تبیان، دستیار زندگی
امام خمینی(ره) فرزندی بی بدیل باری اسلام بودند که موفق شدند در عصر تباهی و تیرگی و غلبه پلیدی‌ها و جاهلیت استکباری در تأسی و اقتدا به خاتم رسولان و خاندان مطهرش بر همگان سبقت گیرد و چون ستاره‌ای درخشان به پرتوافشانی بپردازد
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دکترینی که امام بنیان نهاد

مصاحبه تبیان با محمدمهدی تندگویان


امام خمینی(ره) فرزندی بی بدیل برای اسلام بودند که موفق شدند در عصر تباهی و تیرگی و غلبه پلیدی‌ها و جاهلیت استکباری در تأسی و اقتدا به خاتم رسولان و خاندان مطهرش بر همگان سبقت گیرد و چون ستاره‌ای درخشان به پرتوافشانی بپردازد. ایشان رایت رهبری را بر دوش نهادند و کوکب هدایت و مشعل فروزان انسان‌هایی شدند که راه مقصود را گم کرده و از وادی تحیّر سر بر آورده و وحشت و نگرانی بر آنان استیلا یافته بود.

محمدمهدی تندگویان

پویندگان طریق پاکی که این بزرگ‌مرد را نمادی عالی از فضیلت‌های عالی اخلاقی و عرفانی و تربیت شده مکتب پیامبر اکرم (ص) دیدند و مشاهده کردند ایشان زهد، اخلاص، فروتنی و شهامت را در وجود خویش متجلّی ساخته شیفته و مشتاق راهش شدند. امام از سلاله پاک رسول خدا بودند که در بوستان ذریّه آن فرستاده‌ الهی چون گلی شکفتند و عطر وجودشان عالم را معطر ساخت.

یکی از این عاشقان ره ولایت، شهید تندگویان جوانی انقلابی بود که بارها به دلیل انتشار و پخش اعلامیه‌ها و پیام‌های حضرت امام خمینی (ره) در دوران خفقان محمدرضا پهلوی، بازداشت شد و به زندان افتاد و از جمله در سال 1352 دستگیر و پس از ماه‌ها بازداشت در زندان کمیته شهربانی و ساواک مورد شکنجه‌های بسیار قرار گرفت؛ مثلا ناخن‌های او را کشیدند و پاهایش را با مته سوراخ کردند و یا شوک‌های عصبی شدید به او دادند، ولی او تسلیم آن شکنجه‌های وحشتناک نشد و سرانجام پس از یازده ماه با بدنی مجروح آزاد شد.

شهید محمدجواد تندگویان که در دوران تحصیل خود، از دانشجویان ممتاز دانشکده نفت آبادان بود، در کنار فراگیری علم و دانش از تهذیب و خودسازی و فعالیت‌های مذهبی و انقلابی غافل نبود تا آنجا که همواره با جوانان مسلمان و در خط اندیشه‌های امام خمینی (ره) انجمن اسلامی دانشکده را راه‌اندازی و فعال کرد.

محمدمهدی تندگویان فرزند ارشد و تنها پسر شهید تندگویان است که به بهانه سالگرد ارتحال امام، سراغ او رفتیم تا از سلوک و اندیشه پدر شهیدش درباره حضرت امام (ره) بیشتر بشنویم.

شهید تندگویان یکی از پیوان امام بود، پدر را در این راه چگونه معرفی می کنید؟

پدر حضرت امام را به خوبی می شناخت و این را از منش و رفتار او به خوبی برای اطرافیان قابل درک بود. مقاومت پدر در زندان و همچنین در اسارت منشا گرفته از شناخت صحیح وی از امام و اسلام بوده است.

به گفته اقوام و دوستان همیشه از امام عاشقانه سخن می گفت و در دوران خفقان شاهنشاهی رساله امام را در گوشه حیاط خانه نگهداری می کرد و از مقلدان ایشان بود و تا لحظه شهادت به تقلید و دفاع از امام ادامه داد. یکی از افتخارات پدر عضویت در کمیته استقبال از امام بوده و روز ورود امام را به عنوان یکی از بهترین روزهای زندگیش یاد می کرده است.

حکومت جدید پا گرفته بر این دکترین برگرفته از اسلام ناب محمدی (ص) بود، تا روزی که امام بنیان این حکومت الهی را بنا نهاد چنین سیستم و نظامی موجود نبود

درباره شخصیتی که توانست در پرتو اعتماد به لطف الهی و ایمان به هدف، نظام کهن دو هزار و پانصد ساله را به زباله دان تاریخ بریزد و به جامعه‌ی اسلامی هویت تازه‌ای بخشد و گرد خود فراموشی را از چهره‌ی آنان بزداید و آنان را با شخصیت واقعی خود آشنا سازد، فرزند شهید تندگویان چه سخنی برای گفتن دارد؟

امام خمینی (ره) شخصیتی منحصر به فرد بودند که چه در بعد سیاسی، حکومتی و عرفانی بنیان‌گذار یک اتفاق ناب به نام دکترین ولایت فقیه در دنیا شدند. حکومت جدید پا گرفته بر این دکترین برگرفته از اسلام ناب محمدی (ص) بود، تا روزی که امام بنیان این حکومت الهی را بنا نهاد چنین سیستم و نظامی موجود نبود، حکومت شبه اسلامی داریم اما او یک حکومت کاملا اسلامی را پایه گذاشت.

شهیدتندگویان

آیا این اتفاق روند خود را طی کرده و به پایان راه رسیده است؟

این اتفاق به یقین امروز پس از گذشت بیش از 30 سال روند سیر صعودی خود را طی می‌کند اما چندین اتفاق رخداده است که باید از هم تفکیک شوند. یکی شاکله این نظام و دیگری انحرافات ایجاد شده در آن است، کسی نخواهد توانست شانیت نظام را خراب کند، در هر مقام و منصبی که باشد چون مبنا و پایه آن دین است و یکسری خون به پای آن ریخته شده است.

واقعه عاشورا وقتی که در غروب به پایان رسید پیروزی نبود که در یک شکست به چشم آمد هفتاد و نفر آمدند و در صحرای کربلا همگی قربانی شدند به ظاهر یک شکست اما این پیروزی ابدی اسلام بود اتفاقی که امام حسین (ع) رقم زدند و پیروزی که ایجاد کردند انگیزشی به وجود آورد برای تکان دادن دنیا و باعث شد پس از 1400 سال در آن‌سوی جهان شخصی که حتی مسلمان نیست بگوید اگر به دنبال آزاده می‌گردی یعنی باید حسین (ع) را دریابی.

چه ارتباطی بین واقعه کربلا و انقلاب وجود دارد؟

قصه انقلاب و شهدا نیز این‌گونه است و هیچ کس نمی‌تواند این پیروزی و نظام و شاکله آن را دچار خدشه کند.

اما انحراف‌هایی که ایجاد شده بعضی از آن طبیعی است چرا که هر انقلاب و تحولی پس از مدتی گذشتن از حاکمیت آن شبهه و انحرافات و اختلافاتی در آن پیش می‌آید اما شاکله اصلی انقلاب تغییر نکرده و نمی کند. ولایت فقیه که امام بنیان گذاشتند شاکله این نظام است شخص ولی فقیه هم تابع این شاکله است زیرا آنچه امام برجا نهاد قائم به شخص نبود، اتفاق پاک و ثابت و ماندگاری است اما این اشخاص بودند که به دلایل مختلف، پول، منصب، قدرت و یا هر چیز دیگری از آن شاکله دور شدند. زمانی که جنگ تحمیل شد و رزمندگان و مردم به دفاع برخاستند نه جناح چپ و راستی بود و نه تشکیلات سیاسی. همه راه امام را طی می‌کردند و مشق اسلام می‌نوشتند. اما امروز جریاناتی پیش آمده که از حالات طبیعی خارج است و بگونه ای توحش احاذب شده که چیزی جز دسیسه دشمنان نیست و وظیفه ماست که از خون شهدا حفاظت کنیم و به مردم آرامش هدیه کنیم.

مصاحبه: سامیه امینی

بخش فرهنگ پایداری تبیان