فیشینگ؛ راهی برای سرقت اطلاعات
رمز عبور، نام كاربری، اطلاعات اعتباری و ... اطلاعات محرمانه ای هستند که افرادی همچون هكرها آن ها را از طریق اینترنت و ایمیل به دست می آورند و به این امر فیشینگ و یا دزدی الكترونیكی گویند. یکی از روش های رایج در فیشینگ ارسال آدرس های غیر واقعی و جعلی از طریق ایمیل برای افراد است این آدرس ها همانند سایت های اصلی است با این تفاوت كه یک یا دو حرف آن كم یا زیاد است.
در فیشینگ افراد اطلاعات محرمانه خود را در وب سایت های جعلی که کاملا شبیه وب سایت های اصلی است، وارد می كنند. در واقع فیشینگ از ضعف امنیتی یك وب سایت برای سرقت اطلاعات افراد استفاده می كند. برای اولین بار فیشینگ در سال 1987 معرفی شد.
حملات وب، حملات فیشینگ و نرم افزارهای جاسوسی خسارات بسیاری به اشخاص و شرکت ها وارد می کنند که در بسیاری از موارد جبران آنها امکان پذیر نیست .
در گزارشی كه توسط شرکت امنیتی وب روت مبنی بر حملات فیشینگ ارائه شده بود. این گزارش نشان می داد در سال 2012 از هر 10 شرکت و سازمان، 8 مورد از آن ها مورد حملاتی از طریق سرویس های وب قرار گرفته اند .
این سرقت ها حتی از طریق درگاه های بانك ها نیز صورت می گیرد. به عنوان مثال اگر شما قصد خریداری شارژ را از اینترنت داشته باشید ابتدا می بایست وارد سایت بانك مربوطه شوید. همواره به آدرس سایت دقت داشته باشید چرا كه به راحتی می توان از این راه كلاهبرداری كرد.
در شكل بالا درگاه ورودی بانك را مشاهده می كنید كه می توان به خرید پرداخت. این سایت می تواند به راحتی موجب دستكاری هكرها شده و از اطلاعات شما سوء استفاده كنند.
دو تصویر بالا كاملا شبیه یكدیگر هستند که کمتر کسی به تفاوت آن ها پی می برد. همواره می بایست به آدرسی كه وارد می كنید مطمئن باشید توجه به URL سایت نیز می تواند تاثیر داشته باشد به عبارتی در ابتدای آدرس سایت می بایست عبارت //:https نوشته شده باشد.
به طور كلی می توان گفت كه نحوه كار فیشینگ به این صورت است كه ابتدا كاربر را از طریق ایمیل و یا آگهی های تبلیغاتی ترغیب می كنند تا به این صفحه سایت های قلابی وارد شود. سپس از كاربر درخواست می شود تا اطلاعاتی را مانند اطلاعات كارت اعتباری كه حساس و مهم هستند را آنجا وارد كند. با وارد كردن این اطلاعات توسط كاربر فیشرها می توانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند.
فیشینگ به دو دسته تقسیم می شود: فیشینگ كلاسیك و فیشینگ دسكتاپ
**در نوع اول یا همان فیشینگ كلاسیك، صفحه ای در مقابل كاربر قرار می گیرد كه شبیه صفحه لاگین یک سایت شناخته شده است که در آن یك كد خاص تعبیه شده است که آنچه شما در قسمت نام کاربری و رمز عبور وارد می کنید را به طور مخفیانه و بدون اطلاع شما برای هکر می فرستد.
** در نوع دوم یا دسکتاپ فیشینگ كه جدیدتر از فیشینگ است، تفاوت هایی وجود دارد. مهم ترین تفاوت دسكتاپ فیشینگ با فیشینگ معمولی در آدرس صفحه ای كه دارای كد مخرب است این آدرس هیچ تفاوتی با آدرس سایت اصلی ندارد در حالی كه در فیشینگ كلاسیك فرد با كمی دقت می توانست متوجه این تفاوت شود.
به طور كلی می توان این دو نوع فیشینگ را به صورت زیر دسته بندی كرد:
** فیشینگ كلاسیك از طریق آدرس آن قابل شناسایی است اما در فیشینگ دسكتاپ اینطور نیست.
** فیشینگ كلاسیك نیازی به آی پی خاص ندارد اما در دسكتاپ فیشینگ به آی پی و دامنه خاصی نیاز است.
** احتمال كمتری وجود دارد تا فیشینگ كلاسیك توسط آنتی ویروس شناسایی شود اما آنتی ویروس ها با احتمال بالاتری می توانند دسكتاپ فیشینگ را شناسایی كنند.
به گفته یكی از كارشناسان، یكی از ترفندهای فیشینگ تمركز بر یك كاربر خاص یا یك حوزه خاص در یك تشكیلات (كارخانه و یا شركت اطلاعاتی) است.
شروع این كار توسط یك نامه جعلی اتفاق می افتد. نامه جعلی كه ظاهرا هیچ مشكل غیرقانونی نداردکه از طرف یكی از اعضای حوزه مربوطه ارسال می شود و موضوع در آن طوری نوشته شده است كه این طور به نظر برسد كه شخص فرستنده تنها به شخص گیرنده اعتماد دارد و از او كمك می خواهد و خواسته است تا او رمز یا رمزهای عبور را برایش بفرستد.
سوتیتر: نحوه كار فیشینگ به این صورت است كه ابتدا كاربر را ترغیب می كنند تا به این صفحه سایت های قلابی وارد شود. سپس از كاربر درخواست می شود تا اطلاعاتی را مانند اطلاعات كارت اعتباری را آنجا وارد كند
در این روش نام یك شخص حقیقی را ذكر می كنند و گاهی از كاربر می خواهند كه به دلیل خاصی اطلاعات خود را آپدیت كرده و یا درستی آنها را بررسی كند. با استفاده از این روش سوء استفاده كنندگان وارد سیستم امن شبكه یك شركت و یا یك تشكیلات می شوند.
**در اولین قدم می بایست سیستم خود را به آنتی ویروس و دیوار آتش مجهز كنید.
** در صورتی كه می خواهید اطلاعات مهم خود را در اختیار مسئولین وب سایت ها قرار دهید بهتر است فقط از طریق سایت هایی که دارای پروتکل https هستند و یا تلفن همراه این كار را انجام دهید.
** از بازکردن لینک هایی كه در Spam ایمیل شما قرار دارند و فایلهای ضمیمه شده که از طرف افراد ناآشنا ارسال شده اند، خودداری نمایید.
** اطلاعات مالی خود را هیچ گاه از طریق ایمیل حتی به نزدیک ترین فرد نیز ارسال نکنید.
فرآوری: فائزه خاموشی
بخش دانش و زندگی تبیان
منابع:
Study Reveals 8 in 10 Companies Suffered Web-Borne Attacks
onguardonline
What is phishing? "By Russell Kay"