تبیان، دستیار زندگی

چه کارهایی در بیماری پسوریازیس انجام دهیم؟

پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی خودایمنی است که نام آن از کلمه‌ای یونانی به معنی «خارش» گرفته شده است. در این بیماری ناحیه‏‌ای از پوست، ملتهب و برجسته می‌‏شود که با قرمزی پوست و خارش همراه است و روی آن نیز پوسته‌‏های نقره ای رنگ دیده می‌‏شود. پوست سر، آرنج دست‌ها و پشت بدن بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی

علائم

- تکه‌های قرمز پوست با پوسته‌های نقره ای

- نقاط فلس مانند کوچک

- خشک و پوسته پوسته شدن پوست که باعث خونریزی می‌گردد.

- خارش و سوزش و زخمی شدن پوست

- ضخیم و حفره‌دار و شیاردار شدن ناخن

- سفت و متورم شدن مفاصل

موارد شدید پسوریازیس می‌تواند دردناک، بدشکل و ناتوان کننده باشد، مخصوصا اگر همراه با آرتریت باشد.

 

انواع پسوریازیس

بیشتر انواع پسوریازیس در طول چند هفته و یا چند ماه تشدید می‌شوند، سپس در مدت زمان معینی فروکش می‌کنند، اما در نهایت بیماری دوباره عود می‌کند.

انواع مختلف پسوریازیس عبارتند از:
1- پسوریازیس پلاکی: باعث بوجود آمدن ضایعات پوستی قرمز، خشک و برجسته که با پوسته‌های نقره‌ای پوشیده شده‌اند، می‌شود. این ضایعات پوستی خارش دارند و دردناک هستند و می‌توانند در اندام تناسلی و بافت نرم داخل دهان بروز کنند. در موارد شدید بیماری، پوست اطراف مفاصل نیز ممکن است ترک بخورد و خونریزی کند.

 

2- پسوریازیس ناخن: این نوع پسوریازیس باعث ایجاد حفره و رشد غیرطبیعی و تغییر رنگ ناخن‌های دست و پا می‌شود. ممکن است باعث جدا شدن و یا شل شدن ناخن از بستر آن نیز گردد.

 

3- پسوریازیس پوست سر: باعث قرمزی، خارش و پوسته‌های نقره‌ای- سفید روی پوست سر می‌گردد. این نوع ممکن است با شوره سر اشتباه گرفته شود.

 

4- پسوریازیس لکه ای: این نوع در افراد کمتر از 30 سال دیده می‌شود و معمولا با عفونت باکتریایی بدتر می‌شود. این نوع دارای زخم های کوچک و قطره آب‌مانند روی تنه، بازوها، پاها و پوست سر می‌باشد. این زخم‌ها با فلس‌های نرمی پوشیده شده‌اند. اگر شما دچار عفونت تنفسی باشید، این نوع پسوریازیس در شما مدتی از بین می‌رود و دوباره می‌آید.

 

5- پسوریازیس معکوس: این نوع پسوریازیس در زیر بغل، کشاله ران، زیر سینه‌ها و اطراف اندام تناسلی یافت می‌شود و باعث بوجود آمدن تکه‌های صاف و قرمز رنگ به همراه التهاب می‌گردد. این نوع بیشتر در افراد چاق دیده می‌شود و با مالش پوست و تعریق بدتر می‌شود.

 

6- پسوریازیس کورکی: این نوع پسوریازیس نادرترین می‌باشد و در مناطق کوچکی از دست ها، پاها و یا انگشتان پاها رخ می‌دهد. به طور کلی، ای نوع به سرعت رشد می‌کند و پس از آنکه پوست قرمز و حساس می‌شود، با تاول های پر از چرک ظاهر می‌شود. این تاول‌ها در عرض 1 تا 2 روز خشک می‌شوند، اما ممکن است بعد از چند روز و یا چند هفته دوباره ظاهر شوند. این نوع  پسوریازیس می‌تواند باعث تب، لرز، خارش شدید و خستگی نیز گردد.

هنگام شب، برای بهبودی قرمزی و پوست‌های پوست، یک کرم چرب را به پوستتان بمالید و با یک پوشش پلاستیکی مناطق آسیب دیده را بپوشاید

 

7- پسوریازیس گلبول‌های قرمز خونی پوست: این نوع می‌تواند تمام بدن شما را با بثورات قرمز رنگ و پوسته‌پوسته بپوشاند و باعث تشدید خارش و یا سوزش گردد. این نوع ممکن است با آفتاب سوختگی، مصرف داروهای کورتیکواستروئید و دیگر داروها و یا دیگر انواع پسوریازیس شدت یابد.

  

8- ورم مفاصل پسوریاتیک: این نوع باعث ملتهب و فلس‌مانند شدن پوست و باعث حفره‌دار شدن و تغییر رنگ ناخن و متورم و سفت و دردناک شدن مفاصل می‌گردد و موجب بدشکلی دائمی مفاصل می‌شود. همچنین باعث التهاب چشم مانند ورم ملتحمه چشم می‌گردد.

 

لباس‌های مناسب برای پسوریازیس

1- لباس‌های نخی بپوشید.

لباس‌های نخی کمتر باعث آزار پوست و تعریق می‌شود.

از پوشیدن لباس‌های پشمی و با الیاف مصنوعی خودداری کنید.

الیاف مصنوعی و پشم به بدن می چسبد و نمی‌گذارند بدن تنفس کند و گرما را در خودشان نگه می‌دارند و تعریق را زیاد می‌کنند.

 

2- لباس‌ها را با مواد شوینده بدون بو بشویید.

استفاده از مواد شوینده مایع برای شستن لباس این بیماران بهتر از مواد شوینده جامد می‌باشد، زیرا مواد شوینده مایع کمتر به لباس می چسبند.

پیشنهاد می‌شود لباس این بیماران را با مواد شوینده مایع و بدون بو به همراه نرم کننده بشویید.

 

3- لباس‌های گشاد بپوشید.

لباس تنگ، پوست را آزار و مالش می‌دهد و ممکن است باعث درد و یا تحریک پوست گردد.

 

4- لباس‌های با رنگ روشن بپوشید.

اگر شما داری پوسته هایی روی لباس‌های خود هستید، لباس‌های روشن بپوشید تا پوسته پوسته شدن پوست خود را کم کنید.

 

5- اگر می خواهید کسی متوجه بیماری شما نشود، لباس آستین بلند، شلوار بلند و روسری بپوشید. اما از لباس‌های نخی استفاده کنید تا بدن بتواند تنفس کند.

عواقب خطرناک دوش گرفتن زیاد

درمان‌های خانگی

همانطور که گفته شد این بیماری درمان ندارد، اما با استفاده از این درمان‌های خانگی آسیب پوست را کاهش می‌دهید:

1- روزانه حمام بروید.

استحمام روزانه باعث می‌شود پوسته پوسته های پوست از بین برود و التهاب پوست آرام شود.

از آب داغ و صابون‌های تند و قوی دوری کنید.

آب ولرم و صابون ملایم برای این بیماران مناسب می‌باشد.

 

2- از کرم مرطوب کننده استفاده کنید.

بعد از حمام، خود را با حوله به آرامی خشک کنید و فورا یک کرم مرطوب کننده به پوست خود بزنید.

برای پوست‌های خشک، کرم‌های چرب بهترند، زیرا ماندگاری بیشتری از کرم‌های مرطوب کننده و لوسیون ها دارند و از تبخیر آب پوست جلوگیری می‌کنند.

در هوای سرد و خشک، چند بار در روز باید از کرم مرطوب کننده استفاده کنید.

 

3- در شب مناطق آسیب دیده پوست را بپوشانید.

هنگام شب، برای بهبودی قرمزی و پوست‌های پوست، یک کرم چرب را به پوستتان بمالید و با یک پوشش پلاستیکی مناطق آسیب دیده را بپوشاید.

موقع صبح، پوشش پلاستیکی را بردارید و پوست‌ها را با حمام از بین ببرید.

 

4- زمان کمی را در مقابل نور خورشید باشید.

تابش نور خورشید به مقدار کم، باعث بهبودی ضایعات پوستی در این بیماری می‌شود، اما اگر زیاد در مقابل نور خورشید باشید، باعث بدتر شدن آن می‌شوید.

کرم ضدآفتاب با SPF کمتر از 15 نزنید و هر دو ساعت یک بار کرم ضدآفتاب را دوباره بزنید. اگر شنا می‌کنید و یا خیلی عرق کرده‌اید، ضدآفتاب را زودتر از دو ساعت بزنید.

 

5- پماد به پوستتان بزنید.

این پمادها شامل هیدروکورتیزون و یا سالسیلیک اسید هستند که باعث کاهش خارش و پوسته پوسته شدن پوست می‌شوند.

 

6- از تحریک‌کننده‌های پسوریازیس دوری کنید.

این محرک‌ها شامل عفونت، زخم و خراش پوست، نیش زدن حشرات و یا آفتاب سوختگی شدید، استرس، آب سرد، سیگار، الکل، داروی لیتیوم درمان کننده اختلالات دوقطبی، داروهای فشار خون بالا و داروهای ضد مالاریا است.

 

7- رژیم غذایی سالم مصرف کنید.

میوه‌ها و سبزیجات و غلات کامل، گوشت‌های بدون چربی و ماهی برای این بیماری بسیار خوب هستند.

بهتر است یک دفتر یادداشت داشته باشید و هر غذایی را که می‌خورید، در آن یادداشت کنید تا بدانید کدام غذاها برای شما مفید و کدام مضر می‌باشند.

 

درمان‌های جایگزین

بسیاری از درمان‌های جایگزین برای پسوریازیس وجود دارند، از قبیل: رژیم‌های غذایی مخصوص، کرم‌ها، مکمل‌های غذایی و گیاهی. این درمان‌ها عبارتند از:

 

1- آلوئه ورا

کرم آلوئه ورا ممکن است قرمزی، پوسته پوسته شدن، خارش و التهاب پوست را کاهش دهد. برای نتیجه گرفتن باید این کرم را چندین بار در روز برای ماه‌ها ادامه دهید تا متوجه بهبودی پوست خود گردید.

 

2- روغن ماهی

اسید چرب امگا-3 در روغن ماهی وجود دارد و ممکن است باعث کاهش التهاب پوست در اثر پسوریازیس شود.


مطالب مرتبط:

پسوریازیس؟! خونسردیتان را حفظ کنید

بیماری پوستی پسوریازیس

5 توصیه برای کنترل پسوریازیس

پسوریازیس؛ بیماری پوستی آزاردهنده

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.