تبیان، دستیار زندگی
مارک کینان (مدیر اجرایی شرکت طلاق – آنلاین انگلیس) نیز با ارائه‌ ی آماری مشابه با این تحقیقات، گفته است: کارمندانم اعلام کرده‌اند که در 20 درصد موارد؛ شاکیان با ارائه شواهدی از چت‌های غیراخلاقی همسران ‌شان با افراد ناشناس و غریبه، درخواست صدور حکم طلاق
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طلاق به سبک فیسبوک!


مارک کینان (مدیر اجرایی شرکت "طلاق – آنلاین" انگلیس) نیز با ارائه‌ ی آماری مشابه با این تحقیقات، گفته است: "کارمندانم اعلام کرده‌اند که در 20 درصد موارد؛ شاکیان با ارائه شواهدی از چت‌های غیراخلاقی همسران ‌شان با افراد ناشناس و غریبه، درخواست صدور حکم طلاق و یا به جریان افتادن پرونده‌شان را داشته ‌اند.


امروزه گسترش روزافزون شبکه‌ های اجتماعی در میان کاربران اینترنت، نیازمند بررسی رفتارهای فردی و اجتماعی انسان ‌هاست. افزایش توجه کاربران اینترنتی به شبکه‌های اجتماعی و رشد این سایت‌ ها در فضای مجازی در سال‌ های اخیر موجب شده مطالعات علمی درباره‌ی شبکه‌های اجتماعی در مراکز دانشگاهی و پژوهشی مورد توجه قرار گیرد.

طلاق و فیس بوک

شبکه‌های اجتماعی فضایی آنلاین هستند که بر ساخت و بازتاب روابط اجتماعی میان افراد تمرکز می‌کنند؛ افرادی که در این فضا به تبادل علایق و فعالیت‌هایشان می ‌پردازند.

در واقع شبکه‌های اجتماعی علاوه بر شکل ‌دهی جدید به عرصه و فضای تعاملات رودرروی اجتماعی و کنش‌های میان فردی، نقش مهمی هم در نحوه انجام تعاملات شغلی و تجاری ایفا می ‌کنند. "مایکل وسچ" انسان‌ شناس فرهنگی "دانشگاه ایالتی کانزاس" جوامع قبیله‌ای را با شبکه‌های اجتماعی مقایسه کرده و می ‌گوید: "در فیسبوک (Facebook) نیز همانند فرهنگ قبیله ای، مردم هویت خود را با تعریف رابطه‌ شان با دیگر افراد معرفی می‌ کنند."

در بحث از آسیب ‌شناسی شبکه‌های اجتماعی، نکته ‌ی حائز اهمیت، ریسک بسیار بالای این گونه شبکه‌ ها از لحاظ آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی می ‌باشد. در واقع شبکه‌های مختلف اجتماعی با صدها میلیون کاربر در سال‌های اخیر توجه مهاجمان سایبری را بیش از هر هدف دیگری به خود جلب کرده‌اند. کاربران ساعت‌های بسیاری را برای چت کردن با دوستانشان و چک کردن صفحه شخصی در شبکه‌های اجتماعی صرف می‌کنند. چک کردن صفحه شخصی، مطالعه‌ ی به روزرسانی‌ های دوستان مختلف و نظر دادن روی عکس‌ها و فیلم‌های دیگران، به عادتی ناخودآگاه تبدیل شده است که در کوتاه مدت تمرکز افراد بر امور جاری زندگی و یا فعالیت‌ های شغلی را تحت تاثیر خود قرار می ‌دهد.

وب‌ سایت‌های شبکه‌های اجتماعی حجم قابل توجهی از اطلاعات شخصی میلیون‌ها کاربر را در اختیار دارند و امکان سوء‌استفاده شرکت‌های تجاری و دولت‌ها از این اطلاعات همواره از دغدغه‌های اصلی مطرح شده درباره‌ی این شبکه‌هاست

در برخی مطالعات که هزینه‌های فیس بوک را بر اقتصاد مورد واکاوی قرار داده اند، این هدر رفت سرمایه خود را نمایان ‌تر ساخته است. برای مثال در پیمایشی که روی 3500 شرکت بریتانیایی انجام شده است؛ ماهانه 233 میلیون ساعت وقت بر اثر استفاده کارمندان از شبکه‌های اجتماعی اتلاف شده است. در این راستا مایک هاس" مدیر قانون کار در پنینسولا بر این باور است که در تمامی آیین نامه‌ های اجرایی، استفاده از فیس بوک می ‌بایست ممنوع شود؛ "وقتی شرکتی بابت هر ساعت کاری به کارکنانش پول می ‌دهد، چرا باید اجازه دهد که روزی دو ساعت وقت کاری خود را با فیس بوک سپری کنند؟" همچنین تحقیقات نشان داده حساب‌های کاربری بسیاری از افراد مشهور در شبکه های اجتماعی، که دارای هزاران دنبال ‌کننده (Follower) هستند تاکنون هک شده‌ است. علاوه بر این ‌افراد زیادی با جعل هویت افراد مشهور، توجه صدها و هزاران علاقمند در توئیتر و دیگر شبکه‌های اجتماعی را به خود جلب کرده‌اند.

طلاق و فیس بوک

بنابر یکی از گزارش‌های روزنامه "دیلی‌ میل"، جرایم مربوط به شبکه های اجتماعی در برخی حوزه ها از جمله قتل، تجاوز، سوء استفاده جنسی از کودکان، تهدید، ارعاب و سرقت تا 7000 درصد افزایش یافته ‌اند و  با گسترش و کاربرد روزافزون شبکه‌های اجتماعی، مجرمانی که قصد سوء استفاده جنسی از کودکان را دارند به شبکه‌های اجتماعی رو می‌آورند تا بتوانند قربانیان خود را به سادگی به چنگ آورند؛ کودکان به سادگی به هر کسی که در دنیای مجازی به آن‌ها ابراز علاقه کند اعتماد کرده و در دام این تبهکاران می ‌افتند. وب‌ سایت‌های شبکه‌های اجتماعی حجم قابل توجهی از اطلاعات شخصی میلیون‌ها کاربر را در اختیار دارند و امکان سوء‌استفاده شرکت‌های تجاری و دولت‌ها از این اطلاعات همواره از دغدغه‌های اصلی مطرح شده درباره‌ی این شبکه‌هاست. نقطه اشتراک میان تمامی تهدیداتی که در بالا فهرست شد، اعتماد زیادی است که کاربران به برنامه‌های شبکه‌های اجتماعی دارند. اغلب مردم به لینک‌ها، تصاویر، فیلم‌ها و فایل‌های اجرایی که از طرف دوستان آن‌ها ارسال شده است اعتماد می‌کنند، مگر اینکه چند بار از این طریق دچار مشکل شده و یا با خطری روبرو شوند.

باید توجه داشت که شبکه های اجتماعی تاثیرات سویی بر روابط خانوادگی نیز داشته اند، تا آنجا که مسئول یکی از شرکت‌ های حقوقی که بر روی مراجعین خود کار تحقیقات آماری نیز انجام داده، گفته است: "یکی از هر پنج پرونده طلاقی که به دادگاه ارجاع شده، برای اثبات ادعای خود شواهدی از فیس‌بوک ارائه داده‌است." مارک کینان (مدیر اجرایی شرکت "طلاق – آنلاین"  انگلیس) نیز با ارائه‌ ی آماری مشابه با این تحقیقات، گفته است: "کارمندانم اعلام کرده‌اند که در 20 درصد موارد؛ شاکیان با ارائه شواهدی از چت‌های غیراخلاقی همسران ‌شان با افراد ناشناس و غریبه، درخواست صدور حکم طلاق و یا به جریان افتادن پرونده‌شان را داشته ‌اند.

در واقع شبکه‌های مختلف اجتماعی با صدها میلیون کاربر در سال‌های اخیر توجه مهاجمان سایبری را بیش از هر هدف دیگری به خود جلب کرده‌اند

"بنابراین خواه ناخواه جامعه جوان ما که با این شبکه بزرگ شده‌اند و بی‌خبر از عواقب این‌ چنینی اطلاعات خود را در اختیار هر فردی قرار می‌دهند، بایستی به این‌گونه جریانات نیز توجه کرده و در مورد آن تفکر نمایند. جامعه ‌شناسان و روانشناسان ما نیز بایستی پیش از این که جامعه ما دچار این‌گونه تکنولوژِی‌زدگی‌ها شود به سراغ انجام امور تحقیقاتی رفته و با بهره‌گیری از علم خود و توصیه‌های دینی، پیش از بروز چنین فجایعی، راه ‌حل‌های آن را ارائه نمایند.

فرآوری : آزاد مرنی

بخش اتباطات تبیان


منابع: گرداب / معاونت اجتماعی ناجا