تبیان، دستیار زندگی
به تازگی نمایشگاه بزرگی شامل بخشی از مجموعه عکس‌های آرشیو آژانس مگنوم با عنوان «در زمانه‌ی ما» به میزبانی گالری Westlicht در وین، پایتخت اتریش، برپا شده است. بدین بهانه در این مقاله به شرح فعالیتها و معرفی این آژانس مشهور عکاسی پرداخته خواهد شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گرامیداشت مگنوم


به تازگی نمایشگاه بزرگی شامل بخشی از مجموعه عکس‌های آرشیو آژانس مگنوم با عنوان «در زمانه‌ی ما» به میزبانی گالری Westlicht در وین، پایتخت اتریش، برپا شده است.  بدین بهانه در این مقاله به شرح فعالیتها و معرفی این آژانس مشهور عکاسی پرداخته خواهد شد.

گرامیداشت مگنوم

این نمایشگاه به مناسبت 65 سالگی آژانس مگنوم شکل گرفته و دربرگیرنده‌ی آثاری مربوط به 40 سال نخست فعالیت آژانس عکس مگنوم است. در میان عکس‌های به نمایش درآمده در آن تصاویری از 55 عکاس عضو مگنوم از جمله نام‌های آشنایی چون دیوید سیمور، هنری کارتیه برسون، ورنر بیشاف، بروس دیویدسون، الیوت ارویت، سباستیانو سالگادو، رنه بوری، ماری آلن مارک، ژوزف کودلکا و رابرت کاپا به چشم می‌خورند.

نام آژانس مگنوم از بدو تاسیس تاکنون همواره یادآور بالاترین استانداردها در عرصه‌ی عکاسی مستند بوده و بخش مهمی از تاریخ عکاسی مستند و مطبوعاتی در نیمه‌ی دوم قرن بیستم اساسا درباره‌ی آثار اعضای این آژانس نوشته شده است.

عکس‌های این نمایشگاه پیش از این و در اواخر دهه‌ی 80 میلادی در قالب رویدادی به همین نام و با حمایت مالی شرکت کداک توسط فدراسیون آمریکایی هنر و انیستیتوی هنر مینیاپولیس در گالری‌های مختلفی در آمریکا، اروپا و ژاپن به نمایش درآمده بود.

این مجموعه که شامل 145 پرینت در اندازه‌های بسیار بزرگ می‌شد بعدا به بخشی از یک مجموعه‌ی خصوصی تبدیل شد و اکنون دوباره در اروپا و این‌بار در گالری Westlicht، که یکی از بزرگ‌ترین گالری‌های تخصصی عکس در اتریش محسوب می‌شود، به نمایش گذاشته شده است.

همچنین مجموعه‌ی کامل این آثار همراه با مشخصات و شرح عکس‌ها در کتابی همنام با خود نمایشگاه منتشر شده و با قیمت 65 یورو عرضه شده است.

از رپرتاژهای کلاسیک سیاه و سفید تا استفاده‌های آبستره از رنگ که بخشی از حافظه‌ی جمعی بصری ما شده‌اند را می‌توان میان این آثار سراغ گرفت. به گفته‌ی دست‌اندرکاران نمایشگاه این عکس‌ها علاوه بر ارزش‌های خبری یا زیبایی‌شناختی حاوی نکاتی جالب درباره‌ی دگرگونی معنایی در به‌کارگیری رسانه‌ی عکاسی هم هستند.

نام آژانس مگنوم از بدو تاسیس تاکنون همواره یادآور بالاترین استانداردها در عرصه‌ی عکاسی مستند بوده و بخش مهمی از تاریخ عکاسی مستند و مطبوعاتی در نیمه‌ی دوم قرن بیستم اساسا درباره‌ی آثار اعضای این آژانس نوشته شده است

تغییراتی که به خصوص در عرصه‌ی چاپ و ارائه‌ی عکس شامل بررسی نشریات بزرگی چون «پاری مچ» و «لایف» و کتاب‌های مونوگرافیک و موضوعی عکاسی تا نمایش در تالارها و گالری‌های بزرگ را هم شامل می‌شوند.

اگر بخواهیم در کارنامه‌ی درخشان این آژانس معتبر سراغی از عکاسان ایرانی بگیریم باید به عباس عطار (متولد خاش، 1323)، فتوژورنالیست نامدار ایرانی که سالهاست در پاریس زندگی می‌کند، اشاره کنیم که در سال 1981 و پس از همکاری با آژانس‌های سیپا و گاما سرانجام به مگنوم پیوست و 4 سال بعد به عنوان عضو ثابت این آژانس پذیرفته شد و از سال 1998 تا 2001 هم به عنوان مدیر آن فعالیت کرد.

آژانس عکس مگنوم در سال 1947 با همکاری رابرت کاپا، دیوید سیمور، هنری کارتیه برسون، جرج راجر و ویلیام وندی‌ورت به منظور حمایت از فعالیت‌های مستقل عکاسان خبری و مستند در پاریس تاسیس شد و از همان ابتدا تاکنون موضوعات انسانی و لحظه‌ی قطعی دو محور اساسی در تولید عکاسانه‌ی آن به شمار رفته است.

گرامیداشت مگنوم

مگنوم اکنون دارای چهار شعبه‌ی اصلی در نیویورک، لندن، پاریس و توکیو می‌باشد و آرشیو آن بیش از یک میلیون عکس و اسلاید از رویدادهای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، جنگ‌ها و بلایای طبیعی کشورهای گوناگون از جنگ داخلی اسپانیا گرفته تا وقایع دهه‌ی کنونی را در خود جای داده است.

هنری کارتیه برسون، عکاس فقید فرانسوی (2004- 1908) که به عنوان پدر فتوژورنالیسم دنیا شناخته می‌شود و یکی از موسسان این آژانس هم بوده، زمانی درباره‌ی آن گفته بود: «مگنوم مجمعی از اندیشه و افکار، مجموعه‌ای از کیفیات انسانی به اشتراک گذاشته شده، کنجکاوی‌ای درباره‌ی آنچه در جهان می‌گذرد، احترامی به آنچه در حال رخ دادن است و سرانجام وسوسه و خواهشی برای رونویسی از این رویدادها به صورت تصویری است.»

بخش هنری تبیان


منبع:

فرهنگ خوان