رشتههای ورزشی مفیدبرای بانوان
غیر از انجام برخی رشتهها موسوم به رشتههای "سه گانه"، سایر رشتههای ورزشی میتواند در بهبود وضعیت جسمانی دختران نقش ایفا كند.
دكتر علی مظاهری نژاد خاطر نشان كرد: تفكر جامعه كنونی در حال حاضر بر این مبنا است كه همه دوست دارند قد بلند و اندام متناسب داتشه باشند. اما شرایط امروزه به شكلی است كه ساعتها پشت میز نشین، بازیهای كامپیوتری و تماشای بیش از حد برنامههای تلویزیونی چاقی را در كودكان افزایش داده و سبب بروز فقر حركتی در جامعه كنونی شده است. البته این كه چه ورزشی در بلندی قد نقش بسزایی دارد، از نظر علمی هنوز ثابت نشده است.
وی افزود: اگر كسی تمایل به انجام فعالیت در رشته بسكتبال یا والیبال دارد، این طور نیست كه بگوییم این دو ورزش موجب قد بلندی فرد میشود، بلكه افراد با توجه به علاقمندی و تناسب اندام به این رشتهها گرایش پیدا میكنند، اما در كل میتوان گفت فعالیتهای ورزشی كه با هیجان و استرس همراه باشد و سبب افزایش ضربان قلب، خشكی دهان شود، در عین بازی موجب ترشح هورمونهایی میشود كه این هورمونها در افزایش قد ورزشكار موثر است.
مظاهری نژاد تاكید كرد: ورزش قبل و زمان بلوغ در كاهش وزن دختران نقش مهمی دارد و ریسك بسیاری از بیماریها از جمله سرطانها و كیستهای تخمدان را در سنین بالاتر كاهش میدهد.
وی ادامه داد: ورزش و تغذیه مناسب در زمان بلوغ سبب میشود تا 30 درصد توده استخوانی افزایش پیدا كند این افزایش توده استخوانی برای زنانی كه دچار یائسگی میشوند و پنج سال اول بعد از دوران یائسگی 20 تا 30 درصد تراكم استخوانی خود را از دست میدهند، منجر به آن میشود تا مانع پوكی استخوان در این گونه افراد شود.
این متخصص پزشكی ـ ورزشی با بیان این نكته كه ورزش تاثیری در بلوغ دختران ندارد، یادآور شد: تنها عاملی كه در بلوغ زنان امكان دارد نقش داشته باشد، انجام یكسری ورزشهایی كه به اصطلاح به آن «ورزش سه گانه زنان» میگویند و علائمی همچون كاهش وزن زیاد، اختلالات قاعدگی و پوكی استخوان دارد. این ورزشها شامل اسب سواری، ژیمناستیك و باله است. هر چند این ورزشها در تناسب اندام زنان نقش بسزایی دارند، اما به دلیل كاهش وزن زیاد و عدم دریافت تغذیه كافی به بدن موجب اختلالات هورمونی و در نتیجه به تاخیر افتادن زمان قاعدگی زنان به مدت طولانی میشود.
وی ادامه داد: بنابراین ورزشهای سنگین و حرفهای قبل و زمان بلوغ به دلیل بروز این گونه مشكلات برای دختران جوان تولید نمیشود، اما انجام ورزشهایی همچون دو سریع، دویدن، طناب زدن، لی لی بازی كردن و همچنین انجام 150 دقیقه فعالیت ورزش هوازی دو الی سه بار ورزشهای قدرتی و حركات انعطاف پذیری در طول هفته جزء فعالیتهایی است كه برای جلوگیری از بروز اختلالات هورمونی برای دختران قبل از بلوغ توصیه میشود.