اگر پرکردگی دندان افتاد، چه کنیم؟
برخی موارد ممکن است متوجه این افتادگی نشوید و آن را قورت دهید. در نهایت باید گفت افتادن پرکردگی دندان نیاز به مراقبت فوری ندارد، ولی نباید از آن هم چشم پوشی کرد.
وقتی پر کردگی می افتد
اگر متوجه شدید که پر کردگی دندان شما افتاده است و آن را قورت نداده اید، باید آن را از دهان خود بیرون بیاورید تا خورده نشود.
ولی اگر متوجه افتادن آن نشدید و آن را قورت دادید، معمولا بدون ایجاد مشکلی، از دستگاه گوارشی شما عبور میکند و از بدن دفع میشود.
البته گاهی اوقات اگر موقع قورت دادن، مواد پر کردگی از طریق تنفس وارد ریههای شما گردد، میتواند باعث عفونت ریه شود.
بعد از افتادن پر کردگی دندان، به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مجددا آن را پر کند
آن را تمیز نگه دارید
اگر بعد از افتادن پر کردگی دندان نتوانستید همان روز نزد دندانپزشک بروید، بایستی تا هنگام مراجعه به دندانپزشک، محل افتادگی را تمیز نگه دارید.
بعد از افتادن مواد پر کردگی، پوسیدگی و حفره ایجاد شده در دندان، در معرض تماس با هوا و غذاها قرار میگیرد و میتواند بدتر و یا خیلی حساس شود.
لذا بعد از خوردن هر خوراکی، دندان خود را با دقت مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا باقیمانده موادغذایی از محل پوسیدگی دور شوند و باکترهای مضر نتوانند در آنجا جمع شوند و پوسیدگی را بدتر نمایند.
به دندانپزشک مراجعه کنید
بعد از افتادن پر کردگی دندان، باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مجددا آن را پر کند.
اگر شما تازه دندان خود را پر کرده اید یا تازه پر کردگی را ترمیم کرده اید، باید دندانپزشک آن را رایگان ترمیم کند، مخصوصا اگر این افتادن مربوط به مواد نامرغوب دندانپزشکی باشد.
درد
بعد از افتادن پر کردگی، دندان حساس میشود که شاید به دلیل تماس توبول های عاج دندان با هوا و غذاها باشد.
توبول ها، راه های بسیار کوچک ارتباطی بین عاج و پالپ دندان هستند و یک مسیر مستقیم از داخل دهانتان به دندان شما باز میکنند.
اگر در این هنگام درد زیادی داشتید، یک داروی مسکن مثل بروفن یا ژلوفن بخورید تا نزد دندانپزشک بروید.
بعد از افتادن پر کردگی دندان و تا موقع ترمیم مجدد آن، از خوردن مواد غذایی سفت و چسبیده (مثل سوهان، آبنباتو...) خوددداری کنید، زیرا اینها به دندان میچسبند و در اثر تماس با عصب دندان، درد زیادی ایجاد میکنند
درمان موقتی بعد از افتادن پر کردگی
بعد از افتادن مواد پر کردگی، بافت و عصب داخل دندان در معرض تماس با هوا و غذاها قرار میگیرند و درد ایجاد میکنند.
برای کاهش درد و آسیب دندان، میتوانید بطور موقت از چند درمان خانگی استفاده کنید تا در اولین فرصت به دندان پزشک مراجعه نمایید. این درمان های خانگی یک پوشش موقتی روی دندان خالی شده ایجاد میکنند.
1- به آرامی دهان خود را با آب گرم بشویید. برای این کار از آب سرد یا داغ استفاده نکنید. همچنین از دهانشویه نیز استفاده نکنید، زیرا درد زیادی ایجاد میکند.
2- کمی از سیمان مخصوص دندانپزشکی را روی نوک یک سوآب پنبه ای (گوش پاک کن) تمیز قرار دهید و به آرامی آن را روی دندان خالی شده بگذارید.
این کار یک پوشش محکم روی دندان ایجاد میکند و از بافت دندان محافظت کرده و درد را کم میکند. سپس در اولین فرصت برای ترمیم دندان خود نزد دندانپزشک بروید.
3- با یک سوآب پنبهای، کمی روغن گل میخک را روی دندان خالی خود بمالید تا درد و حساسیت آن را کم کند. اگر سیمان دندانپزشکی نداشته باشید و یا اگر حتی بعد از قرار دادن سیمان روی دندان خود درد زیادی داشته باشید، استفاده از این روش مفید است.
هشدارها
1- بعد از افتادن پر کردگی دندان و تا موقع ترمیم مجدد آن، از خوردن مواد غذایی سفت و چسبیده (مثل سوهان، آب نبات و...) خوددداری کنید، زیرا این ها به دندان میچسبند و در اثر تماس با عصب دندان، درد زیادی ایجاد میکنند.
2- برای درمان موقت خانگی، فقط از سیمان مخصوص دندانپزشکی استفاده کنید و از استفاده از هر نوع سیمان دیگری خودداری کنید.
3- سعی نکنید خودتان مجددا مواد افتاده را سر جایش قرار دهید.
مطالب مرتبط:
مراحل پُر کردن دندان(با تصاویر)
پوسیدگی دندان کودک باید پُر شود؟
پُُر کردن دندان و مسمومیت با جیوه؟
مهمترین علل پوسیدگی دندان در کودکان