهش اشتهاست که نیازی به عمل جراحی ندارد. در این روش پزشک پس از اطمینان یافتن از سلامت معده...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

وقتی معده بالون حمل می کند


استفاده از بالون معده، روشی برای کاهش اشتهاست که نیازی به عمل جراحی ندارد. در این روش پزشک پس از اطمینان یافتن از سلامت معده بیمار، بالون را به داخل آن می فرستد و حجم آن را با هوا یا مایع پر می کند.


بالون معده

بهترین کاندیداها برای این روش، افرادی هستند که شاخص توده بدنی (BMI) آن ها 30 تا 40 است.

از آن جا که چاقی عوارض زیادی دارد و هزینه های سنگینی را بر فرد و جامعه تحمیل می کند، درمان آن ضروری است و در این میان استفاده از بالون معده برای بعضی از افراد و به منظور کاهش وزن و کاهش اشتها، روشی کم عارضه محسوب می شود.

دکتر مسعود شریفیان رضوی، عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران و متخصص بیماری های داخلی با اشاره به این که بالون معده یک روش غیرجراحی است که فرد به بیهوشی عمومی یا کامل نیازی پیدا نمی کند، می افزاید:

در این روش با دستگاه اندوسکوپی که برای تشخیص بیماری های معده و روده از آن استفاده می شود، یک وسیله شبیه بادکنک از طریق دهان وارد معده می شود.

سپس با توجه به حجم معده بیمار، داخل این بالون مایعی به نام سرم نرمال سالین به همراه مایع آبی رنگی به نام «متیلن بلو» قرار می گیرد.

زمانی که حجم لازم از این مایع (حدود 600 تا 1000 سی سی) وارد بالون شد، بالون داخل معده بیمار باقی می ماند.

انجام این روش 10 تا 15 دقیقه طول می کشد. در واقع این روش نوعی عمل سرپایی است و بیمار بلافاصله مرخص می شود.

گذاشتن بالون با دو روش موجب کاهش وزن می شود؛ یکی با کاهش حجم معده که فرد نمی تواند غذای زیادی بخورد و دیگری با کاهش اشتها

شاخص توده بدنی (BMI) بالای 25 نشانه چاقی است و بعضی از پزشکان به افرادی که شاخص توده بدنی شان 30 تا 40 است، گذاشتن بالون را توصیه می کنند.

اما اگر BMI فرد بیش از 45 باشد، روش های دیگری از جمله جراحی توصیه می شود که انواع مختلفی دارد، از جمله بای پس معده. در عمل جراحی «بای پس معده» محل اتصال روده به معده را تغییر می دهند و قسمتی از روده بریده می شود.

گاستریک باندینگ (حلقه دور معده)، روش sleeve (که طی آن قسمتی از معده برش زده می شود) و روش کیسه ای از جمله روش های جراحی است و بیمار در حین عمل کاملا بیهوش است.

در روش بالون معده، با گذاشتن بالون در معده حدود نیم تا دو سوم از معده پر می شود و مقدار غذای مصرفی توسط فرد کاهش می یابد.

اما در روش های گاستریک باندینگ و sleeve طی عمل جراحی قسمتی از معده برداشته می شود و حلقه را دور معده قرار می دهند تا حجم آن کم شود.

چگونگی تاثیر بالون معده

در روش بالون گذاری، حجم معده پر می شود و به علت مایعی که در داخل بالون قرار دارد، گرسنگی مهار می شود.

در واقع باید گفت بالون با دو روش موجب کاهش وزن می شود؛ یکی با کاهش حجم معده که فرد نمی تواند غذای زیادی بخورد و دیگری با تاثیر بر اشتها.

چون بالون دارای مایع است و به علت وزنی که دارد، مانع فعالیت مکانیسم های گرسنگی می شود.

در روش های ذکر شده اعم از جراحی و غیرجراحی اگر مریض بخواهد نتیجه خوبی به دست بیاورد، لازم است یک تغذیه مناسب داشته باشد و برای بعضی از بیماران که مشکل پرخوری عصبی دارند، لازم است پزشک داروهای خاصی تجویز کند.

جنس و دوام بالون معده

معمولا جنس بالون معده از سیلیکون است و 6 تا حداکثر 9 ماه در معده باقی می ماند. البته این مدت به نوع بالون و مقاومت آن در برابر اسید معده بستگی دارد.

اما بیشتر از 8 تا 9 ماه بالون را نگه نمی داریم، زیرا ممکن است اسید معده روی دیواره آن اثر بگذارد و بالون سوراخ شود.

باید فرد کاملا توجیه شود که با انجام روش بالون اگر قرار باشد غذاهای کم حجم، اما پرکالری بخورد، نتیجه خوبی نخواهد گرفت

خطر انسداد روده در اثر پارگی بالون

هنگام عمل، بالون با مایعی به نام «نرمال سالین» و محلول آبی رنگی به نام « متیلن بلو» پر می شود و برای بیمار توضیح می دهیم که اگر به هر علت بالون سوراخ یا پاره شود، این محلول آبی رنگ در ادرار و مدفوع دیده می شود و بیمار باید بلافاصله موضوع را به پزشک اطلاع دهد تا بالون خارج شود.

علایم دیگر سوراخ یا پاره شدن بالون، احساس نکردن حجم بالون در معده توسط فرد است.

اگر فرد متوجه سوراخ شدن یا پارگی بالون نشود، دو حالت پیش می آید:

یکی اینکه بالون از طریق دستگاه گوارش دفع می شود. دیگر اینکه در قسمت دیگری از دستگاه گوارش گیر می کند و انسداد روده به وجود می آورد که با جراحی آن را خارج می کنند.

پس از قرار دادن بالون، هر چند وقت یک بار باید به پزشک مراجعه کرد؟

فرد نه تنها برای چک کردن بالون بلکه برای نحوه تغذیه، حداقل باید ماهی یک بار به پزشک مراجعه کند. به طور کلی چاقی عوامل مختلفی دارد و یک بخشی از آن پرخوری است. علت دیگر آن این است که شاید بیمار از مواد پرکالری از جمله شیرینی، شکلات و نوشابه استفاده می کند. بنابراین باید فرد کاملا توجیه شود که با انجام روش بالون اگر قرار باشد غذاهای کم حجم، اما پرکالری بخورد، نتیجه خوبی نخواهد گرفت.

سن مناسب برای عمل بالون

در مقالات یا بررسی ها سن خاصی ذکر نشده است. اما در این روش، همکاری بیمار ضروری است.

اگر فردی بالون بگذارد و پرخوری هم کند، روی معده فشار وارد می شود و فرد دچار درد خواهد شد.

معمولا انجام روش بالون به افرادی توصیه می شود که برای انجام این کار انگیزه کافی داشته باشند.

شل شدن پوست

کاهش وزن به صورت تدریجی رخ می دهد و معمولا خاصیت انعطاف پذیری پوست باعث می شود حالت طبیعی آن تغییر نکند. ولی برخی افراد مسن ممکن است دچار افتادگی پوست شوند.

این امر اجتناب ناپذیر است و در روش های مختلف کاهش وزن حتی از طریق رژیم هم ممکن است افراد دچار این مشکل شوند.

پس از خارج کردن بالون تا چه مدت وزن ثابت می ماند؟

توصیه اول ما کاهش دادن وزن از طریق برنامه غذایی درست و ورزش است و انجام روش بالون آخرین پیشنهاد است.

در این میان هدف اصلی تغییر دادن شیوه زندگی بیمار است. اما اگر بیماری نتواند سبک زندگی اش را تغییر دهد، ما با این روش او را مجبور می کنیم برای یک مدت زمان معین، نوع تغذیه خود را تغییر دهد.

یکی از عوارض شایعی که پس از گذاشتن بالون پیش می آید، این است که فرد دچار حالت تهوع و درد معده می شود

آیا این روش عارضه جانبی دارد؟

اصولا در پزشکی، حتی تزریق ساده پنی سیلین و ب کمپلکس می تواند عارضه ایجاد کند. باید دانست روش هایی که مورد تایید وزارت بهداشت است و در دنیا در حد وسیعی انجام می شود، روش هایی است که عوارض و منافع آن ها سنجیده شده است.

یکی از عوارض شایعی که پس از گذاشتن بالون پیش می آید، این است که فرد دچار حالت تهوع و درد معده می شود. این حالت چند روز طول می کشد تا معده به بالون عادت کند، بعد از آن دیگر نباید مشکلی به وجود بیاید، مگر این که بیمار پرخوری کند و دچار درد معده شود.

جراحی لاغری نیز عوارض زیادی دارد، در واقع عوارض بیهوشی در هر نوع عمل جراحی وجود دارد.

توصیه ما این است افرادی که قصد کاهش وزن دارند، حتی افرادی که BMI بالای 40 یا 45 دارند، اول با قرار دادن بالون مقداری از وزن اضافه را پایین بیاورند تا عوارض بیهوشی و جراحی آن ها نیز کاهش پیدا کند.

چه کسانی نباید بالون بگذارند؟

قبل از عمل بیمار باید توسط پزشک ویزیت شود.

برای بیمارانی که قبلا عمل معده داشته اند، یا به زخم معده یا اثنی عشر، بیماری های کلاژن ماکولا و بیماری التهاب روده مبتلا هستند، گذاشتن بالون ممنوع است.

در خانم های باردار نیز گذاشتن بالون ممنوع است.

بخش سلامت تبیان


منبع : روزنامه خراسان

مطالب مرتبط:

بیماری گاستریت یا ورم معده

تفاوت ریفلاکس با سوزش معده

آیا زخم معده دارید؟

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.