تبیان، دستیار زندگی
زیرمیزی را اگرچه هیچكس نمی‌پسندد، اگرچه اسباب ننگ و تضییع حق پزشكانی است كه دستشان به گرفتن دستمزد خارج از تعرفه آلوده نشده است، اما ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خوشنامی جامعه پزشكان به هپروت می‌رود


زیرمیزی را اگرچه هیچكس نمی‌پسندد، اگرچه اسباب ننگ و تضییع حق پزشكانی است كه دستشان به گرفتن دستمزد خارج از تعرفه آلوده نشده است، اگر چه گاهی از سر طمع‌كاری برخی پزشكان است، اما گاهی هم تصمیم از سر ناچاری گروهی دیگر است كه تعرفه‌های غیرواقعی و ناكارآمدی بیمه‌ها، آنها را درشرایط اقتصادی ناخوشایندی قرار داده است.

پزشک

خیلی معلوم نیست اولین بار چگونه زیرمیزی گرفتن پزشک‌های قسم خورده، تیتر رسانه‌ها شد اما معلوم است این پدیده آنقدر به مذاق علیرضا زالی، رییس کل سازمان نظام پزشکی گران آمده است که یک روز بعد از اعلام انتخابش به این سمت می‌گوید: «تا زمانی که نگاه منطقی در حوزه اقتصاد سلامت اتفاق نیفتد و بخواهند با نگاهی قهری با پدیده زیرمیزی برخورد کنند، به موفقیت نمی‌رسیم»؛ این در حالی است که وزیر بهداشت راهکار کاهش این پدیده را تصویب قوانین جدید و برخورد قهری می‌داند.

به گفته محمدحسن طریقت منفرد، قوانین مربوط به برخورد با زیرمیزی در کشور به 55 سال پیش برمی‌گردد که جوابگوی نیاز امروز نیست. به اعتقاد وی برای این که این پدیده شوم از نظام پزشکی به طور کامل حذف شود باید قوانینی را تدوین و با استفاده از آنها با متخلفان برخورد جدی کرد. وزیر بهداشت می‌گوید:‌ به نظر می‌رسد دلیلی که باعث افزایش پدیده زیرمیزی شده، پاسخگو و روز آمد نبودن قانون است. وی گزارش‌های در این زمینه را متنوع، مختلف و نگران‌کننده می‌داند و می‌گوید: یکی از دلایل راه‌اندازی سامانه 1490 در وزارت بهداشت، همین موضوع است که اطلاعات واقعی را از مردم دریافت و پس از آن به صورت قانونی با متخلفان برخورد کنیم.

جریمه ها متناسب نیست

در سال‌های اخیر آنقدر این موضوع رنگ جدی به خود گرفته است که اواخر سال گذشته یکی از نشست های کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی را به خود اختصاص داد. در این جلسه قرار شده بود که مجازات پزشک‌های زیرمیزی بگیر به شدت افزایش یابد. احمد آریایی‌نژاد عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این باره به حمایت می‌گوید:‌ پدیده زیرمیزی در کمیسیون بهداشت به طور کامل بررسی و راهکار‌هایی را برای مقابله با آن پیشنهاد کردیم که یکی از آنها افزایش مجازات افرادی است که اقدام به دریافت زیرمیزی می‌کنند. وی با بیان این که در حال حاضر مجازات‌ها و جریمه‌های مربوط به دریافت زیرمیزی ‌روزآمد، متناسب و عادلانه نیست اظهار می‌کند:‌به نظر می‌رسد همین موضوع در رواج این آسیب تاثیرگذار بوده است.

یکی از دلایل راه‌اندازی سامانه 1490 در وزارت بهداشت، همین موضوع است که اطلاعات واقعی را از مردم دریافت و پس از آن به صورت قانونی با متخلفان برخورد کنیم

تعرفه‌ واقعی، زیرمیزی را کم می‌کند

در میان همه چراهایی که برای رواج این آسیب پزشکی بیان شده است یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس حقیقی نشدن تعرفه های پزشکی را عامل اصلی می‌داند و به« حمایت »می‌گوید:‌ برای امسال اگر تعرفه‌ها طوری تنظیم شود که نه به بخش سلامت فشاری بیاید و نه سازمان‌های بیمه گر در فشار باشند، تأثیر آن را در کاهش پدیده زیرمیزی می‌بینیم.

زیرمیزی ربطی به تعرفه‌ها ندارد

در میان اظهار نظرهای متفاوت دست‌اندرکاران عرصه بهداشت و در حالی که آنها معتقدند تعرفه‌ها عامل رواج زیر میزی شده‌اند سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید می‌کند:‌افزایش یا کاهش تعرفه‌ها هیچ ارتباطی با رفتار غیراخلاقی زیرمیزی در سلامت پزشکی ندارد.اسدالله عباسی توپ را به میدان وزارت بهداشت پرتاب کرده و از وزیر می‌خواهد با ایجاد راهکار بازرسی و نظارتی با زیرمیزی‌ها مقابله کند. وی بر این باور است وزارت بهداشت باید از طریق اختیارات خود و نیز به کمک سایر دستگاه‌های نظارتی و بازرسی با این گونه اقدامات مقابله کند.

پزشک

نظارت نامحسوس برای پزشکان متخلف

مدیرکل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سجاد رضوی می‌گوید: با نظارت نامحسوس توانستیم، پزشک‌های متخلفی که اقدام به اخذ زیرمیزی کرده‌اند، شناسایی و فهرستی از آنان تهیه شده است و با همکاری مجلس و ارگان‌های نظارتی در حال پی‌گیری برای برخورد قاطع با متخلفان هستیم.

وی با بیان این که این افراد از طرف وزارت بهداشت معرفی می‌شوند می‌گوید: متأسفانه در برخی از قوانین، میزان جریمه صورت گرفته با تنبیه در نظر گرفته شده هم‌خوانی و تناسب ندارد به نحوی که برای تخلفی بسیار بزرگ، جریمه 200 هزار تومانی تعیین شده است در حالی که میزان جریمه نقدی اخذ زیرمیزی به صراحت در قانون آمده است.

به گفته مدیرکل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جرایم نقدی برای متخلفان به میزان 2 برابر اضافه دریافتی از بیماران، توبیخ کتبی و درج در پرونده برای بار اول و جریمه نقدی به میزان 5 برابر مبلغ دریافتی، لغو پروانه و توبیخ کتبی و درج در پرونده پزشکی برای تخلف بار دوم و جریمه نقدی به میزان 10 برابر اضافی دریافت، لغو پروانه مسئول فنی و لغو پروانه تاسیس بیمارستان در بار سوم است. وی مردم را بهترین ناظر می‌داند و با ابراز تاسف از رواج این پدیده اعلام می‌کند که در فروردین امسال 29 مورد شکایت مردمی از دریافت زیرمیزی به سامانه 1490 گزارش شده است.

ریشه زیر میزی در ناكارآمدی بیمه‌هاست

فاضل رئیس جامعه جراحان ایران و گروهی از همكارانش در ماه‌های اخیر پژوهش جالبی انجام داده‌اند. آنها میانگین تعرفه‌های پزشكان را در برخی كشورهای توسعه نیافته همسایه به دست آورده‌اند و نتیجه عجیب بوده است: دستمزد پزشكان در فقیرترین كشورهای اطراف، سه برابر دستمزد پزشكان در ایران بوده است.

تعرفه واقعی را بیمه بپردازد، نه مردم

رئیس جامعه جراحان اعتقاد دارد، علت غیرواقعی بودن تعرفه‌ها این است كه كسانی آنها را تعیین می‌كنند كه خودشان باید آنها را بپردازند و بنابراین سود شخصی‌شان را در‌نظر‌می‌گیرند!

فاضل اگرچه در این جمله از آن «كسانی» كه تعرفه‌ها را غیرواقعی كرده‌اند نام نبرد، اما صبرش دوام نیاورد و در جملات بعدی‌اش از بیمه‌ها نام برد و گله كرد.

احمد ریایی‌نژاد عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این باره به حمایت می‌گوید:‌ پدیده زیرمیزی در کمیسیون بهداشت به طور کامل بررسی و راهکار‌هایی را برای مقابله با ن پیشنهاد کردیم که یکی از نها افزایش مجازات افرادی است که اقدام به دریافت زیرمیزی می‌کنند. وی با بیان این که در حال حاضر مجازات‌ها و جریمه‌های مربوط به دریافت زیرمیزی ‌روزمد، متناسب و عادلانه نیست اظهار می‌کند:‌به نظر می‌رسد همین موضوع در رواج این سیب تاثیرگذار بوده است

او توضیح داد كه در خارج از كشور پزشك و مردم دغدغه درمان را ندارند، تعیین نرخ‌ها بر‌عهده بیمه‌ها نیست بلكه مجموعه‌ای از مسئولان مملكتی بر اساس واقعیات جامعه تعرفه‌ها را تعیین‌می‌كنند كه بیمه‌ها هم جزئی از آن هستند، اما اكنون شاهدیم اینجا همه چیز به هم ریخته و بیمه‌ها تبدیل به بنگاه‌های سودآور شده و كنار هر بیمه‌ای یك بانك هم تأسیس شده است و در این میان مردم فراموش شده‌اند.

بیمارانی هستند كه بیمه نیستند و بضاعت مالی درمان را هم ندارند و رئیس جامعه جراحان به گفته خودش، هر روز با شمار زیادی از آنها برخورد می‌كند و گرچه زمانی بیمارستان‌های آموزشی رایگان آخرین پناه این بیماران بود، اما حالا كه بیمارستان‌های آموزشی هم براساس سیاست‌های غلط، خودگردان شده و هزینه‌هایشان روی دوش بیماران افتاده است، افراد بی‌بضاعت و بیمه نشده، اگر بیمار شوند باید چشم انتظار مرگ بمانند و امیدی به بهبودی ندارند.

بیمه‌ها، بیمارستان‌ها را زمینگیر كردند

هنوز هم برخی پزشكان در بخش‌های دولتی حقوق شان را چند ماه یك‌بار می‌گیرند و آنها كه نمی‌خواهند دستشان به‌زیرمیزی آلوده شود و بیماران بخش دولتی را به بخش خصوصی پاس بدهند تا از آنها هزینه بیشتری بگیرند، دچار مشكلات مالی شده‌اند.

چرا بیمارستان‌ها حقوق پزشكان را دیر به دیر می‌دهند؟ پاسخ این پرسش هم بخشی از گلایه‌های رئیس جامعه جراحان از بیمه‌هاست. او می‌گوید: هم‌اكنون بیمارستان‌های آموزشی و دولتی طلب‌های شش تا هشت ماهه از بیمه‌ها دارند كه این مسأله بیمارستان‌ها را فلج كرده است.

فراوری: کهتری

بخش اجتماعی تبیان


منابع:جام جم /روزنامه حمایت